SiolNET. Trendi Kulinarika
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pet slovenskih vinskih dogodkov, ki jih to jesen ne gre zamuditi

1,43

termometer

Slovenski festival vin
Foto: Bor Slana

Jesen je z vinom zaznamovana bolj kot katerikoli drug letni čas, zato ne čudi, da se v jesenskih mesecih zgodi največ vinskih festivalov in drugih z vinom povezanih dogodkov.

Letos se obeta najpestrejša vinska jesen do zdaj. Zbrali smo pet najpomembnejših dogodkov in datume, da jih ne boste zamudili.


Najuspešnejše vinske kleti v Sloveniji so …

Kako ste videti po treh kozarcih vina?

Narodi, ki popijejo največ vina: Slovenci smo četrti na svetu


Top Vino: 17. oktober

Top Vino, Gašper Čarman in Franci Kek Foto: Nejc Pernek

Že ta ponedeljek bo Cankarjev dom gostil vinski festival Top Vino, za katerega organizatorja Gašper Čarman in Franci Kek pravita, da bo edinstven. Tudi zato, ker je prvi tovrsten dogodek v slovenskem hramu kulture, predvsem pa zato, ker bodo obiskovalci na njem okušali res pester mednarodni izbor vin od vrhunskih bordojcev in šampanjcev do nekaterih najprestižnejših italijanskih vin. Ob njih bo slovenske barve zastopalo 25 kleti. Velja omeniti, da je Čarmanu, najboljšemu slovenskemu sommelierju, uspelo na festival zvabiti tudi kultnega zamejskega vinarja Joška Gravnerja.


Vino Ljubljana: 20. in 21. oktober

Vino Ljubljana Foto: Vino Ljubljana

Ljubljanski vinski sejem ima že več kot polstoletno tradicijo, ne nazadnje je Ljubljana zaradi njega dobila naziv mesta trte in vina. V začetku novega tisočletja je tradicija ugasnila, a so jo pred dvema letoma znova obudili. Letos se že tretje leto predstavlja kot prireditev, ki združuje poznavalce in ljubitelje dobrih vin. Ti želijo približati kulturo pitja vina mladim in malo manj mladim, predvsem prvim pa so namenjene brezplačne delavnice o kulturi pitja vin.


Pubec - salon štajerskih mladih vin: 3. in 4. november

Pubec Foto: Mediaspeed

Festival oziroma salon z najbolj simpatičnim imenom bo po lanski premieri v Mariboru letos gostoval tudi v Ljubljani. Pubeci so v štajerščini fantje, v tem primeru pa mlada vina več deset štajerskih vinarjev, ki skušajo po avstrijskem vzoru dvigniti prepoznavnost in priljubljenost mladih vin ter Štajerske kot glavne destinacije za ta vina. 3. novembra se bodo predstavili v Mariboru, dan pozneje pa pridejo tudi v Ljubljano.


Festival Stare trte: od 2. oktobra do 11. novembra

Stara trta Foto: Marko Vanovšek

Festival, ki ga v Mariboru prirejajo v čast svoji najstarejši prebivalki, znameniti več kot 400 let stari trti, se je s trgatvijo začel že pred dvema tednoma, a brez skrbi, ni še niti na polovici. Dogodkov, praznovanj, razstav in pohodov polni dnevi bodo trajali vse tja do 11. novembra, ko bodo festival sklenili s tradicionalnim največjim martinovanjem v Sloveniji.


Slovenski festival vin: 25. in 26. november

Slovenski festival vin Foto: Bor Slana

Slovenski festival vin bo prihodnje leto praznoval že 20. obletnico, a že predjubilejna izdaja bo postregla z velikim številom priznanih vinarjev in vrhunskih vin oziroma, kot pravijo organizatorji, z najboljšim, kar dajo slovenski vinogradi, pa tudi nekateri zunaj naših meja. Ob tem letos obljubljajo razširjen program na različnih lokacijah po središču Ljubljane, osrednje prizorišče pa seveda ostaja Grand hotel Union.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 41
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin