Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 2. 2016,
9.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

oskarji

Ponedeljek, 22. 2. 2016, 9.58

8 let

S čim se bodo po podelitvi oskarjev mastili zvezdniki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tudi letos bo za hrano na Guvernerjevem plesu, največji zabavi po podelitvi oskarjev, poskrbel sloviti kuhar Wolfgang Puck.

Že več kot dve desetletji za zakusko na Guvernerjevem plesu (Governors Ball), razkošni zabavi po podelitvi oskarjev, skrbi Wolfgang Puck, kuharski mojster, rojen v Šentvidu ob Glini na avstrijskem Koroškem kot Wolfgang Johannes Topfschnig. Puck se je v ZDA preselil v 70. letih, od takrat pa je postal eden najpomembnejših in najbogatejših zvezdniških kuharjev.

Najeli so ga, ker so zvezdniki po podelitvi "bežali" v njegovo restavracijo Uradni kuhar oziroma skrbnik zakuske na Guvernerjevem plesu je postal leta 1995. Zakaj? Dotlej so se zvezdniki in zvezdnice po podelitvi oskarjev raje odpravili v njegovo restavracijo Spago (Puckovo prvo in najbolj znano restavracijo) kot na uradno pooskarjevsko zabavo in organizatorjem ni preostalo drugega, kot da ga najamejo in tako preprečijo, da bi jim filmska smetana bežala z zabave.

Zdaj je eden največjih predoskarjevskih trenutkov leta – ob razglasitvi nominacij – uradno razkritje jedilnika, ki ga Puck pripravlja za okoli 1.500 povabljencev na Guvernerjev ples. Eno je gotovo: meni je vedno razkošen, poln najprestižnejših sestavin.

Običaj je, da jedi strežejo v obliki prigrizkov, da se lahko gostje brez skrbi družijo in pomenkujejo, osrednja zvezda zakuske pa je ogromen izbor sladic. Po podelitvi se lahko zvezdniki in zvezdnice vendarle nekoliko sprostijo in pozabijo na predoskarjevske diete.

S svojo 350-člansko ekipo je za letos pripravil več kot 50 jedi v ogromnih količinah – ponudba surovega morskega življa, na primer, tehta dobro tono, od 160 kilogramov atlantskega velikookega tuna in 20 celih rumenoplavutih tunov do tisoč rakovičjih klešč, 7.500 škampov, 300 jastogov in 1.300 ostrig.

Manjkale ne bodo niti Puckove zaščitne jedi, kot so piščančja pita s tartufi, makaroni s sirom in rebrca s tartufovo polento. In ko bodo večerne obleke že pokale, bodo prispeli sladki bife z 19-litrsko čokoladno fontano, stolpi iz makronov in drugimi pregrehami.

"To počnemo že 22. leto, zato vemo, kaj ljudje radi jedo. Večina hollywoodskih zvezdnikov prihaja v moje restavracije, zato vem, kaj jim je všeč," je po poročanju Reutersa ob predstavitvi letošnjega jedilnika povedal Puck. "Največji kompliment, ki ga dobim, je, ko nekaj dni pozneje ti isti ljudje pridejo v Spago in mi rečejo: 'Hej, Wolfgang, še imaš kaj tistih rebrc in pite?'"

Ne spreglejte