Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 7. 2015,
17.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

teran

Četrtek, 16. 7. 2015, 17.57

7 let, 12 mesecev

Slovenija bo vztrajala pri zaščiti terana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada je ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naložila, naj vztraja pri zaščiti terana brez kakršnekoli izjeme glede uporabe zaščitenega imena za druge pridelovalce vina.

Hrvaški kmetijski minister Tihomir Jakovina je nekoliko presenetil slovensko javnost, ko je v ponedeljek v Bruslju izjavil, da so se v sodelovanju z Evropsko komisijo v zadnjih nekaj tednih okrepila pogajanja med Hrvaško in Slovenijo glede rešitve za hrvaške vinarje v primeru proizvodnje vina pod imenom teran.

Dejal je, da kmalu pričakuje rešitev, ki bo ugodna za vinarje v hrvaški Istri. "Imamo razumevanje in podporo komisije. Upamo, da bodo zadeve tekle v pozitivni smeri, sicer bomo tožili komisijo in Slovenijo na Sodišču EU."

Teran ima popolno zaščito EU kot vino, ki se prideluje samo na krasu v Sloveniji Kmetijski minister Židan je že v torek dejal, da ne potekajo nobeni pogovori s Hrvaško, danes pa se je s tem vprašanjem seznanila tudi vlada. Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, ima teran nacionalno zaščito že več desetletij, od vstopa Slovenije v EU pa ima tudi polno zaščito EU kot vino, ki se prideluje samo na Krasu v Sloveniji iz sorte refošk.

Vlada kmetijskemu ministrstvu zato nalaga, naj vztraja pri zaščiti terana brez kakršnekoli izjeme glede uporabe zaščitenega imena za druge pridelovalce vina.

Za Židana je bilo pomembno, da se je s tem vprašanjem seznanila tudi vlada, saj se bo prihodnji teden v Bruslju sestal z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom. Mnogo Slovencev živi od terana Spomnil je, da za Slovenijo to ni le pomembno pravno vprašanje, ampak tudi politično, kulturno in pomembno ekonomsko vprašanje. "Mnogo ljudi živi od terana," je povedal in spomnil, da 92 odstotkov pridelovalcev vina na Krasu prideluje teran. "Vsaka država mora ščititi svoje interese," je dodal.

Ne spreglejte