SiolNET. Trendi Kulinarika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najbogatejši kuharji na svetu: koliko denarja je mogoče zaslužiti v kuhinji?

4

termometer

 | Foto:
Na seznamu najpremožnejših kuharjev so mnoga znana imena, najbogatejši med njimi pa je relativno neznan.

Na letošnjo Forbesovo lestvico največjih zvezdniških zaslužkarjev se je uvrstil tudi en kuhar - Gordon Ramsay je svoje premoženje v zadnjem letu povečal za 54 milijonov evrov in s tem zasedel 21. mesto lestvice. A to ne pomeni, da je najbolj kričavi televizijski kuhar tudi najbogatejši v tem poslu – po ocenjenem premoženju je (šele) na četrtem mestu. Tako so pet najpremožnejših kuharjev razvrstili na spletnem portalu The Richest:

1. Alan Wong, 997 milijonov evrov

V Tokiu rojen kuhar z japonsko-havajsko-kitajskimi koreninami je znan kot eden od utemeljiteljev sodobne havajske kulinarike, ki jo promovira tudi v svojih restavracijah na Havajih, še eno pa kmalu odpira v Šanghaju. Kuhar in gostinec, čigar premoženje ocenjujejo na skoraj milijardo evrov, se v nasprotju z mnogimi cehovskimi kolegi v medijih ne pojavlja veliko, enkrat je nastopil kot gost v kuharskem resničnostnem šovu Top Chef, še največjo medijsko izpostavljenost pa si je prislužil, ko je skrbel za pogostitev na enem od piknikov, ki ga je ameriški predsednik Barack Obama priredil v Beli hiši. Wong naj bi bil tudi sicer eden Obamovih najljubših kuharjev – ne nazadnje je predsednik rojen na Havajih in tam z družino redno preživlja počitnice.

2. Jamie Oliver, 362 milijonov evrov

Zaslovel je z vzdevkom Goli kuhar in istoimenskimi televizijskimi oddajami, pozneje pa se je Oliver, ki je letos dopolnil 40 let, uveljavil kot kuharski mojster, ki si želi spremeniti nezdrave prehranjevalne navade mladih Britancev oziroma ljudi po vsem svetu. Ob vrsti televizijskih kuharskih oddaj in kuharskih knjig je Oliver svoje premoženje povečal tudi s sponzorskimi pogodbami in več restavracijami. Nekaj jih je moral zaradi slabega obiska sicer zapreti, a se še vedno uvršča med najbogatejše Britance, ne nazadnje pa je tudi drugi najbogatejši kuhar na svetu.

3. Paul Bocuse, 168 milijonov evrov

Ambasador sodobne francoske kuhinje, nouvelle cuisine, velja za enega najpomembnejših kuharjev vseh časov. Njegova prestižna restavracija l’Auberge du Pont de Collonges v bližini Lyona, ki jo je podedoval od očeta, ima tri Michelinove zvezdice, ob njej pa ima še vrsto drugih restavracij. Ustanovil je svoj kulinarični inštitut, na katerem kuharske mojstre poučujejo francosko kulinarično dediščino, njegovo ime pa nosi tudi prestižno bienalno kuharsko tekmovanje Bocuse d'Or, nekakšno svetovno prvenstvo v kuhanju.

4. Gordon Ramsay, 158 milijonov evrov

Tako kot Jamieju Oliverju je tudi Gordonu Ramsayu z nekaterimi poslovnimi podvigi spodletelo, zapreti je moral več svojih restavracij, a ti neuspehi so ostali v senci uspešnejših, z Michelinovimi zvezdicami nagrajenih restavracij. Še bolj 48-letnemu Škotu uspeva na področju televizije, trenutno snema kar štiri resničnostne šove z Masterchefom na čelu. Prav zaradi teh se je uvrstil na letošnjo Forbesovo lestvico največjih zaslužkarjev in če mu bo tako dobro šlo tudi v prihodnjih letih, se lahko kaj kmalu tudi na lestvici najbogatejših kuharjev uvrsti kakšno mesto višje.

5. Wolfgang Puck, 68 milijonov evrov

Kuhar, ki se je leta 1949 rodil na avstrijskem Koroškem kot Wolfgang Johannes Topfschnig, že od 70. let prejšnjega stoletja živi, dela in žanje uspehe v ZDA. Njegova prva in najbolj znana restavracija je Spago v Los Angelesu, skupno pa jih je do zdaj odprl že več kot 20. Temu prištejte še več kuharskih knjig, gostovanja v televizijskih oddajah – tako kuharskih šovih kot igranih serijah – ter dve desetletji, kolikor Puck skrbi za jedačo na najpomembnejši pooskarjevski zabavi, Guvernerjevem plesu, in dobite petega najbogatejšega kuharja na svetu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin