Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2011,
12.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kruh

Četrtek, 5. 5. 2011, 12.04

7 let, 12 mesecev

Najboljša pariška bageta za francosko prvo damo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če je hrana religija Francozov, je njihov bog zagotovo kruh, natančneje bageta. Zato ni nič čudnega, da francoski peki izbor najboljše bagete jemljejo zelo resno.

V Parizu so na sedežu sindikata pekov in slaščičarjev tudi letos izbirali najboljšo pariško bageto. Za naslov, ki ga podeljujejo od leta 1994, se je letos potegovalo 174 baget oziroma pekov. "To ni nagrada le za nas, ampak tudi za naše stranke, ki so lahko ponosne na nas in rečejo, da njihov pek peče najboljše bagete v Parizu," je dejal Pascal Guenard, eden od tekmovalcev. Pri tem ne gre le za slavo ali ugled, temveč tudi za preživetje. "Na ta način se majhni peki bojujemo proti velikim supermarketom, ki za 50 centov prodajajo slab kruh. Naše bagete, ki jih prodajamo po več kot evro, preprosto morajo biti dobre," je pojasnil Guenard. Stroga merila Tekmovanje za najboljšo pariško bageto torej ni šala. Kriteriji so strogi in če jih prijavljena bageta ne izpolnjuje, jo skupaj s pekom diskvalificirajo. Merila, ki veljajo že 20 let, določajo, da mora bageta v dolžino meriti med 55 in 70 centimetri ter tehtati med 240 in 310 grami. Ob številkah pa mora zadovoljiti tudi druge kriterije: sredica mora biti svetla in mehka, skorja hrustljava, seveda pa mora imeti bageta tudi značilen okus in slasten vonj. Omejena je količina soli – dovoljenih je največ 18 gramov soli na kilogram kruha oziroma okoli 4,5 grama za 250-gramsko bageto.

Da sodniki pravila res upoštevajo, pove tudi podatek, da je vsako leto iz tekmovanja diskvalificirana kar tretjina baget, ker so predolge ali pretežke. "Sodniki so neusmiljeni. Lani so me diskvalificirali zaradi enega centimetra," je povedal 26-letni Lahoussaine Damer. Kot je dejal, je njegov vzornik Djibril Bodian, lanski zmagovalec, ki je letos član žirije. Bodian se je rodil v Senegalu, v Francijo pa se je s starši priselil pri šestih letih. Po lanski zmagi je postal osebni pek francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in zdaj svoje bagete dnevno dostavlja v Elizejsko palačo.

Zmagovalec je postal osebni pek Carle Bruni – Sarkozy V žiriji so bili ob Bodianu še sirar, učitelj iz pariške pekovske šole, kulinarični kritik ter šest Parižanov, ki so mesto sodnika zadeli na loteriji. Po treh urah tipanja, glajenja, žvečenja, vohanja in celo poslušanja baget so odločili, da je letošnji zmagovalec, ki je na tekmovanju sodeloval že osmič, postal Pascal Barillon iz pariške četrti Montmartre. In če je lanski zmagovalec postal osebni pek predsednika, si je Barillon prislužil še bolj zveneč naziv. Njegove bagete bo namreč odslej jedla francoska prva dama Carla Bruni - Sarkozy.

Ne spreglejte