Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2013,
10.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo vino

Torek, 30. 4. 2013, 10.08

8 let

Sonoma, manj znana sestra kalifornijske Nape

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenci ne vemo prav veliko o kalifornijskih vinih. Še manj o njihovih vinorodnih območjih.

Dobro, slišali smo za dolino Napa, toda to še zdaleč ni največje kalifornijsko vinorodno območje. Največji proizvajalec vina v Kaliforniji je namreč Sonoma. V tej regiji, dobrih 70 kilometrov severno od San Francisca, je skoraj 200 vinskih kleti, vsako leto pa se tja zgrne sedem milijonov vinskih turistov. Vse pa se je začelo, ko je leta 1812 oče Jose Altimira v misijonu San Francisco Solana – iz katerega je pozneje nastalo mesto Sonoma – zasadil nekaj tisoč trt. Od tam se je trta razširila po vsej regiji in postala glavni vir dohodka. Leta 1854 so recimo vinogradi generala Mariana Valleja prinesli 20 tisoč dolarjev letnega dobička.

Leta 1855 je v kraje prišel Madžar Agoston Haraszthy, kupil vinograde ter jih zasadil s sto tisoč potaknjenci trt, ki jih je uvozil iz Evrope. Za njim so prišli še drugi evropski imigranti iz držav z vinsko tradicijo. Pred prohibicijo so bila imena vinskih kleti zelo pisana: Bundschu, Foppiano, Korbel, Simi, Gundlach, Quitzow, Sebastiani in podobne. Mnoge izmed njih še vedno obstajajo.

Prohibicija je število vinskih kleti precej zdesetkala – od 256 jih je obstalo le 50. Pravzaprav so se ponovno razbohotile šele v 90. letih, ko je tudi v Ameriki postalo modno piti vino. Tako je trenutno skoraj polovica vinskih kleti v Sonomi mlajša od dvajset let.

Kakorkoli: če je Napa bolj slavna sestra, kar zadeva kalifornijsko vino, je Sonoma bolj raznovrstna in v zadnjem času tudi vrhunska. Predvsem pa je manj zasenčena s hollywoodskim bliščem. Čeprav si znani ogledujejo tudi vinograde v Sonomi. Svojo vinsko klet ima tam že režiser Francis Ford Coppola, zdaj pa naj bi se za nakup vinograda zanimala tudi Lady Gaga.

Stonestreet Monument Ridge 2007 Vinogradi vinske kleti Stonestreet, ki jo je ustanovil Jess Jackson, obsegajo slabih 400 hektarov in so razdrobljeni na 400 lokacijah po vrhovih in grebenih okoli doline Alexander, ene največjih vinskih območij v Sonomi. Del vinogradov leži ob ugaslem vulkanu in prav ta bogata prst daje vinu jakost in koncentracijo, hladnejše temperature, uporaba novih tehnik in majhen donos na trtah pa dajejo vinu bolj intenzivno barvo in okus. Ta neukročena pokrajina pa vinarju še vedno predstavlja izziv v odkrivanju njenih pravih potencialov.

Monument Ridge je pridelan iz sorte cabernet sauvignon, le kanček je cabernet franca. Ima lepo globoko rdečo barvo z vijoličastimi niansami. Arome, ki jih zaznamo, so zelo pestre, prevladuje predvsem temnordeče sadje, kot sta ribez in sliva, lepo pa jih nadgradijo temna čokolada, rahla pikantnost ter dimne note. V ustih vino pokaže vso svojo kompleksnost ter harmoničnost. Spet prevlada temnordeče sadje, tudi vanilja, vse to pa lepo dopolnijo mehki, svilnati tanini, mineralnost ter svežina. Vino ima lep in dolg zaključek.

Ker prihaja čas piknikov, bo Monument Ridge primerna izbira za k jedem z žara.

Sorta: cabernet sauvignon Stopnja alkohola: 14,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 38,90 evra, evino.si

Ocena:9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte