Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 1. 2015,
11.42

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

tunina suši Japonska Tokio tržnica

Torek, 6. 1. 2015, 11.42

5 let, 1 mesec

Tradicionalna novoletna dražba: najdražja riba za (samo) 32 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Tokiu so izpeljali prvo letošnjo ribjo dražbo, kjer so najvišje cene tradicionalno dosegli modroplavuti tuni, cenjene, a vse bolj ogrožene ribe.

V ponedeljek so na sloviti tokijski ribji tržnici Tsukiji na dražbi prodali prvi letošnji ulov. Najvišjo ceno je dosegel 180,4 kilograma težek modroplavuti tun, ki ga je Kijoši Kimura, direktor verige priljubljenih restavracij Sushi Zanmai, kupil za 4,51 milijona jenov oziroma slabih 32 tisoč evrov.

Visoka cena, a daleč od rekorda Morda se znesek komu zdi visok, a Kimura je bil s poslom več kot zadovoljen in je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da je "presenečen, da je na dražbi zmagal s tako nizkim zneskom". Prav njegovo podjetje je namreč leta 2013 za le kakšnih 40 kilogramov težjega tuna plačalo vrtoglavih 155,4 milijona jenov oziroma več kot 30-krat višjo ceno.

Ne glede na ceno pa je kakovost letošnje bere prav tako vrhunska, je še povedal Kimura. "Kupil sem najboljšo – je dobre oblike in ima izjemno maščobo," je dejal. Občutno nižja cena tako ni bila rezultat slabše kakovosti, ampak dejstva, da letos ni bilo toliko zainteresiranih kupcev, ki bi zviševali ceno. Prav tako jo je znižal nepričakovano obilen ulov ob severni obali Japonske, kjer lovijo najboljše primerke te vrste.

Najbolj cenjen je z maščobo prepreden spodnji del trebuha Modroplavuti tuni so sicer praviloma najdražje ribe na tržnici Tsukiji, največji tržnici z ribami in drugim morskim življem na svetu. Njihov najbolj cenjeni del je otoro, z maščobo prepreden spodnji del trebuha, ki v restavracijah s sušijem dosega visoke cene.

Japonci so sicer največji porabniki modroplavutega tuna, zaradi splošne priljubljenosti sušija pa povpraševanje raste tudi drugod po svetu. To pa bi lahko bilo za to ribo pogubno – okoljevarstveniki svarijo, da ji zaradi pretiranega izlova grozi izumrtje, in pozivajo celo k prepovedi lova na modroplavutega tuna.

Ne spreglejte