Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2011,
7.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

čaj

Torek, 30. 8. 2011, 7.51

8 let

Prenovljeni Earl Grey jezi ljubitelje čaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Twinings, britansko podjetje, ki je od ustanovitve pred več kot 300 leti postalo eno glavnih imen v proizvodnji in prodaji čaja, je s spremenjeno recepturo čaja Earl Grey razjarilo kupce.

Čaj Earl Grey, Twiningsov paradni konj, ki je zelo priljubljen tudi pri nas, je mešanica črnega čaja z značilno aromo, ki mu jo daje olje bergamotke. Glede izvora recepta si na Otoku še zmeraj niso enotni, zasluge zanj pa si pripisujejo mnogi. Po eni od zgodb naj bi odišavljena mešanica nastala po naključju, ko so kitajski diplomati v 19. stoletju britanskemu premieru Charlesu Greyu podarili črn čaj in bergamotke, sadeže iz družine cistrusov. Med potjo iz Azije naj bi čaj absorbiral vonj bergamotk in tako naj bi nastala dišeča mešanica.

"Kanček limone in za odtenek več bergamotke" Ali je zgodba resnična ali ne, pa drži dejstvo, da je mešanico začelo leta 1831 prvo prodajati podjetje Twinings. Od takrat je Earl Grey postal svetovna uspešnica in skorajda sinonim za pravi čaj, kot se ga pije v Veliki Britaniji. Aprila letos pa se je podjetje odločilo, da bo recept spremenilo oziroma osvežilo, kot so dejali. V prenovljeni podobi so mu dodali "kanček limone in za odtenek več bergamotke", tržiti pa so ga začeli s sloganom: "Niti Earl si ni mogel predstavljati, kako dober je lahko njegov čaj. Se vam zdi, da je najboljši do zdaj?"

Coca-Coli s spreminjanjem recepta ni uspelo No, kupci mislijo, da ni. Ne le to, številni so dobesedno zgroženi nad njim in zahtevajo, da Twinings vrne stari recept. Na spletu so se med odzivi znašli opisi kot "grozljiv" in "kot detergent z vonjem limone", na Facebooku pa se je pojavila stran z zahtevo "Vrnite nam izviren Twiningsov Earl Grey". Razburjenje kupcev spominja na polom Coca-Cole iz leta 1985, ko so spremenili okus te najbolj priljubljene pijače na svetu. Takrat je ameriška javnost dobesedno podivjala in podjetje Coca-Cola se je odločilo, da se bo vrnilo k izvirnemu receptu.

Twinings: Zdaj je to čaj za mlade Twinings se za zdaj ne namerava ukloniti jeznim britanskim "čajepivcem". V soboto se je oglasila tiskovna predstavnica podjetja in zatrdila, da se Earl Grey še nikoli ni tako dobro prodajal, kot se zdaj, ko ima nov okus. "Prej so ljudje nanj gledali kot na čaj, ki ga piješ pri svoji babici. Zdaj se nad njim navdušuje vse več mladih," je dejala. "Vsi izdelki se morajo razvijati, da bi sledili spreminjajočemu se okusu ljudi. Ostali smo zvesti izvirnemu Earl Greyu, le malo bolj osvežilen je postal. S spremembami pač nikoli ne moreš zadovoljiti vseh," je še dodala.

Ne spreglejte