Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2016,
12.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

vino Martin Krapež Soba 102 degustacija

Četrtek, 5. 5. 2016, 12.50

6 let, 6 mesecev

Iz slabega grozdja ni dobrega vina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Martin Krapež v Sobi 102 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Večer enega najzanimivejših vinarjev iz Vipavske doline v središču prestolnice.

Če je še pred enim letom ali dvema veljalo, da so v Sloveniji zares vrhunska vina samo v Goriških brdih, se v zadnjih letih stvari zelo spreminjajo. Celo najeminentnejši vinski strokovnjaki so prepričani, da so vinarji v Vipavski dolini že ujeli Brice. Brez dvoma, dober razlog za obisk degustacije, ki so jo ta teden pripravili v ljubljanski Sobi 102. Nastopil je namreč Martin Krapež iz Vrhpolja v Vipavski dolini. Skromen možakar (na leto trgu ponudi od 10 do 15 tisoč steklenic vina), ki prideluje – spet povzemamo tiste, ki vedo več kot mi – najboljši merlot v državi. Krapeževa vina je pospremila kreativna hišna kuharska ekipa in kot vedno razprodana kletna vinoteka.

Krapež je v uradnem delu predstavil pet svojih vin, nato pa odprl še presenečenje | Foto: Bojan Puhek Krapež je v uradnem delu predstavil pet svojih vin, nato pa odprl še presenečenje Foto: Bojan Puhek

Naj začnemo z rekom, ki ga je Martin Krapež ponudil nekje na sredini svojega nastopa: "Iz dobrega grozdja nekateri znajo narediti slabo vino. Iz slabega grozdja pa nihče ne more narediti dobrega vina." Po njegovem se vina ne začne pridelovati v kleti, ampak v glavi vinogradnika. Krapež razmišlja o legah, o grozdju, o modernih in naravnih procesih. In v tej seriji je tudi pinela 2015. Avtohtono, sveže, sadno, a vseeno dovolj polno vino iz letnika, ki je ponujal izjemno dobre razmere, če seveda odmislimo malce prehladen september. Pinela se je srečala s hladnim brancinovim filejem z oljčnim oljem, koromačem in simpatičnim sirovim štrukeljčkom.

Najboljša jed večera izpod prstov hišnega kuharja Urbana Demšarja: hobotnica z žara na polenti s tartufi | Foto: Bojan Puhek Najboljša jed večera izpod prstov hišnega kuharja Urbana Demšarja: hobotnica z žara na polenti s tartufi Foto: Bojan Puhek

Morda najboljša jed večera je bila hobotnica z žara na polenti s tartufi, pospremil jo je beli Lapor 2011 (chardonnay, pinela, rebula). Vsake toliko pri Krapeževih ponudijo tudi rose, ki ga pridelajo iz merlota. Vse bolj priljubljeno vino za vroče dni je imelo nalogo, povezano z račjim filejem na pireju zelene.

In potem so se začele minute, v katerih je Krapež pokazal vse, kar zna. Natočil je svoja rdeča vina. Najprej rdeči Lapor 2011 (dve tretjini cabernet sauvignona in tretjina merlota). Vipavski vinar je prepričan, da se v določenih letnikih cabernet sauvignon tudi v naših krajih dobro obnese in letnik 2011 je pravi. Postregli so ga s sirovimi pogačicami z gorgonzolo in panceto.

Krapežev merlot je po mnenju mnogih najboljši merlot v Sloveniji. | Foto: Bojan Puhek Krapežev merlot je po mnenju mnogih najboljši merlot v Sloveniji. Foto: Bojan Puhek

A zdi se, da je bil veliki finale namenjen merlotu 2010. Krapež merlot trga pozno, ko grozdne jagode že postajajo rozinaste, zato ga nekateri primerjajo kar z amaroneji. Izjemnega vina se je hišno kuharstvo lotilo z jelenovim ragujem (z dodatkom čokolade) in krompirjevimi njoki. Res zanimiva, strašna kombinacija.

Posebno presenečenje je bila barbera 2010, ki je spremljala čokoladni ganache z browniejem in malino. Suho rdeče vino in čokolada, povezava, ki se v zadnjem času po gostilnah vse več uporablja. In lahko bi rekli, da so kuharji in Krapež v sredo v Sobi 102 postavili določene standarde, ki jih bo, predvsem pri rdečih vinih, težko doseči in še težje preseči.

Ne spreglejte