Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2013,
14.57

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept liker breskve

Torek, 18. 6. 2013, 14.57

5 let, 6 mesecev

Kaj so prave vinogradniške breskve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred kratkim so v enem od supermarketov prodajali vinogradniške breskve. Bile so rahlo sploščene oblike, z bledo lupino, popolnega rumeno-rdečega videza, zapakirane kot stolpec v foliji.

Vsakdo, ki ve, čemu pri nas rečemo vinogradniške breskve, je takoj vedel, da te lepotice nenavadne oblike že ne morejo biti prave vinogradniške breskve, kot jih poznamo pri nas. Zakaj? Ker so prave vinogradniške breskve na zunaj tako neugledne, da jih ne bi prodajali niti na oddelku z bio neškropljenim sadjem, ker bi bile preprosto neprimernega videza za supermarket.

Toda te iz kataloga so imele pravi okus: čeprav imajo popolnoma belo meso, so trpko sladkega okusa, tako kot tiste prave.

Vinogradniške breskve so najstarejša sorta breskev, ki jih poznamo v Evropi. Njihova značilnost je, da zrastejo iz koščic, torej niso cepljene, zato je težko določiti, kakšne plodove bo imelo drevo. Vinogradniške breskve so v resnici divjaki, običajno imajo rdeče meso, a zrastejo tudi takšne s popolnoma belim mesom. Pri nas na vrtu imamo eno, ki je zrasla iz nemarno odvržene koščice na cvetlično gredo. Zdaj polno rodi in vsi komaj čakamo, da dozori.

Tudi njihovo ime izhaja iz tega, da so bila to drevesa, ki so se sama zasadila v vinogradih, kjer so jih pač pustili. So neugledne zunanjosti in odličnega okusa. Imajo pa še eno lastnost: odporne so na bolezni, predvsem na kodravost, ki sicer kosi med breskovimi drevesi. Ironija je, da bolj ko je breskev divja, manjše plodove ima in bolj je odporna na bolezni.

Ampak kaj so torej ploščate breskve iz supermarketa? Sorta Weinbergpfirsich, zgodnje ploščate breskve, značilne za Nemčijo, predvsem za dolino Mozele. Vinogradniške jim rečejo zato, ker so nasade breskev sadili ob vinograde. Poleg teh ploščatih gojijo tudi takšne z rdečim mesom, ki so bolj podobne temu, kar pri nas poznamo pod imenom vinogradniška breskev. Nemške vinogradniške breskve niso divjaki, so sortne, največ pa jih uporabljajo za izdelavo žganja. Ker jih že ponujajo v supermarketih po znižani ceni, je mogoče čas, da preizkusimo, kako se obnesejo v likerju. Ko pa bodo dozorele naše vinogradniške breskve, jih bomo z veseljem pohrustali sveže, neugledne, a dehteče.

Liker iz vinogradniških breskev 500 g breskev sorte Weinbergpfirsiche 250 g belega kandirnega sladkorja 700 ml vodke

Vinogradniške breskve operite, odstranite koščice in narežite na kocke. Stresite jih v steklenico. Dodajte sladkor in vodko, dobro zaprite in štiri tedne pustite v hladnem in temnem prostoru. Nato liker precedite skozi gazo, nalijte v dobro zatesnjene steklenice. Postrezite ga dobro ohlajenega, lahko kot aperitiv.

Namesto vodke lahko uporabite tudi domače žganje, k breskvam pa lahko za aromo dodate še strok vanilje.

Ne spreglejte