Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2017,
4.07

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

Natisni članek

Ljubljana ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 4. 5. 2017, 4.07

6 let, 4 mesece

Pri Žabarju: novi časi legendarne ljubljanske gostilne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50
Ocena gostilne: Pri Žabarju | Foto Miha First

Foto: Miha First

V eni najzanimivejših viških gostiln so se v zadnjem času zgodile pomembne spremembe. Na obisku smo preverili, v katero smer gre mladi rod, ki je nasledil staro gostilno.

Lahko bi rekli, da je Žabar še vedno domača kmečka gostilna, ki se na robu Ljubljane bojuje z blokovskimi naselji. Urejena, že pred časom prenovljena gostilna ima poleti simpatičen vrt, ki ga hladijo veliki kostanji, na drugi strani dvorišča pa tudi svojo zelo obiskano slaščičarno. Gostilna ima v bližini celo parkirišče, čeprav tisti z boljšimi avtomobili – za časa našega obiska so bili to mercedesi in BMW-ji – parkirajo kar na pločnikih ob vhodu v gostilno.


Pri Žabarju
Viška cesta 50, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 423 2462


V času starega gospodarja so sloveli po odlični goveji juhi, žolci, biftekih, izjemnih ocvrtih njokih, praženih jetrcih in seveda po žabjih krakih, mi pa smo se prejšnji teden odločili za malce drugačne jedi. Malo zaradi sezone, malo zaradi nasvetov novega natakarja.

Ocena gostilne: Pri Žabarju | Foto: Miha First Foto: Miha First

Za začetek smo dobili Sirkovo Kallo, peneče vino, ki ni povsem prepričalo, in se lotili klasične piščančje paštete, ki smo jo mazali na popečene kruhke. Ker je bila tistega popoldneva lakota precejšnja, smo naročili še prekajen goveji jezik, ki ga narežejo povsem na tanko in mu dodajo močan hren, ne pa bučnega olja, ki to delikateso običajno spremlja.

Prekajen goveji jezik s konkretno ostrim hrenom | Foto: Miha First Prekajen goveji jezik s konkretno ostrim hrenom Foto: Miha First

Mimogrede, če bi se za hladne predjedi odločili pozimi, bi izbirali med še konkretnejšimi jedmi, kot so pršut, goveji zvitki s hrenom in žolco, a za april je bilo dovolj in namesto goveje juhe smo se lotili zanimive blitvine s popečenimi kruhovimi kockicami. Jasno, kuharji dobre domače gostilne, pa čeprav je na meji mestno-urbanega sveta, morajo imeti občutek za kuhanje juh in ni dvoma, v Ljubljani težko dobite boljše tovrstne napitke kot pri Žabarju.

Topla predjed in solata v enem: popečen belgijski radič z nastrganim sirom in balzamičnim kisom | Foto: Miha First Topla predjed in solata v enem: popečen belgijski radič z nastrganim sirom in balzamičnim kisom Foto: Miha First

Za toplo predjed ponujajo tako ocvrte žabje krake kot tiste na tržaški način, jasno, pripravijo tudi kranjsko klobaso s hrenom za zgolj štiri evre in pol, pa njoke z gobami ali smetano in gorgonzolo, rižoto s kozicami … Mi smo se odločili za še eno hišno specialiteto, popečen belgijski radič (vitlof) s parmezanom in balzamičnim kisom. Šlo je za soliden uvod v glavne jedi, kamor ob nekaterih pripravljenih jedeh (tudi segedin in vampi) štejejo pražena jetrca, zrezke, kuhano govedino in bifteke.

Žrebičkov zrezek na šampinjonih | Foto: Miha First Žrebičkov zrezek na šampinjonih Foto: Miha First

Morda smo zapeljali preveč iz idealne linije in se lotili preobilnega, hudo nasitnega ljubljanskega telečjega zrezka. In ker smo bili radovedni, smo hoteli poskusiti še ocvrte njoke. Naročite manj, bi lahko svetovali, ali pa naročite žrebička z zabeljenimi, na tanke rezine narezanimi šampinjoni, morda celo ribe – dobite lahko vse od postrvi do brancina in celo (še ena hišna specialiteta) ocvrte sardelice.

Niso krompirjevi kroketi, ampak ocvrti krompirjevi njoki - ki jih ne moreš nehati jesti. | Foto: Miha First Niso krompirjevi kroketi, ampak ocvrti krompirjevi njoki - ki jih ne moreš nehati jesti. Foto: Miha First

Kaj pa vina? Vinska karta je nezapletena in ne predraga. Pri penečih vinih imajo ob omenjeni Kalli še Bjano in srebrno penino, kot odprta vina točijo že omenjenega Sirka, med buteljkami pa se najde Movio, Tilio, Santomasa, Verusa, Kristančiča, Edija Simčiča, Koreniko ... Naše omizje je pilo vedno zanesljiv modri pinot Tilia, ki ga ponudijo za znosnih 25 evrov.

Ocena gostilne: Pri Žabarju | Foto: Miha First Foto: Miha First

Glede na to, da imajo pri hiši slaščičarno, je tudi ponudba sladic vezana na drugo stran dvorišča. Kremnih rezin je že zmanjkalo, zato smo se lotili cimetovega in lešnikovega sladoleda ter snedli še kos simpatične jagodne torte močnih barv, v finalu pa vse skupaj zapečatili s šilcem grenčice bratov Branca.

Žabar ima čez dvorišče slaščičarno, od koder je tudi ta jagodna tortica. | Foto: Miha First Žabar ima čez dvorišče slaščičarno, od koder je tudi ta jagodna tortica. Foto: Miha First

Povzetek

Domača gostilna na robu mesta, ki kljub nekaterim spremembam ljudstvu že dolga leta ponuja enake, vedno dobro pripravljene jedi. Od goveje juhe do bifteka, od jetrc do sardelic, od žab do sladic … Za juho, konkretno glavno jed in sladico boste odšteli okoli 25 evrov.

V zadnjem času so šli korak naprej z vini. Na majhnem in preglednem vinskem listu je mogoče najti primorce in štajerce. Hišna vina so Sirkova, najdražje vino je Movia Veliko rdeče za 70 evrov, seveda pa lahko dobite tudi buteljčna vina, ki komaj presežejo dva evra za kozarec.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte