Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 9. 2014,
12.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 28. 9. 2014, 12.24

6 let, 6 mesecev

Ljubljanska restavracija, kjer kuhajo po receptih blogerjev (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Smrekarjevem hramu v središču Ljubljane so za uvod v jesen svoj meni osvežili z idejami slovenskih kulinaričnih blogerjev. Dogodek, ki ga organizira Ljubljananjam, so poimenovali Njamhram.

Pet domačih kulinaričnih blogerjev je na povabilo Ljubljananjama ustvarilo pethodni degustacijski meni, ki so ga nato pripravili v restavraciji Smrekarjev hram v Ljubljani. Dogodek so poimenovali #njamhram, kar je tudi značka, pod katero lahko ustvarjalcem projekta in gostom, ki preizkusijo jedi, sledite na družbenih omrežjih.

Pet kulinaričnih blogerjev + pet jedi = pethodni jesensko obarvan meni

V Smrekarjevem hramu, restavraciji Grand hotela Union, so, kot je pretekli četrtek na premierni predstavitvi #njamhrama povedal direktor Union hotelov Tomislav Čeh, idejo o prepletanju sveta blogov in vrhunske kulinarike sprejeli z veseljem in radovednostjo, saj v restavraciji z dolgoletno tradicijo z mlado kuharsko ekipo ustvarjajo nove zgodbe.

Prvi meni – v prihodnje naj bi dogodek postal reden, vsakič pa bi recepte za jedi prispevali drugi ljubiteljski kuharji – je sestavila peterica prepoznavnih slovenskih kulinaričnih blogerjev, vsak od njih je prispeval svojo jed, ki jih je povezovala jesenska nota. Vse jedi so spremljala vina iz kleti Dveri Pax.

Hladna predjed: telečji tatarski po Bratinovo

Meni je odprla hladna predjed, telečji tatarski, ideja Mihe z bloga Bratinov. Vse recepte so blogerji predhodno preizkusili in dodelali s pomočjo ekipe kuharjev. Bratinovo jed je kuhar Jakob Pintar opisal kot lahko in naravno. Sveže meso so spremljali dve domači majonezi, bučna in limetina, ter pesto iz drobnjaka. Za kanček pikantnosti je poskrbela rahlo dimljena sladka paprika. K telečjemu tatarcu se poda ponos štajerske kleti, šipon letnika 2012.

Juha: sončna juha z bučnimi hrustki in medeno slanino, kot jo naredi Ana

Nadaljevali smo z bučno juho, morda najbolj značilno jesensko juho, ki jo je Ana z bloga NaredilaAna poimenovala sončna juha z bučnimi hrustki in medeno slanino. Zamislila si je toplo, bogato juho iz muškatne buče in pastinaka, za svežino pa je poskrbel ingver. Bučni ocvrtek je bil zunaj hrustljav, znotraj pa še mehak. Skrivnost? Maso za ocvrtek najprej zamrzneš, nato pa povaljaš v moki, jajcu in krušnih drobtinah ter ocvreš. Za hrustljav dodatek je poskrbela zapečena medena slanina. Sommelier k jedi priporoča suho vino, Sauvignon Vajgen letnik 2011.

Topla predjed: ravioli z lisičkami, a brez cimeta in timijana po Anino

Za toplo predjed je poskrbela Ana z bloga Cinnamon and Thyme. "Moja jed je tipično jesenska, sestavljena iz toplih, lokalnih sestavin, hkrati pa zelo preprosta in okusna. Navsezadnje smo Slovenci strastni gobarji," je navdih za raviole z rikoto in lisičkami opisala blogerka. V Smrekarjevem hramu so jedi dodali lahko peno iz parmezana in mlečne infuzije. Vinsko zgodbo je nadaljevalo suho vino iz štajerskega vinorodnega okoliša: Sauvignon Vajgen 2011.

Glavna jed: piščanec z gosjimi jetri, pistacijami in koruzo po Napovo

Piščanec kot glavna jed je pogosto podcenjen, zato ne preseneča, da se je Boštjan z bloga kruh & vino odločil, da preseneti prav s perutnino. Z njegovimi besedami: "Pišče je zavoljo dolgočasnih, ne dovolj premišljenih in/ali ne natančno izvedenih receptov po krivici zapostavljeno tako med kuharji kot med jedci. Ampak skromno pišče nam lahko ponudi vsaj toliko radosti kot bolj cenjeno rdeče mesovje ali morski živelj." Njegovega piščanca z gosjimi jetri in pistacijami je spremljal tris koruze: sufle, kuhana koruzna zrnca in kokice. V kozarec so natočili Chardonnay V iz leta 2011.

Sladica: tris sladic z jesenskim sadjem po Špelino

Za finale pa sladica, katere idejna vodja je bila Špela, ki svoje recepte in čudovite fotografije deli na blogu Culinary journey by me, zanimivem tudi za tiste, ki se morajo izogibati glutenu. Za #njamhram si je zamislila tris sladic z jesenskim sadjem: "Fige obožujem, a vem, da jih marsikdo ne. Pečene slive so v kombinaciji hrustljavih mandljev naravnost božanske. Hruške v rdečem vinu so zame edine hruške, ki si jih zaželim." Sladico, ki jo je kuhar Jakob Pintar poimenoval Sprehod skozi sadovnjak, so dopolnjevale sveže kreme: jogurtova pena, vaniljeva krema in crème fraîche z malino.

Kdo bo sestavljal recepte za naslednji #njamhram?

Organizatorji si želijo, da bi dogodek #njamhram, pri katerem ideje blogerjev in drugih kulinaričnih navdušencev v restavracijske hode preoblikujejo profesionalni kuharji, postal tradicionalen. Preden razkrijejo novo peterico, ki bo prispevala svoje recepte, lahko gostje v Smrekarjevem hramu degustacijski meni petih blogerjev preizkusijo še danes.

Ne spreglejte