SiolNET. Trendi Kulinarika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Portugalska, dežela ribjih konzerv (foto)

1

termometer

Portugalska morda slovi kot dežela sonca in nogometa, kulinaričen pečat pa ji dajejo tudi priljubljene ribje konzerve, ki so umetnost in vir preživetja obenem.

Industrija konzerviranih ribic ima na Portugalskem dolgoletno tradicijo. Portugalci so narod ribičev, pa tudi gastronomov, zato ni čudno, da so iz ribjih konzerv ustvarili nič manj kot nacionalni simbol.

Čeprav je do današnjih dni preživela le slaba polovica nekoč uspešnih podjetjih za predelavo rib, preostale tovarne zaposlujejo okoli 3500 delavcev in letno proizvedejo več kot 250 milijonov ribjih konzerv. Od tega jih kar 70 odstotkov izvozijo v 70 držav sveta.

Še več, turisti na Portugalskem ribje konzerve kupujejo namesto spominkov ali razglednic, saj so zanje značilne tudi zanimivo poslikane embalaže. Seveda pa pri tem pomembno vlogo igra tudi okus. Portugalske konzervirane ribice namreč slovijo po zanimivih dodatkih in omakah, ki za nekatere necenjen prehranski proizvod spreminjajo v kulinarično doživetje v malem. Z dodatkom različnih olj in začimb ter zelenjave lahko preprost obrok postane prava poslastica, pravijo zadovoljni Portugalci.

Sredi Lizbone stoji tudi restavracija, posvečena le konzerviranim ribam. Imenuje se Can the Can, odprli pa so jo pred kratkim prav z namenom, da dajo ribjim konzervam veljavo, ki si jo zaslužijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin