Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
16. 2. 2016,
15.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

zavržena hrana

Torek, 16. 2. 2016, 15.48

6 let, 6 mesecev

Pivo iz kruha za dobrodelne namene

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ni nujno, da ostanke kruha vržemo v smeti, jih ocvremo ali uporabimo za testo za mafine, pristanejo lahko tudi v pivskem kozarcu.

Vsaj tako so si zamislili v londonski mikropivovarni Hackney kjer so ostanke kruha uporabili za nastanek piva. Poimenovali so ga Toast Ale.

Začetek postopka predstavlja dobava kruha, ki bi ga na koncu delovnega dne v mestnih pekarnah, prodajalnah sendvičev in delikates sicer zavrgli. Iz tega nato v spremljavi hmelja, ječmena in kvasa butični pivovarji zvarijo pivo.

Izkupiček od njegove prodaje je namenjen angleški nevladni organizaciji Feedback, ki si prizadeva za zmanjšanje odpadne hrane na vseh ravneh prehrambne industrije.

Pivo, ki ni le modna muha Rezultat v obliki piva, ki ostanke hrane rešuje pred smetmi, ni le okoljsko zaveden in družbeno odgovoren, temveč želi biti tudi gastronomsko zadovoljujoč. "Za nas je bilo pomembno, da naredimo pivo, ki bo okusno in primerljivo z butičnimi pivi," je za revijo The Drink Business izjavil Jon Swain iz pivovarne Hackney.

"Zelo smo se trudili, da bi naredili pivo, ki ne bi bilo le modna muha, temveč napitek, v katerem bodo ljudje lahko uživali in bo imel tudi velik vpliv." Londonski pivovarji si želijo, da bi tudi druge spodbudili k temu, da iz ostankov kruha poskusijo pripraviti hmeljni napitek, zato bodo recept zanj objavili na svoji spletni strani. K ozaveščanju o problemih sodobnosti bodo torej skušali spodbujati tudi s kozarcem v rokah.

Peter Hills in Jon Swain, združena v pivovarni Hackney, ki sta jo pognala leta 2011, sta svoje novo pivo naredila v imenu zmanjševanja odpadkov hrane.

Jedilnik iz zavržene hrane V zadnjih letih se v imenu zmanjševanja količine zavrženih živil množijo različni inovativni načini uporabe stranskih produktov in ostankov oz. viškov prehrambne industrije. V tem duhu je na primer nastala prva pop-up newyorška restavracija Dana Barberja z imenom WastED, v kateri so celoten meni sestavili iz različnih spregledanih stranskih produktov prehrambne industrije. Živila, ki bi sicer po utečenih poteh prehrambne industrije postala odpadek, so dobili s povezovanjem s kmeti, ribiči, dostavljavci, predelovalci hrane in drugimi restavracijami.

Pivo iz česna Pivo iz ostankov kruha pa je mogoče dodati še na en seznam, in sicer ob bok drugim eksperimentiranjem s hmeljnim napitkom. Pri nas na primer poznamo pivo z matevžem, z okusom vanilje in karamele, s kostanjem in celo s česnom. Pod vsa ta sta se podpisala Maja in Denis Imširović iz pivovarne Vizir.

Ko smo se z vprašanjem, kaj menita o pivu in javno dostopnem receptu za hmeljski napitek iz ostankov kruha, obrnili na pivovarja iz pivovarne Vizir, je Denis Imširović navdušeno dogovoril, da se mu zdi ideja super. "Z veseljem bomo naredili kaj podobnega. Ne nazadnje imamo pekarno 20 metrov stran." Tako lahko morda v imenu zmanjševanja zavržene hrane in raziskovanja možnosti arom piva tudi pri nas kmalu pričakujemo nov hmeljski napitek.

Ne spreglejte