Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2014,
13.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo vino Bordeaux Kitajska

Četrtek, 30. 1. 2014, 13.14

8 let

Kitajci so napadli Bordeaux

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lani se je prvič zgodilo, da so Kitajci po količini popitega rdečega vina prehiteli Francoze. Poleg tega so pripravljeni tudi zavzeti Bordeaux.

Na Kitajskem so postali nori na vino. Pravzaprav je vino tam statusni simbol novih bogatašev, in ker je teh čedalje več, je tudi vse več zanimanja za vino.

Na Mednarodnem vinskem inštitutu v Bordeauxu je med 105 študenti 30 odstotkov Kitajcev, ki so tako takoj za Francozi najbolj zastopan narod med študenti. Francozi nad tem niso navdušeni. Avgusta lani je skupina Francozov v Sauternesu, ki slovi po sladkih vinih, napadla kitajske študente enologije. Nekaj jih je celo končalo v bolnišnici. Francozi se namreč bojijo, da bodo Kitajci prevzeli francosko industrijo vina, kar bi bil hud udarec za nacionalni ponos.

Kitajci sicer res že kupujejo posesti v Bordeauxu. Od približno 8.000 posestev oziroma chateaujev jih je v kitajskih rokah trenutno 70. Lani konec leta je kitajsko nakupovanje vinogradov za hip ustavila tragična nesreča, ko je kitajski tajkun Hao Lin skupaj s svojim 12-letnim sinom umrl v helikopterski nesreči tik za tem, ko je za 30 milijonov evrov kupil posest Chateau de la Riviere in si jo je hotel ogledati še iz zraka.

Francozi Kitajcev nočejo v svojih vinogradih, svojo vinsko kulturo pa seveda z veseljem izvažajo na Kitajsko. Kitajska je trenutno peta največja pridelovalka vina na svetu in temelje njihove vinske industrije postavljajo Francozi. Tako kot se je v 50. letih preteklega stoletja zgodilo v Kaliforniji: tudi tam so se lokalni vinarji sprva učili od Francozov. Francoski vinarski zdaj hitijo odpirati svoje podružnice na Kitajskem. Med njimi so tudi tako zveneča imena, kot sta Moët Hennessy in Pernod Ricard.

Zaradi kitajskega navdušenja nad francoskim vinom pa bo imelo seveda največ koristi francosko gospodarstvo. Že zdaj je skoraj polovica vsega uvožena vina na Kitajskem francoskega. Kitajska elita pač ljubi rdeče bordojce. Lani so na Kitajskem popili več kot milijardo in osemsto milijonov steklenic rdečega vina in s prvega mesta svetovne lestvice popitega rdečega vina na prebivalca izrinili – Francoze. Ker pa ocenjujejo, da se bo vinski trg na Kitajskem do leta 2016 povečal še za 40 odstotkov, si lahko vinarji v Bordeauxu manejo roke.

A kakorkoli se Francozi bojijo za svojo nacionalno tradicijo: za to, da bodo izumrla bordojska vina, bo potrebno verjetno še kaj več kot milijarda in tristo milijonov Kitajcev.

Chateau Lassegue 2005 Posestvo Chateau Lassegue se razprostira na desnem bregu reke Dordogne v Bordeauxu, v mestu Saint-Emillion, od koder prihajajo najboljša vina sveta. Zdajšnji lastnik Pierre Sellan je z novimi nasadi cabernet franca, merlota in cabernet sauvignona ter s sondiranjem tal začel novo zgodbo kleti. Ugotovil je, da ima na posestvu kar 11 različnih tipov prsti, in tako grozdje z vsake lokacije obdeluje ločeno. Kot pravi, to pripomore h kakovosti vin, saj obstaja več možnosti za dobro zvrst. Velik poudarek dajejo tudi izpostavljenosti vinogradov in dvorca sončnim žarkom, ki so njihov simbol na etiketah vina.

Poleg Bordeauxa ima Pierre Sellan svoje vinograde še v Toskani, za vina, ki jih prideluje v kleti Verite v kalifornijski vinorodni dolini Sonoma, pa je v zadnjih dveh letih kar devetkrat prejel po 100 točk Roberta Parkerja. Čeprav klet Chateau Lassegue morda še ni tako znana svetovni vinski sceni, njen čas prihaja, saj so njihova vina izjemna.

Vino Chateau Lassegue 2005 je intenzivne temne rubinaste barve s kompleksnim vonjem. Arome temnordečega sadja, sliv, češenj, marmelade, pražene kave, karamele in čokolade nam povedo, da imamo pred seboj veliko vino. V ustih vino deluje zelo harmonično, elegantno in ima lepe, mehke tanine, ki ga naredijo še privlačnejše. Tudi v ustih je vino zelo aromatično, z lepo svežino in izjemnim zaključkom, ki kar traja.

Njegova kompleksnost, eleganca in večplastnost bodo marsikaterega vinskega pivca navdušile, če pa vas vino ne prepriča, predlagam, da ga pustite v kleti, saj je bil letnik 2005 eden boljših te kleti, ki ne bo šel zlahka v pozabo. Vina tega letnika nas bodo razveseljevala še dolgo, saj imajo izreden potencial staranja.

Ker gre za izjemno vino, ga lahko ponudimo k pestremu izboru mesnih jedi, kot sta divjačina in rdeče meso v vseh oblikah, bo pa tudi odlična kombinacija z zrelim, rahlo pikantnim sirom.

Sorta: zvrst sort merlot, cabernet franc in cabernet sauvignon Stopnja alkohola: 14,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 79 evrov, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte