SiolNET. Novice Slovenija
0,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Previdno pri izbiri velikonočne šunke #video

0,64

termometer

Bližajo se velikonočni prazniki in zagotovo bo na mizi med dobrotami tudi velikonočna šunka. Vprašanje, kakšno si boste privoščili, je še kako na mestu. Bodite pozorni, v nekaterih je namreč tudi do 30 odstotkov vode, pa cena zato ni prav nič nižja.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je vzela pod drobnogled 15 pakiranih šunk, ki jih najdemo na trgovskih policah pri nas. Po njihovih ocenah je: 

  • le ena šunka brez aditivov, brez vode in z visoko vsebnostjo beljakovin. To je sušena prekmurska šunka znamke Kodila. Za kakovost je treba odšteti 27 evrov za kilogram;
  • cenejše, a še vedno kakovostne prekajene šunke ponujajo proizvajalci Kodila, Lidl in Loške mesnine. Ne vsebujejo vode in imajo en sam aditiv;
  • Krasova prekajena šunka pa vsebuje bistveno več aditivov, tudi vodo. Kljub nižji kakovosti ohranja konkurenčno ceno.

Na našem trgu je več različnih vrst šunk, zato je med potrošniki več zmede. Dilema je, kaj dobimo za svoj denar. Več mesa ali več vode in konzervansov? Je meso sploh slovensko?

Proizvajalci velikokrat mamijo s slovenskim poreklom, a večina tovrstnih mesnin pride iz tujine. Ravno pri svinjskem mesu je zavajanja še toliko več, kajti naša država ima komaj 30-odstotno samooskrbo. Kakšne šunke imamo torej pri nas, je novinarka Anja Markovič preverjala v Prekmurju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin