Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2016,
17.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

vino lestvica

Sreda, 18. 5. 2016, 17.26

6 let, 6 mesecev

Narodi, ki popijejo največ vina: Slovenci smo četrti na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Pitje vina | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Evropejci smo daleč najbolj zagnani ljubitelji vina – med prvimi 15 državami po količini popitega vina je namreč kar 14 evropskih.

Koliko vina povprečno spijete v tednu dni? Če je vaš odgovor ena buteljka, ste pod slovenskim povprečjem. Vsaj če gre verjeti raziskavi The Wine Institute, kalifornijskega združenja, ki povezuje več kot tisoč kalifornijskih vinskih kleti in z vinom povezanih podjetij.

Kalifornijski vinski inštitut je namreč objavil lestvico držav, v katerih prebivalci popijejo največ vina. Rezultati? Z velikim naskokom vodi Vatikan, kjer v povprečju letno spijejo 54,3 litra na prebivalca. Jasno, v mestni državici z manj kot tisoč prebivalci pitje vina pravzaprav sodi v delovne obveznosti.

 

Na drugem mestu je še ena žepna država, Andora, kjer prebivalec v povprečju spije 46,3 litra vina na leto, na tretjem mestu pa so s 44,2 litra vina na leto naši južni sosedje.

Slovenci smo se medtem s 44,1 litra na leto uvrstili na četrto mesto – torej vsak Slovenec v povprečju popije 0,85 litra vina na teden, ko iz enačbe umaknemo vse mladoletnike, pa se tedenska količina vina po prebivalcu še zviša.

Priznanega slovenskega poznavalca vin Roberta Gorjaka ta številka ni presenetila. "Odkar pomnim, gotovo več kot 20 let, se pojavlja podatek, da v Sloveniji letno popijemo okoli 40 litrov vina na prebivalca in da smo pri teh količinah v samem svetovnem vrhu."

A če pijemo veliko, to ne pomeni nujno, da pijemo dobro. "Pri tem nismo prav nič drugačni od drugih narodov, povsod pri pitju vina obstaja piramida: daleč največ se popije osnovnega vina, najmanj pa vrhunskega. To je povsem običajno, vendarle nismo Hongkong, da bi pili le vina za deset ali več evrov po steklenici," je dejal Gorjak. Izpostavil je tudi sivi trg, ki je pri slovenski pridelavi, prodaji in posledično tudi pitju vina močno prisoten, "ta vina pa vsekakor niso vrhunske kakovosti".

Ne spreglejte