Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 2. 2016,
0.10

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča družba Hit

Foto: Matej Leskovšek

Natisni članek

advertorial družba Hit kulinarika Nova gorica Park Wine Stars

Torek, 9. 2. 2016, 0.10

2 meseca, 1 teden

Ko vino in kulinarika spleteta vrhunsko zgodbo stoterih okusov

Vsebino omogoča družba Hit

Foto: Matej Leskovšek

Drugi vinsko-kulinarični večer v novogoriškem Parku, ki so ga poimenovali Park Wine Stars, je povezal vrhunsko kulinariko in 21 izbranih vinarjev iz Vipavske doline, Brd, Slovenske Istre in s Krasa.

Obiskovalci drugega festivala Park Wine Stars, ki ga je organiziral Hitov hotel Park, so se v restavraciji Tiffany lahko prepričali, kakšna nepozabna doživetja lahko ustvari povezovanje vrhunskih slovenskih vinarjev, lokalnih pridelovalcev hrane in priznanih kuharjev, ki so z različnimi tehnikami znali lokalne pridelke predstaviti v inovativnih kreacijah.

Restavracija se je za en večer spremenila v prijetno festivalsko prizorišče, kjer se je vsak obiskovalec lahko prepričal, kaj ponujajo štirje slovenski vinorodni okoliši in spretni prsti šestih članov slovenske kuharske reprezentance.

Na eno-gastronomski poti po restavraciji Tiffany smo uživali ob očarljivi glasbeni spremljavi godal Podokničarjev ter jazzovskih ritmov Jazz Dua, vsestranski glasbenik Gal Gjurin pa je zbrane prevzel z intimnim koncertom.

Vsaka letina je zgodba zase

Vsak izmed 21 gostujočih vinarjev se je predstavil s tremi vzorci svoje žlahtne kapljice, največ vinarjev pa je prišlo iz Brd. Tako smo izvedeli, da so vinarji zadovoljni z minulo letino in čeprav ne moremo govoriti o stoletnem letniku, je pri mnogih izmed njih zanimiv izziv, ki bo svoje čare pokazal po letih donegovanja in zorenja v kleteh. Za vrhunske vinarje je namreč prav vsaka letina svoja zgodba, tako v vinogradih že nastaja nova, ki bo nosila podpis vseh letošnjih odločitev in predvsem moči narave.

Parkova ekipa je postregla z dogodkom, ki je obiskovalcem ponudil lepo priložnost, da na enem mestu spoznajo preplet in povezovanje z lokalnimi dobavitelji in okoliškimi vinarji. Prav na takšnih dogodkih se obiskovalci lahko približajo vinu na višji ravni, tako pa se dviga tudi kultura uživanja vin, kar je tudi poslanstvo društva Sommelier Slovenije, ki skrbi za širjenje sommelierskih znanj.

Izjemne kreacije domačih mojstrov kuhalnice

Da je gostinstvo ključen del celovite ponudbe za preživljanje prostega časa, so dokazali člani slovenske kuharske reprezentance. Kar šest parov spretnih rok je ustvarjalo nepozabne kreacije, ki so še poudarile kakovost žlahtne kapljice.

Priznani kuharji, ki so svoje kulinarične specialitete ustvarjali pred obiskovalci, so se za dogodek povezali z lokalnimi dobavitelji hrane, kar je dalo poseben pečat vsem kulinaričnim kreacijam. Prav vse so imele domače korenine, ki jih je podkrepil presenetljiv poudarek.

Tako se je sladka bazilika skrila v sladico, kaviar se je spojil s peteršiljem, sufle kozjega sira se je potopil v peno rdeče pese, krvavica je zaživela z jabolčnim ragujem, losos z drobtinami z dimljenim telečjim jezikom, ješprenčkova rižota z jurčki pa se je oplemenitila z gosjimi jetri. Vse te jedi so plod domišljije in truda kuharskih mojstrov, ki ustvarjajo jedilnike v vrhunskih slovenskih hotelih.

Brez skrbne ekipe Parkovih gostincev, natakarjev in sommelierjev bi težko spletli nepozabno zgodbo stoterih okusov, za katero upamo, da jo bomo prihodnje leto obiskali v že tretji izdaji.

Ne spreglejte