Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 7. 2014,
12.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sladoled posoda

Sreda, 16. 7. 2014, 12.34

7 let, 12 mesecev

Kornet za sladoled: nastal je, ko je zmanjkalo papirja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najbolj razširjena in priljubljena, predvsem pa okusna embalaža za kepice sladoleda ima zanimivo zgodovino.

Lahko so običajni, sladki ali v notranjosti obliti s čokolado, če sladoled ližemo prepočasi, se začnejo mehčati in prepuščati kaplje stopljenega sladoleda, njihovih konic pa nekateri ne pojedo zaradi legende, da si sladoledarji z njimi čistijo ušesa. Ja, govorimo o kornetih.

Kornete prvič omenja francoska kuharska knjiga iz leta 1825, v kateri je opisan postopek, kako iz majhnih vafljev zviti nekakšen tulec, a sladolednega nadeva ne omenja. Sodobnemu kornetu se je že bolj približala Britanka Agnes Marshall, ki je leta 1888 v svoji kuharski knjigi zapisala recept za kornet s smetano oziroma kremo. Sladoled pa so medtem še vedno jedli iz papirnatih, steklenih in kovinskih posod, ki so z obliko neredko spominjale na kornete.

Križi in težave s steklenimi posodicami Sladoledu je priljubljenost strmo narasla konec 19. in v začetku 20. stoletja, ko so ga začeli prodajati ulični prodajalci. Večinoma so ga prodajali v steklenih posodicah, ki so bile precej nehigienične, predvsem pa so se rade zlomile ali pa jih kupci preprosto niso vrnili.

Na prelomu stoletij so se prvič pojavile užitne posodice za sladoled, podobne današnjim kornetom, uradno pa naj bi se sladoledni kornet v obliki, kot jo poznamo danes, rodil leta 1904 na Svetovni razstavi v St. Louisu v ameriški zvezni državi Missouri. Kot se za dogodek takšnega formata spodobi, se je tam nabrala množica prodajalcev ulične hrane, med drugim tudi številni prodajalci sladoleda in prodajalci vafljev – kombinacija enega in drugega se je preprosto morala zgoditi.

Iz prijateljske pomoči se je rodil izum stoletja Seveda se je pozneje oglasila cela četa sladoledarjev in vafljarjev, ki so trdili, da so se prav oni domislili korneta s sladoledom, obveljala pa je ena zgodba. Prodajalcu sladoleda Arnold Fornachou je posel tako cvetel, da mu je zmanjkalo papirnatih posodic. Na pomoč mu je priskočil sirski imigrant Ernest Hamwi, ki je pekel zalabije, vafljem podobno pecivo. Te je zvil v tulce, v katerih je Fornachou potem prodajal sladoled.

Sladoledni kornet je bil takojšnji hit in 20 let pozneje so jih samo v ZDA pojedli že več kot 245 milijonov na leto. Do danes so kornete seveda izpopolnili, jim dodali okuse in oblive, hkrati pa osnovna zamisel ostaja enaka – ker ji prav nič ne manjka.

Ne spreglejte