Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 7. 2017,
3.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Natisni članek

Na dopustu kavarna Kjoto Starbucks

Sobota, 8. 7. 2017, 3.56

6 let, 6 mesecev

Starbucks v Kjotu, ki ni videti kot Starbucks

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Nova izpostava priljubljene ameriške verige kavarn, ki so jo pred kratkim odprli v središču Kjota, je videti precej drugače kot njihove kavarne drugod po svetu.

Na zadnji junijski dan so v starem mestnem jedru Kjota, središču tradicionalne japonske kulture, odprli novo podružnico ameriške verige kavarn Starbucks. Ta je umeščena v tradicionalno zgradbo na ulici Ninen-zaka, eni najlepših ulic v Kjotu, ki je zaščitena kot kulturni spomenik. Zaradi tega se tamkajšnji Starbucks občutno razlikuje od večine preostalih po svetu.

 

A post shared by aki.k (@a.korecchi) on

Stavbo, v kateri so nekoč prebivale gejše, so prenovili, a njeno podobo ohranili v skladu s tradicijo. Celo zunanja oznaka kavarne, ki je običajno precej kričeča, je v tem primeru povsem diskretna, da ne bi motila podobe starodavnega mesta. Prisotnost Starbucksa naznanja temnozelen noren, tradicionalni japonski zastori vhodnih vrat. Nič drugače ni v notranjosti, kjer obiskovalci sedijo na tleh oziroma na tatamiju, pred tem pa se morajo seveda obvezno sezuti.

 

A post shared by Jahn Weingardt (@smoothblue4you) on

"Ker je lokal v kraju izjemnega kulturnega pomena, smo odgovorni za to, da poskrbimo za tradicionalno arhitekturo, in za to, da ta stavba tudi v prihodnje ostane sestavni del te zgodovinske soseske," je za CNN povedal vodja japonske divizije Starbucksa.

Iz Prepovedanega mesta so jih pregnali

Starbucks, Prepovedano mesto, Peking | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Kavarna v Kjotu ni prvi primer prisotnosti Starbucksa v krajih z izjemnim zgodovinskim pomenom. Leta 2000 so na primer lokal odprli v pekinškem Prepovedanem mestu, nekdanji palači kitajskih cesarjev. Tja so jih pravzaprav povabili upravitelji kompleksa, da bi s tem financirali vzdrževanje palač, a je ameriška kavarna sredi kitajskega zgodovinskega ponosa naletela na tako močno nasprotovanje javnosti, da so jo leta 2007 zaprli.
Ne spreglejte