Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2016,
14.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

festival Soba 102 vinarji peneče vino

Četrtek, 7. 7. 2016, 14.12

6 let, 6 mesecev

Mehurčki za začetek vročega poletja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Festival penečih vin | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V zadnjih mesecih smo na Cankarjevi v Ljubljani vsak mesec spoznavali kakšnega vinarja, poletje pa so se odločili obeležiti kar z mikrofestivalom penečih vin.

Vsak letni čas je pravi za peneče vino, poletje pa še posebej. Tako so si rekli tudi v ljubljanskem lokalu Soba 102 in priredili mini festival penečih vin, na katerem se je predstavilo kakšnih deset kleti in vsaj dvakrat toliko vin.

Mitar Majkić, ki je v imenu uvoznika Mabat točil Taittinger in Freixenet, vodja lokala 102 Tomaž Brantuša in predstavnik momjanske kleti Kabola Marko Bratović | Foto: Bojan Puhek Mitar Majkić, ki je v imenu uvoznika Mabat točil Taittinger in Freixenet, vodja lokala 102 Tomaž Brantuša in predstavnik momjanske kleti Kabola Marko Bratović Foto: Bojan Puhek

Šampanjsko vejo so zastopali Taittingerjeva brut in rose ter Mummov osnovni model, ljubitelje vse bolj priljubljenega prosecca je medtem zalagala klet Mionetto. Povsem poletno razpoloženi španski Freixenet se je tokrat odločil predstaviti svoje ledeno peneče vino, ki ga je treba piti z ledom in meto, ljubiteljem daljnih dežel (in presenetljivega razmerja med kakovostjo in ceno) pa so medtem stregli avstralske mehurčke, brut in rosé iz sicer dobro znane kleti Jacob's Creek.

Festival penečih vin | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Tujina, če si to želimo ali ne, je tudi Istra, od koder je klet Kabola iz Momjana pripeljala dve različno dolgo starani peneči vini na bazi malvazije.

Miran Sirk iz znane briške kleti Bjana je ob vinu predstavil tudi novo nalepko svoje rosé penine. | Foto: Bojan Puhek Miran Sirk iz znane briške kleti Bjana je ob vinu predstavil tudi novo nalepko svoje rosé penine. Foto: Bojan Puhek

Kaj pa naši? P&F se je pohvalil z dvema suhima peninama Gomila in s serijo bolj sladkih in manj prestižnih produktov. Briški mojster Miran Sirk iz kleti Bjana je imel s seboj brut in rose, drugega z novo etiketo, ki je na steklenico prinesla več beline. Novo etiketo, ki so je deležna vsa njegova vina, je pokazal še en Bric, Jure Štekar, ki je tokrat točil penino Emma.

Osvežen videz so dobile tudi steklenice Jureta Štekarja. | Foto: Bojan Puhek Osvežen videz so dobile tudi steklenice Jureta Štekarja. Foto: Bojan Puhek

Pričakovano najširšo ponudbo so imele Radgonske gorice, kjer smo pokušali vse od sladke, po pevki Alyi poimenovane penine, do prestižne penine Millesime.

Festival penečih vin | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

In kaj je najbolj ostalo v spominu? Šampanjci, ni dvoma, čeprav je presenetila tudi Radgonska suha penina Gold Millesime prastarega letnika 1999, pa tudi peneče vino Kabole iz 2012 ter Jacob's Creekov brut. Da veste, kaj letos izbrati za poletne zdravice.

Ne spreglejte