Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 2. 2015,
14.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept sol

Ponedeljek, 23. 2. 2015, 14.04

7 let, 12 mesecev

Kdaj soliti hrano, na začetku ali ob koncu kuhanja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sol lahko jed naredi ali pa jo uniči. Pri njeni uporabi je treba imeti pravo mero, predvsem pa je dobro vedeti, kdaj med kuhanjem jo je treba dodati.

Sol je daleč najpomembnejša začimba v vaši kuhinji. Res je, pretiravanje z njo ni zdravo, obenem pa jo naše telo v majhnih količinah nujno potrebuje. In nujno jo potrebuje tudi hrana, če hočemo, da je okusna, saj sol v pravi meri okrepi preostale okuse. Pri tem pa je pomemben tudi trenutek, kdaj hrano solimo.

Profesionalni kuharji poudarjajo, da je v večini primerov priporočljivo hrano soliti na začetku kuhanja. Živila namreč sol med kuho absorbirajo in pripravljena jed je enakomerno slana. Če jo solimo na koncu, pa se sol obdrži na površini hrane in preglasi preostale okuse.

Fižol Stara modrost pravi, da je treba fižol kuhati v nesoljeni vodi, sicer ga bo treba kuhati dlje časa oziroma bo ostal trd. Kuharji so pri tem deljenih mnenj – nekateri pravijo, da ta nasvet še kako drži, drugi pa svetujejo, da fižol pred kuhanjem namočite v slani vodi in kanček soli dodajte tudi vodi, v kateri ga boste kuhali. Predlagamo, da sami preizkusite, katera tehnika vam bolj ustreza.

Testenine Vodo, v kateri boste kuhali testenine, solite, še preden zavre. Testenine med kuhanjem vsrkajo nekaj vode, v kateri se kuhajo, s tem pa tudi sol, ki bo okrepila njihov okus. S soljo ne skoparite, saj je bodo testenine vsrkale le majhno količino.

Riž Podobno kot testeninam je priporočljivo tudi rižu sol dodati na začetku kuhanja, saj jo bo med kuhanjem absorbiral. Če riž kuhate v vodi, jo torej solite, še preden zavre, če kuhate rižoto, pa posolite čebulo, ki jo prepražite, preden dodate riž.

Gobe Gobe so ene tistih posebnežev, ki jih je treba nujno soliti ob koncu priprave. Če jih posolite že na začetku, se bodo začele "potiti", iz njih bodo iztekli vsi sokovi in postale bodo neugledne, ovenele in sluzaste.

Meso Zlato pravilo soljenja mesa je, da ga solimo pred toplotno obdelavo. Nekateri domači mojstri pečenja na žaru sicer trdijo, da je treba biftek soliti šele, ko je že pečen, a profesionalci pravijo, da je treba meso nasoliti prej, pred kuhanjem pa odvečno sol oprati z njega. Tako bo enakomerno slano, namesto da bi bilo nasoljeno le po površini.

Zelenjava Način priprave zelenjave določa, kdaj jo soliti. Če jo blanširate ali kuhate v kropu, vodo solite, preden zavre. Zelenjavo, ki jo boste pekli, pa naj bo to na štedilniku, v pečici ali na žaru, posolite pred toplotno obdelavo. Če zelenjavo kuhate na pari, jo posolite takoj po kuhanju, zelenjavo, ki jo boste jedli svežo, pa tik preden jo postrežete.

Brstični ohrovt z medenim prelivom

pol kilograma brstičnega ohrovta 3 jedilne žlice oljčnega olja čajna žlička soli pol čajne žličke popra 1 jedilna žlica balzamičnega kisa 1 čajna žlička medu

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.

Brstični ohrovt očistite, odstranite uvele liste in kroglice narežite na polovice ali četrtine, če so velike – pomembno je, da so vsi kosi približno enake velikosti. V posodi jih pomešajte z dvema žlicama olja, soljo in poprom. Stresite jih na pekač, obložen z aluminijasto folijo, in postavite v pečico. Občasno premešajte, da se ohrovt zapeče z vseh strani, in pecite okoli 20 minut oziroma dokler se ne zmehča in porjavi.

Pečen ohrovt v posodi zmešajte s preostalim oljem, balzamičnim kisom in medom ter postrezite.

Ne spreglejte