Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo vino malvazija

Četrtek, 6. 6. 2013, 11.40

8 let

Kako prodati naše vino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dejstvo: so priljubljene in neznane vinske sorte. So take, ki so večno na vinskih kartah, in take, ki so tja uvrščene zaradi trenda.

V kategorijo prvih spada recimo zimzeleni chardonnay, med druge – vsaj pri nas – zelen. In malvazija. Obe sorti sta sicer v naših krajih prisotni že od nekdaj, a sta šele zdaj, ko je v prvem planu lokalno, postali širše znani, dostopni in vrhunske kakovosti.

Toda samo pri nas. Prepričani smo lahko, da vipavska ali koprska malvazija nista nič slabši od tiste s Sardinije, Krete, iz Portugalske ali z Eolskih otokov. Le da so te znane, če ne drugega, vsaj po Evropi, naša pa je še vedno lokalna posebnost za lokalne ljudi. Še huje – Evropejci poznajo malvazijo iz Collia, ne pa iz Brd. Kar je isto, le da je vmes meja.

Toda razlika je velika. Ne glede na to, kako ponosni smo na svoja vina – in kako dobra so v resnici –, so tudi med največjimi vinskimi poznavalci na svetu v predalčku eksotov. Preprosto nam ne uspe. Nimamo tradicije amfor, da bi se lahko "šlepali" na to kot Gruzijci. Nimamo enormnega turističnega obiska, da bi lahko svoje vino promovirali turistom tako kot Turki. Ali celo Hrvati. Nismo bili tako odročna komunistična država kot Bolgarija, da bi lahko zdaj razglasili, da naša vina niso več za železno zaveso. Nimamo ničesar, zaradi česar bi bili opaženi.

Tako so uspehi naših vin le sporadični vrhunci posameznikov, ki sami – brez resne državne podpore – lobirajo, promovirajo, ponujajo lokalno slovensko. Ter se na vse pretege trudijo, da bi se iz predalčka eksotov povzpeli med poznane vinske dežele. Saj konec koncev to smo.

Posestvo Burja, Malvazija 2012 Primož Lavrenčič, eden najbolj talentiranih slovenskih vinarjev, s svojim projektom, posestvom Burja, ruši vse meje. Zagovarja ekologijo, prisega na tradicionalne vipavske sorte in se odpoveduje svetovnim. Vinskemu trgu ponuja dve liniji svežih vin, zelen in malvazijo, eno tipično belo vipavsko zvrst z imenom Burja bela in izjemen modri pinot. Njegove ideje, znanje in dolgoletne izkušnje se odražajo v vinih, ki so vsako leto razprodana.

Malvazija je svetlorumene barve s prijetno svežino in izjemno cvetico, ki nas spominja na cvet akacije. Zelo izrazita, nežna, s čudovito harmonijo med svežino in eleganco, strukturna, mineralnost pa je tista, ki vino postavi na svoje mesto. Ta malvazija je dokaz, da lahko tudi v vipavskem okolišu pridelajo izjemno vino, ki jim ga zavida marsikateri Istran.

Je vino, ki kar kliče po hrani. Postrežemo ga k raviolom z dimljeno skuto, ribam v pečici, brodetu, prava izbira pa bo tudi za japonske jedi.

Sorta: malvazija Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 9,60 evra, evino.si

Ocena: 8,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte