Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2013,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

divji šparglji gozd Istra

Torek, 9. 4. 2013, 14.17

8 let

Po divje šparglje raje v Slovenijo kot na Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če načrtujete lov za divjimi šparglji, je dobro vedeti, kje in koliko jih lahko naberete.

Gozdni plodovi v nas radi prebudijo nabiralniški nagon. Tako se poleti zapodimo po borovnice, jeseni po gozdni podrasti stikamo za gobami, prebujajoča pomlad pa nas povleče na primorski konec, kjer iz grmičevja začnejo kukati divji šparglji. Spomladanski poganjki se od svojih debelejših, gojenih bratov razlikujejo predvsem po tem, da je njihov okus veliko bolj intenziven, v trgovinah in na tržnicah pa dosegajo tudi veliko bolj zasoljene cene. Tudi zato so tisti brezplačni, ki jih naberemo sami, toliko bolj slastni.

Na Hrvaškem obvezna dovolilnica in plačilo za vsak nabran poganjek Pri nas divji šparglji uspevajo predvsem na Krasu in v Slovenski Istri, seveda pa jih najdemo tudi v hrvaškem delu Istre, kjer je nabiralništvo prav tako še kako živo. A medtem ko se lahko v Sloveniji brez večjih skrbi odpravimo v lov za šparglji, so na Hrvaškem predpisi precej bolj strogi. Pred kratkim je Hrvate tako razburilo njihovo ministrstvo za zaščito okolja in narave, ki je opozorilo, da divji šparglji spadajo med tako imenovane postranske gozdne proizvode (ob kostanjih, gobah itd.), za te pa velja, da se jih sme nabirati le s posebno dovolilnico, ne glede na to, ali jih nabirate za zasebno ali komercialno rabo.

Še več, tudi če ste si dovolilnico pristojne gozdarske službe pridobili, vaše obveznosti do hrvaških oblasti še niso končane. Z nabranimi šparglji naj bi se namreč spet zglasili pri gozdarski službi in plačali nadomestilo za nabrano količino – za deset stebel ta znaša okoli pet kun oziroma okoli 60 centov. Če pa vso birokracijo prezrete in vas inšpektorji zalotijo brez dovolilnice, vam lahko izrečejo kazen od 130 do 920 evrov, poročajo hrvaški mediji.

V Sloveniji lahko naenkrat naberete kilogram špargljev Pri nas takšnih omejitev ni. Kot so nam povedali na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, je rekreativno nabiranje gozdnih dobrin, med katere spadajo divji šparglji, dovoljeno v vseh gozdovih in ga morajo vsi lastniki dovoliti. Obstaja le omejitev količine – posamezni obiskovalec lahko namreč nabere največ en kilogram špargljev (pri gobah ta omejitev znaša dva kilograma). Drugih omejitev ali prepovedi nabiranja ne načrtujejo, saj do zdaj niso prejeli nobene tovrstne pobude.

Na ministrstvu so še pojasnili, da gozdarska inšpekcija, ki nadzoruje količino in vrsto nabranih gozdnih dobrin, v Slovenski Istri še ni zaznala prijav oziroma pritoževanja lastnikov gozdov zaradi nabiranja špargljev. Res pa je, da divji šparglji ne poganjajo le v gozdovih, ampak tudi na obronkih in zapuščenih terasah, ki niso v pristojnosti gozdarske inšpekcije in tam nabranih količin špargljev pravzaprav ne morejo nadzorovati.

Ne spreglejte