Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2019,
11.13

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

Zveza potrošnikov Slovenije ZPS potica

Petek, 19. 4. 2019, 11.13

5 let

Pregled potic na policah slovenskih trgovin: ni je čez domačo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
Potica Potičnica Bled Blejski otok | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Domačo orehovo potico, tako, kakršno so pripravljale že naše (pra)prababice, boste na trgovskih policah v Sloveniji zelo težko našli, so pred veliko nočjo, ko tradicionalno uživamo to sladico, posvarili na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Na ZPS so pregledali deset orehovih potic, ki so na prodaj pri slovenskih trgovcih, dve sta bili brez rozin, ena pa veganska. Če želite potico brez aditivov, vas čaka branje deklaracij, saj so takšne potice prej izjema kot pravilo, so poudarili in dodali, da imajo nekatere "pester in zanimiv seznam sestavin".

Pregled seznama sestavin izbranih potic je razkril, da se je receptu za slovensko potico (ZTP) najbolj približala Mercatorjeva slovenska potica, ki tudi nosi oznako zajamčena tradicionalna posebnost. Vsebuje moko, orehe, mleko, sladkor, maslo, rozine, jajčni beljak in rumenjak, kvas, rum, cimet, sol in aromo.

Najboljša slovenska potica, ocenjevanje, Grad Otočec | Foto: Martin Metelko Foto: Martin Metelko

Maslo prej izjema kot pravilo

Ugotovili so tudi, da je le v izdelku Mercator, slovenska potica uporabljeno maslo, nekaj ga je skupaj z rastlinskimi maščobami še v izdelku Okus tradicije, orehova potica, ki ga izdeluje Žito. Preostale potice vsebujejo zgolj rastlinske maščobe, predvsem sončnično in repično ter kokosovo in palmovo olje. "Zamenjava masla z rastlinskimi maščobami zagotovo vpliva na nižjo ceno vhodnih surovin, hkrati pa ponuja boljše tehnološke lastnosti pri pripravi potic in daljšo obstojnost," so prepričani na ZPS.

Voda na vrhu seznama sestavin

Eno večjih presenečenj je bila sestava izdelka Slovenski izdelek, orehova potica, pri katerem je prva sestavina na seznamu voda - to pomeni, da je v izdelku največ vode, so pojasnili na ZPS.

Potica Potičnica Bled Blejski otok | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Od devet do 28 odstotkov orehov

V potici si običajno želimo več nadeva, saj je potica tako bolj okusna in sočna. "Proizvajalci na poticah navajajo, da vsebujejo od 40 do 60 odstotkov nadeva, a naj vas te vrednosti ne zavedejo, saj ne odražajo dejanske količine orehov," so opozorili na ZPS. Pregledane potice so vsebovale od devet do 28 odstotkov orehov.

Največ aditivov v tisti, ki nosi ime "domača"

Sestavine, ki se jim pri domači peki skoraj zagotovo izognemo, so arome in številni aditivi, ki so večini pregledanih potic dodani v obliki emulgatorjev, sredstev za uravnavanje kislosti ter obdelavo moke, konzervansov in barvil. Popolnoma brez aditivov je po ugotovitvah ZPS le izdelek Mercator, slovenska potica, ki vsebuje le aromo.

Najboljša slovenska potica, ocenjevanje, Grad Otočec | Foto: Martin Metelko Foto: Martin Metelko

Po drugi strani se pri edini potici, ki nosi ime "domača", seznam aditivov kar ne konča, so opozorili. "Domača orehova potica – Žito vsebuje: sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina, kalcijev fosfat, kislina: ocetna kislina, sredstvo za obdelavo moke: askorbinska kislina, konzervans: kalijev sorbat, sorbinska kislina, žveplov dioksid, emulgatorja: sojin lecitin, mono in di gliceridi maščobnih kislin, barvilo: karoteni," so navedli na ZPS.

Preberite še:

le Potica, Janja Štrumbelj
Trendi "Mnogi že dolgo ne govorijo več slovensko, še vedno pa pečejo potico" #video #intervju
Najboljša slovenska potica, ocenjevanje, Grad Otočec
Trendi Mojstrica, ki je spekla najboljšo potico, nam je razkrila svoj trik
Novice Previdno pri izbiri velikonočne šunke #video
Ne spreglejte