Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 12. 2014,
14.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo vino

Petek, 19. 12. 2014, 14.28

8 let

Prevare, ropi in vrtoglavi zneski: življenje zbiralcev vina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zbiralci vina tako kot zbiralci umetnin v javnosti neradi govorijo o svojih zbirkah. Redke in drage steklenice vina skrbno hranijo v kleteh. A njihov svet je razburljiv.

Nekateri so vpleteni v škandale. Leta 1985 je Hardy Rodenstock, nemški zbiratelj vina, na dražbo postavil steklenico vina Château Lafite iz leta 1787 z zaznamkom ThJ, ki naj bi izhajala naravnost iz vinske zbirke tretjega ameriškega predsednika Thomasa Jeffersona. Prodali so jo za 150 tisoč dolarjev, in to kljub temu, da se še do danes ne ve, ali je bila steklenica pristna.

Kupil jo je še en veliki vinski zbiralec Bill Koch, ki pa je Nemca pozneje tožil, češ da steklenica ni prava. Koch je nasankal tudi v do zdaj največjem odkritem primeru ponarejanja vina. V letih 2005 in 2006 je od Rudyja Kurniawana kupil 200 ponarejenih steklenic vina. Kurniawana je zdaj v zaporu, Koch pa ga toži za 4 milijone dolarjev, kolikor je plačal za v domači kuhinji namešane "redke letnike".

Rodenstock in Koch pa nista edina zbiralca, ki sta se pojavila v črni kroniki. Še večjo zbirko kot Rodenstock ima Francoz Michel-Jack Chasseuil, ki ima v kleti 40 tisoč steklenic. Tudi on je poskrbel za šokantne novice, ko so pred leti v njegovo hišo vdrli roparji, mu na sence prislonili pištolo in zahtevali dostop do njegove vinske kleti. Po dveh urah jim še vedno ni uspelo odpreti posebnih neprebojnih vrat v kleti, zato so se zadovoljili z dvema zabojema drugorazrednih vin.

Med največjimi svetovnimi zbiralci so tudi slavna imena. Denimo legendarni nekdanji trener Manchester Uniteda sir Alex Ferguson. Kot pravi, mu zbiranje vin v življenje prinaša mir in ustaljenost. Odkar je upokojen, se več ali manj posveča le zbiranju vina, letos pa je dal del svoje zbirke na dobrodelne dražbe. Prav nič manj slaven zbiralec ni skladatelj Andrew Lloyd Webber. Z vini ga je spoznala italijanska teta, ki mu je pri devetih letih dala v pokušino barolo. Menda je vina začel zbirati že pri petnajstih, pri šestnajstih pa je pil Château Palmer letnik 1961, katerega okus menda še vedno pomni. Leta 2011 je del zbirke prodal na Kitajskem za pet in pol milijona dolarjev.

Za dva največja zbiralca na svetu pa veljata Američana. Največjo zbirko šampanjcev na svetu ima Robert Rosania, newyorški nepremičninski investitor. Čeprav jih zbira šele deset let, ima v zbirki redke letnike Bollingerja, Taittingerja, Dom Pérignona, Pol Rogerja in drugih izvrstnih šampanjcev.

Za eno največjih, predvsem pa najbolj fascinantnih vinskih zbirk je veljala tudi tista v lasti Geneja Mulvihilla, lastnika restavracije Latour v New Jerseyju. Med drugim se je lahko pohvalil s stotimi letniki Chateau Latourja od leta 1863 do 2009.

E. Guigal Condrieu La Doriane 2013

Posestvo Guigal je ustanovil Etienne Guigal, dedek Philippa Guigala, ki zdaj kot tretja generacija vodi klet. Posestvo leži v vasi Ampuis v dolini Rone in spada v lego Côte-Rôtie. K slavi posestva Guigal je pripomogel eden najvplivnejših vinskih kritikov Robert Parker, ko je v začetku 90. let oznanil, da v zadnjih 26 letih še ni spoznal nobenega vinarja, ki bi tako stremel k popolnosti in eleganci kot Marcel Guigal, Philippov oče. Leta 2006 pa je revija Decanter Marcel Guigala nagradila z nazivom Man of the Year.

Condrieu La Doriane je primer, kako je lahko iz sorte viognier možno pridelati izjemno belo vino. Vino polnega okusa, z veliko elegance in mineralnosti.

To vino je narejeno izključno iz najbolj pogoste sorte v dolini Rone, iz sorte viognier. Je slamnato rumene barve s kompleksnimi vonjavami. Arome hrušk, papaje, breskve, grenivke in zemljeske note lepo dopolnijo arome lesa in vanilije. Vino je zelo harmonično, saj se vse te arome spet ponovijo v ustih. Tudi tu prevladujejo arome hrušk in jabolk, vse to pa spet lepo zaključijo začimbe in nemoteča aroma lesa. Je vino z veliko mero elegance, mineralnosti, lepo kislino in dolgim pookusom.

Sama sorta viognier je zelo primeren aperitiv, a ker gre tu za zelo bogato vino, ga lahko ponudimo k bolj kompleksim jedem, raznim rižotam ali testeninam polnega okusa, je pa tudi odlična kombinacija s tartufi.

Sorta: viognier Stopnja alkohola: 13,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 74,90 evra, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte