Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2013,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

jajca

Četrtek, 17. 10. 2013, 11.14

8 let

Kako pravilno spečemo jajce na oko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Cvrtje jajc ni nobena posebna umetnost, če se znate izogniti majhnim napakam, ki vaš trud po popolnem rumenjaku na krožniku uničijo. Kako torej do brezhibno ocvrtih jajc?

Razbijanje jajca Jajca so krhke reči, ki zahtevajo nežen, a odločen dotik, če želite preprečiti, da bi se jajčni rumenjak razlil, še preden se dotakne dna ponve. Če se vam to dogaja, verjetno uporabljate preveč moči, poleg tega pa začnite jajca ubijati na ravni površini in ji razprite šele tik nad posodo, lahko pa jih ubijete tudi v manjšo skodelico, iz katere jih boste zlili v ponev. Zapomnite si, da morajo jajca zdrsniti v ponev z nizke višine, če si želite, da bi rumenjak ostal cel.

Temperatura Če se jajčka napihnejo v majhne bele mehurčke in takoj zacvrčijo v hrustljavo obrobo, je temperatura ognja prevelika in jih lahko mimogrede zažgete. Cvrtje jajc pri zmerni temperaturi bo ohranilo beljakovo strukturo in čvrst rumenjak, za boljši občutek, da je vse pečeno, kot je treba, lahko ponev pokrijete za minuto ali dve. Tako se boste izognili zažganim koščkom beljaka in preprečili, da bi rumenjak spominjal na razdrobljeno kredo, vse skupaj pa vam ne bo vzelo več kot tri minute.

Izbira ponve Naj bo ponev železna ali teflonska, vedno uporabljajte dovolj olja, masti ali masla (do tri žlice), ko se boste lotili peke jajc, sicer se vam bodo tako prilepila na dno posode, da jih boste morali postrgati. In veste, da tako nimate veliko možnosti, da bi rumenjak ostal cel.

Jajca so pečena Ko so enkrat jajca v ponvi, pri peki ne potrebujejo več pomoči. Ko boste opazili, da se robovi beljaka kodrajo, to pomeni, da je jajce gotovo, lahko pa ga še malo zapečete, če imate radi hrustljavo obrobo. Če ste radi prepričani, da je beljak pečen, uporabljajte pokrovko. Jajca vzemite iz ponve s kuhalnico v obliki lopate (spatula), da jih ne raztrgate.

Ne spreglejte