Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 6. 2014,
7.32

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vodnik Portorož

Ponedeljek, 16. 6. 2014, 7.32

4 leta

Mlade kuharske zvezde pod portoroško polno luno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska kulinarična scena je bogatejša za nov vodnik, v katerem so zbrane restavracije članice uglednega združenja Jeunes Restaurateurs d'Europe.

Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) je združenje mladih kuharjev in gostincev, ki jih ob očitnem – mladosti – družita talent in strast do vrhunske kuhinje. Združenje obsega več kot 300 restavracij v 12 evropskih državah (in Avstraliji), Slovenci so vanj prvič vstopili pred sedmimi leti. "Takrat so bili le štirje, danes nas je že 12," optimistično pojasnjuje predsednik slovenskega dela združenja Jure Tomič iz brežiške Ošterije Debeluh.

Slovenci zdaj s svojim vodnikom Dovolj velika številka, da lahko napolni svojo knjigo, prvi slovenski vodnik JRE, v katerem so predstavljeni vsi člani, ob njih pa zbrani tudi podatki o vseh preostalih državah, ki jih zajema združenje JRE.

Slovenski člani so: kranjski Brioni, novogoriška Dam in Pikol, Ošterija Debeluh iz Brežic, Hiša Franko iz Kobarida, Mahorčič iz Rodika, laški Pavus, Gostilna Pri Danilu v Retečah, Gostilna pri Lojzetu na Zemonu, Rajh v Bakovcih, Rakar v Trebnjem in portoroški Rizibizi.

12 mojstrov na portoroški plaži Za predstavitev vodnika in hkrati predstavitev svojih kuharskih kreacij so si mojstri izbrali precej zlovešč termin – petek trinajsti, ki ga je dodatno podkrepila še polna luna. A vraževerje vendarle ni ustavilo množice slovenskih in tujih gostov, da se ne bi zgrnili na portoroško plažo Meduza na Full Moon Party – zabavo ob polni luni. Ko se na enem mestu zbere in kuha vseh dvanajst slovenskih članov JRE, tega ne gre zamuditi.

Mladi kuharji in gostinci so obiskovalce navduševali z dodelanimi krožniki, ki so obsegali vse od lahkih poletnih solat prek ribjih in mesnih kreacij do sladic, navduševala pa je tudi dodatna ponudba. Za vinsko spremljavo so tako ob peščici vinarjev z one strani zahodne meje poskrbele kleti Movia, Marjan Simčič in Vinakoper, prek Piranskega zaliva, iz Zambratije, so sosedje Hrvati pripeljali oljčno olje, italijansko prehransko industrijo so več kot odlično zastopali pršutarji iz San Danieleja. Dobra hrana pač ne pozna meja.

Ne spreglejte