Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2016,
11.16

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča družba Hit

Natisni članek

advertorial kulinarika Park Wine Stars Hit

Petek, 22. 1. 2016, 11.16

2 meseca

Ljubitelje vin in kulinarike prepričajo pristna doživetja

Vsebino omogoča družba Hit

Na drugem srečanju vinskih zvezd in vrhunskih slovenskih kuharjev v novogoriškem centru Park bodo v petek, 5. februarja razvajali brbončice z vrhunskimi vini in neverjetnimi kreacijami naših kuharjev.

Kulinarične kreacije slovenskih kuharjev segajo v vrh svetovne kulinarike. O tem se bodo lahko prepričali obiskovalci festivala vin Park Wine Stars v novogoriškem igralniško-zabaviščnem centru Park.

V petek, 5. februarja, bodo v Hitovem hotelu Park v restavraciji Tiffany namreč že drugič organizirali srečanje Parkovih vinskih zvezd in vrhunskih slovenskih kuharjev. O dogodku Park Wine Stars smo se pogovarjali z Alenom Šrajem, mladim sommelierjem in vodjo F&B v Hitovih restavracijah na Goriškem.

Po dobrih odzivih na lanski premierni dogodek ste se odločili za nadaljevanje te vinsko-kulinarične zgodbe. S kom se bomo na dogodku Park Wine Stars lahko srečali letos? Za lanske odzive lahko mirno rečem, da so bili odlični. Prav to nam daje vedeti, da smo na pravi poti in da moramo ta dogodek še nadgrajevati. Letos se bomo srečali z 21 vrhunskimi vinarji iz vseh štirih Primorskih vinorodnih okolišev. Vse skupaj pa bo zaokrožila slovenska olimpijska kuharska reprezentanca, katere član je tudi naš vodja kuhinje v Parku, Marino Furlan.

Kaj tak izbor sodelujočih obeta? Zelo preprosto vprašanje. Tak izbor obeta nepozaben večer, razvajanje brbončic z vrhunskimi vini in neverjetnimi kreacijami naših kuharjev, ki segajo v vrh svetovne kulinarike. Dogajanje pa bodo začinili tudi nastopi zanimivih glasbenikov.

Nedvomno gre pri tovrstnih dogodkih za nadaljevanje zaupanja, odnosov z lokalnimi dobavitelji, vinarji… Zanimivo in verjetno kar pogosto vprašanje je, kako tudi sicer zagotoviti privlačen vinski list, ki zadovolji okuse gostov? Za nas v gostinstvu in tudi širše v Hitu je sodelovanje z lokalnimi dobavitelji ključnega pomena. Kot že vrsto let doslej želimo tudi v prihodnje nadaljevati lokalno enološko-gastronomsko zgodbo. Glede na to, da živimo v samem osrčju pestrega prepleta različnih kulinaričnih izročil in svetovno znane vinorodne dežele, je to najboljša in najlepša zgodba, ki jo lahko pišemo. Ponosno lahko povem, da jo naši gostje z veseljem berejo.

Kot lahko iz teh besed sklepate, imajo vinski listi v naših restavracijah poudarek na lokalnih vinih in vinih iz celotne primorske dežele, seveda pa ne manjkajo niti vina iz preostalih slovenskih vinorodnih dežel. V Hitovih restavracijah najvišjega nivoja pa se vinski pogled razširi tudi na najpomembnejše svetovne dežele.

Kako sami razumete vinsko-kulinarični trikotnik med vinarji, sommelierji in kuharji? Če eden izmed naštetih členov manjka, nikakor ne moremo več govoriti o vrhunski kulinariki.

Kakšne so vaše izkušnje z domačimi in tujimi gosti? Se prepuščajo kuhinji in nasvetom sommelierjev? Večinoma se popolnoma prepustijo samo tuji in stalni gosti, predvsem Italijani. Domači so še vedno nekoliko zadržani, vendar vedno manj, kar je za naše delo zelo spodbudno. Domačim obiskovalcem najpogostejše ustrežemo z raznolikimi degustacijskimi meniji, tako nas lahko tudi najbolj spoznajo. In se nato seveda vračajo.

Domače ali tuje? Ste kdaj v zadregi kaj ponuditi gostu? Domače je vedno na prvem mestu. Če pa so želje gosta drugačne, mu seveda z veseljem ustrežemo in prilagodimo.

Je v lokalni kulinariki dovolj zanimivih izhodišč? Izhodišč, idej in predvsem raznolikosti, vsega je dovolj. Le dovolj pametno jih moramo povezati in z njimi pritegniti pozornost. Lep primer je tako tudi včerajšnji dogodek v Vinoteki Solum, kjer so obiskovalci z zanimanjem spoznavali goriško vrtnico oz. solkanski regut (op. siljen zimski radič).

Vino in kulinarika predstavljata povod za številne prireditve in mnogi se prav z odzivi na tovrstne prireditve vedno bolj približujejo vinskemu svetu. Se organizacija in udeležba na tovrstnih dogodkih po vašem obrestujeta? Ko pomislim na vse uspešne enološke in gastronomske ter ostale kulinarične prireditve, ki jih organiziramo v naših centrih in hotelih, je moj odgovor seveda pritrdilen. Pomembno je tudi, da se sami udeležujemo raznih dogodkov, da obiskujemo vinske kleti in zanimive restavracije, povsod se lahko kaj novega naučimo. Ključno je, da sledimo vsem novostim in trendom, ki se v svetu dogajajo in istočasno ohranjamo pristnost domačega.

Ne spreglejte