Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 10. 2014,
15.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 15.15

8 let

Branjevec s pametno tehtnico rešuje zagate diabetikov in vrhunskih športnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Boštjan Kozina je računalničar in prodajalec pridelkov z domače kmetije. Nov izziv je našel v snovanju pametne tehtnice, ki skupaj z aplikacijo pride prav vsem, ki se prehranjujejo s posebno dieto.

"Pred tremi leti so odkrili, da imam diabetes, zato sem povsem spremenil svojo prehrano. Na začetku sem vsa živila tehtal in ročno preračunaval hranilno vrednost, ogljikove hidrate in podobno," o tem, kako je dobil idejo o pametni tehtnici, pripoveduje Boštjan Kozina.

Po izobrazbi računalničar sicer dneve preživlja med manjšo kmetijo v okolici Ljubljane in mestno tržnico, kjer prodaja domače pridelke. Snovanje različnih izdelkov tako jemlje kot nov, svež izziv.

Kuhinjski partner, ki olajša načrtovanje prehrane Sprva je želel zasnovati le pametno tehtnico, ki bi računala tudi hranilne vrednosti živil, a ker je takih pripomočkov na tržišču že nekaj, je razmišljal naprej in tehtnici dodal rezalno desko ter aplikacijo z recepti in nasveti za ljudi, ki se morajo ali želijo prehranjevati po posebej določeni dieti. Skupaj s prijatelji je zasnoval datti, kuhinjski pripomoček, ki ga bo čez nekaj mesecev predstavil tudi na eni od platform za množično financiranje.

Izum za vse, ki zaradi zdravstvenih in drugih razlogov skrbno pazijo na prehrano "Tehtnica bo koristila predvsem tistim, ki imajo zdravstvene težave, zaradi katerih morajo prilagoditi svojo prehrano," meni Boštjan, ki pa je prepričan, da jo bodo v večji meri uporabljali tudi tisti, ki na prehrano pazijo iz drugih razlogov. "Ciljamo še na nutriciste, fitnes navdušence in tudi vrhunske športnike, ki živila tehtajo na gram natančno."

Boštjan Kozina se zaveda, da je prehrana bolj kot kdajkoli ob nujnosti za preživetje tudi del življenjskega sloga. Diete – veganske, brezglutenske, paleo, dieta proti visokemu holesterolu ali krvnemu tlaku in vse druge – so postale skoraj neizogiben del življenja sodobnega posameznika, nič drugače pa ni z različnimi pametnimi pripomočki, ki načrtovanje in spremljanje prehrane olajšajo.

Baza receptov, s katero bo kuhanje preprosto in zabavno Z aplikacijo želijo ustvariti in širiti tudi bazo uporabnikov, ki bodo tudi sami soustvarjali vsebine, dodajali predloge in recepte. Te bodo seveda preverjali s pomočjo strokovnjakov. Naslednji korak Boštjanovega projekta je pripravljanje kampanje za zbiranje sredstev, pri čemer je največji izziv prepričati ameriški trg in tamkajšnje novinarje, ki želijo izdelek preizkusiti v živo.

Osnovna različica tehtnice je izdelana iz lesa in zaščitena z oljem in folijo, tako da je vodoodporna. V prihodnje bo izdelkov in različic še več, recimo takšna iz pleksi stekla, v različnih barvah in vzorcih. Tehtnica je izdelana ročno in v Sloveniji, le mehanizem za tehtanje izdelajo v Aziji. Deluje na vzmet, ki meri mikronske premike. Za uporabnika zanimiv pa je predvsem zaslon, ki prikazuje izmerjene količine in vrednosti.

Ne spreglejte