SiolNET. Trendi Kulinarika
2,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred 25 leti je kuharski mojster Janez Bratovž odprl prvo restavracijo

2,40

termometer

Janez Bratovž
Foto: Bor Slana

Pretekli konec tedna je Janez Bratovž, prvi človek ljubljanske restavracije JB, praznoval pomembno obletnico - minilo je namreč 25 let, odkar je odprl svojo prvo restavracijo.

Prva restavracija JB sicer ni bila ta v Plečnikovih dvoranah na Miklošičevi ulici v Ljubljani, temveč v Domžalah. "Prijatelj mi je povedal, da v Domžalah oddajajo nek bife in šla sva ga pogledat. Lastniku prostora sem dejal, da bom naredil restavracijo, pa mi je rekel, da bo to nemogoče," nam je o letu 1992 pred časom pripovedoval Janez Bratovž.

Začetki res niso bili rožnati, prvih nekaj mesecev je bilo gostov le za vzorec. Prelomnica pa se je po besedah Bratovža zgodila z obiskom takratnega premierja Janeza Drnovška.

"Nekega dne je zazvonil telefon: 'Kličemo iz urada predsednika vlade. Premier Drnovšek bi prišel na kosilo.' Mislil sem, da me nekdo zafrkava." Pa ni bila šala, Janez Drnovšek je res prišel na kosilo. In še isti dan se je vrnil. "Zvečer pride do mene natakarica in pravi: 'Ti, Drnovšek je spet prišel.'"

V Domžalah je Bratovž kuhal do leta 2000, potem pa se je preselil v prostore, kjer je še danes - v pritličje stavbe Zavarovalnice Triglav. S to restavracijo se je leta 2010 uvrstil na lestvico sto najboljših restavracij na svetu, restavracija JB pa je tudi danes nedvomno ena najboljših v Sloveniji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin