Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 3. 2015,
12.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

vino ocenili smo Makedonija

Petek, 20. 3. 2015, 12.39

8 let

Ko nimaš več predsodkov, lahko preseneti tudi vino v tetrapaku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Vino v kartonu ali tetrapaku ni le vse bolj priljubljeno, ampak tudi vse bolj kakovostno.

Vinoljubci so glede embalaže vina konservativni. Že zamašek z navojem je greh, vino v tetrapaku pa je že kar herezija. Da se v kartonu vino ne razvija, pravijo, in da je to embalaža za vina najnižje kakovosti, taka, ki niso niti bevando.

Sicer je res tako, da je 90 odstotkov vsega svetovnega vina zapakiranega v steklenice. Toda presenetljivo se povečuje odstotek vina v kartonasti embalaži. Obstajata dve obliki: ali gre za klasične tetrapake ali pa za plastično vrečo v kartonski škatli. Ta druga oblika je navadno večja in ima posebno pipico za lažje točenje vina.

Samo v letu 2012 se je delež vina v tetrapakih povečal za kar šest odstotkov in vinski trgovci predvidevajo, da se bo trend rasti še nadaljeval. Države, v katerih se karton vse bolj uveljavlja kot embalaža za vino, so ZDA, Rusija, Kanada, Nemčija ter tudi Francija. Fenomen pa so Švedska, Norveška in Avstralija, kjer se skoraj polovica vsega vina proda v tetrapakih. Mimogrede – vino v kartonu so si izmislili prav Avstralci, kjer v tej embalaži običajno prodajajo lažja vina z manjšo stopnjo alkohola.

Cenejša in priročnejša embalaža Shranjevanje vina v tetrapakih ima svoje prednosti, še posebej iz stališča potrošnika. Predvsem je cenejše. Tetrapaki so lahko različnih volumnov, a so še vedno lahki za prenašanje. Najbolj razširjena velikost kartona je v volumnu štirih buteljk. Prav tako pa je vino na voljo v majhnih tetrapakih, recimo za dva ali tri kozarce, primerno za piknik.

Tetrapaki se tudi z lahkoto zaprejo, tako da vino lahko odprto hranimo dlje kot v steklenici. Proizvajalci zatrjujejo, da lahko odprt karton vina hranimo tudi do štiri tedne, ne da bi vino pri tem oksidiralo. Nasprotno pa zaprti kartoni niso namenjeni arhiviranju – rok trajanja vina v kartonski embalaži je približno eno leto.

Nič več embalaža za vina najnižje kakovosti Res je sicer, da je bilo še do pred nekaj leti vino v tetrapakih slabše kakovosti. A bolj ko to postaja priljubljena embalaža, boljše je vino v njej. Podjetja, ki prodajajo vino v tetrapakih, denimo ameriški Black Box, vse bolj poudarjajo kakovost vina. Black Box se na primer hvali, da grozdje za svoja vina kupujejo pri najboljših kalifornijskih, argentinskih in čilskih vinogradnikih.

Torej: morda bi bilo treba enkrat nehati imeti predsodke in v najbližjem francoskem supermarketu seči po vinu v kartonu. Lahko se zgodi, da boste presenečeni.

Tikveš Kratošija & Cabernet Sauvignon 2009

Vinska klet Tikveš leži v vinskem okrožju Tikveš in je ena vodilnih kleti v Makedoniji. V lasti imajo deset hektarov vinogradov, v večji meri zasajenih s sortami vranac, merlot, kratošija, chardonnay, renski rizling in smederevka. Vina izvažajo v 15 držav, kar jih uvršča na sam vrh makedonskih vinogradnikov.

Vino je temno rubinaste barve s kompleksnimi aromami. Do izraza pride predvsem temno rdeče sadje, vanilja, karamela in arome slivove marmelade, ki vino naredijo še privlačnejše.V ustih zaznamo prijetne nežno sadne note, kot so zrelo jagodičevje, sliva in marmelada, ki se čez nekaj časa razvije v lep priokus črne čokolade. Vino deluje mehko, saj so tanini lepo zaokroženi, prijetno in pitno. Ima srednje dolg pookus.

Je odlična kombinacija k rdečemu mesu, divjačini, mesninam z žara in brodetu.

Sorta: zvrst sort kratošija in cabernet sauvignon Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 5,80 evra, evino.si

Ocena: 7

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte