Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2013,
8.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo vino Portugalska

Četrtek, 20. 6. 2013, 8.14

8 let

Portugalska vina so še kaj drugega kot portovec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Portugalska je res na koncu Evrope, vsaj glede vinskih trendov. Šele zdaj so začeli vinoljubci odkrivati, da ima portugalska vinska karta ponuditi še vse kaj več kot le portovec.

Samo vinska regija Douro ima 82 dovoljenih sort vina, od tega jih 30 zelo priporočajo. In med njimi so taka, ki jih ne gojijo nikjer drugje kot na Iberskem polotoku, vse po vrsti so avtohtone. Najbolj razširjenih šest so touriga franca, tinta roriz, tinta barroca, touriga nacional, tinto cão in tinta amarela. Vsa zvenijo kot španska, no, portugalska, vas?

Med omenjenimi velikimi šestimi za nacionalno sorto velja touriga nacional, ki je med vsemi najbolj fina. Majhne jagode dajo vino ostrega, bogatega okusa in poudarjene kislosti. Zato je touriga nacional redko ustekleničena kot samostojno vino, je pa obvezen dodatek vseh mogočih portugalskih kombinacij rdečih vin, vključno s portovcem. Touriga nacional namreč vinu da strukturo in telo, saj ima bogate tanine in koncentriran okus. V kombinacijah z drugimi sortami zagotavlja tudi uspešno staranje vina, ki bo z leti ohranilo kompleksnost. Portugalski vinarji to avtohtono sorto mešajo tako z drugimi avtohtonimi portugalskimi sortami kot tudi s cabernet sauvignonom in syrahom. Skorajda ni rdečega vina s področij Douro in Dão, ki ne bi vsebovalo vsaj majhnega odstotka te sorte.

In ker so portugalska vina naslednji veliki evropski (mogoče tudi svetovni) hit, je prav, da si zapomnimo vsaj nekaj njihovih avtohtonih sort. Torej še enkrat – touriga nacional.

Casa Alexandre Relvas Ciconia 2011 Klet Herdad De Sao Miguel, ki je v lasti Alexandre Relvas je bila ustanovljena leta 2000 v pokrajini Alentejo na Portugalskem. Le leto zatem so na 35 hektarjev zasadili mlade trte, med katerimi prevladujejo avtohtone portugalske sorte.

Ciconia je latinsko ime za belo štorkljo, ki se jeseni iz Alenteja seli v Afriko, je pa tudi ime za mlado zvrst kleti Herdade de Sao Miguel. Je zvrst treh tipičnih portugalskih sort tourige nacional, syraha in arangoneza.

Vino je temno rdeče barve s kompleksnimi aromami, med katerimi prevladujejo temno rdeče sadje, rahla pikantost in začimbe. Tudi v ustih prevladujejo arome rdečega sadja, lepa kislina in nežni tanini. V pookusu, ki je srednje dolg, pa se razvije tudi aroma vanilje.

Vino bo odlična kombinacija z rdečim mesom, bolj začinjenimi jedmi, jagenjčkom in mladim siri.

Sorta: zvrst sort touriga nacional, syrah in arangonez Stopnja alkohola: 13,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 6,40 evra, evino.si

Ocena: 8

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte