Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 2. 2015,
8.46

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept Kitajska kitajsko novo leto kitajska hrana

Petek, 20. 2. 2015, 8.46

4 leta, 3 mesece

Naj vam srečo v letu koze prinese kuhana riba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V čast kitajskemu novemu letu si ta konec tedna privoščite kitajsko kosilo, pa ne iz restavracije.

Kitajsko novo leto je bilo sicer v četrtek, a Kitajci ga praznujejo precej dlje kot mi, letos vse do 24. februarja. Ves ta čas obilno jedo, tako da tudi ta konec tedna še ne bo prepozno, da bi s kosilom proslavili leto koze. Pa ne s kosilom v kitajski restavraciji, temveč z doma pripravljeno kitajsko hrano.

Kitajska hrana ni več eksotika Odkar so kitajske restavracije za vsakim vogalom, je res malo Slovencev, ki bi se s kitajsko kuhinjo spopadli doma. Razen ko imajo v katerem od diskontov "azijski teden" in so na voljo poceni instant juhice ter zmrznjena zelenjava za vok. Kje so časi, ko je bila kitajska hrana pri nas še eksotična in je bil višek eksotike, ko je gospodinja popraženo zelje polila s sojino omako, ki ji jo je soseda prinesla iz Avstrije. "Zelje po kitajsko," je nato ponosno dejala omizju, ki bi namesto riža raje jedlo pražen krompir.

A zdaj, ko imamo nekaj res odlično založenih azijskih trgovin, kjer se dobijo vse sorte začimb in živil, in to ne le s Kitajske, smo se polenili. Zakaj neki bi se doma trudili z zvijanjem spomladanskih zvitkov, če so v restavraciji po nekaj evrov? Kaj šele, da bi parili kitajske žličnike, če pa jih lahko mimogrede pojemo v času službenega kosila.

Cela riba na Kitajskem pomeni dober začetek in konec Mogoče pa vsaj enkrat na leto lahko. Za kitajsko novo leto. Letos je to sovpadlo z začetkom posta, tako da bi se v obeh primerih spodobila riba. Cela riba na Kitajskem pomeni dober začetek in konec ter zagotovilo za celoletno izogibanje smoli. Pred ribo lahko skuhamo še juho z dolgimi rezanci, ki pomenijo dolgo življenje. Za posladek pa malce poenostavljeno obliko tradicionalne kitajske novoletne sladice nian gao, parjenega pudinga iz riževe moke, ki bo v našem primeru pečen in je primeren za začetnike, predvsem pa veliko manj lepljiv kot tradicionalen. A tudi tak bo v letu koze zagotovo prinesel nove dosežke, kar tradicionalno simbolizira ta sladica.

Juha z dolgimi rezanci

4 žlice škroba 1 žlica sezamovega olja 8 skodelic piščančje jušne osnove 3 žlice sojine omake 2 jajci pol zavitka dolgih rezancev 4 mlade čebule 250 gramov suhega mesa

Suho meso skuhajte in narežite na trakove ali kocke. Skuhajte tudi rezance in jih odcedite. Škrob vmešajte v skodelico vode in dodajte sezamovo olje. Mešajte, dokler zmes ni gladka. V posodi segrejte piščančjo jušno osnovo in ji dodajte sojino omako. Ko juha zavre, počasi ulivajte zmes s škrobom. Kuhajte in mešajte, dokler se juha ne zgosti, nato zmanjšajte ogenj. Jajci razbijte v skodelico in ju počasi vmešajte v juho. V skodelico položite malo rezancev, narezanega suhega mesa in na trakove narezane mlade čebule in vse skupaj prelijte z zajemalko vroče juhe. Takoj postrezite.

Parjen brancin

večji očiščen brancin tri mlade čebule košček ingverja 2 žlici sezamovega olja 3 žlice sojine omake za morsko hrano sol

Najprej nekaj o sojini omaki za morsko hrano. Če je v trgovini ne najdete, jo lahko nadomestite z navadno sojino omako in omako iz ostrig, ki jo v trgovini gotovo imajo. Ribo očistite in na vsaki strani trikrat zarežite, nato jo posolite. Ingver narežite na tanke kolobarje, mlado čebulo na trakove. Oboje položite na dno parilnika. Na zelenjavo položite ribo in jo parite okoli deset minut, odvisno od velikosti ribe. Kuhana riba ima bele izbuljene oči. Če nimate parilnika, si lahko pomagate s pekačem, v katerega vložite mrežico za pečenje piščanca ali pečenke in nanjo položite ribo. Ko je kuhana, jo položite na krožnik. V kozici segrejte olje, vanj vmešajte sojino omako za morske jedi in še malo mlade čebule, narezane na trakove, in ingverja. Omako prelijte po ribi, potresite še z malo mlade čebule in postrezite.

Nian gao za začetnike

2 skodelici kokosove moke (še bolje je nastrganega kokosa) 4 jajca 3 skodelice sladke riževe moke 3 skodelice mleka dve skodelici in pol sladkorja 3 žlice masla žlica kokosovega ekstrakta ščepec soli

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Malo globlji manjši pravokotni pekač namažite z maslom. Jajca penasto umešajte, dodajte sladkor, riževo moko, mleko, maslo, kokosov ekstrakt in ščepec soli. Mešanico gladko zmiksajte in vlijte v pekač. Pecite 25 minut. Nato pekač vzemite iz pečice in ga posujte s kokosovo moko in pecite še 25 minut. Vzemite iz pečice in ohladite.

Ne spreglejte