Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 4. 2015,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vino ocenili smo Kim Džong Un Severna Koreja

Četrtek, 16. 4. 2015, 13.55

8 let

Kaj na zabavah najraje srka diktator Kim Džong Un?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kim Džong Un naj bi sicer raje pil vodko, a tudi bordojci so v Severni Koreji iskana roba.

Nedavno je spregovoril osebni kuharski mojster nekdanjega severnokorejskega diktatorja Kima Džonga Ila in razložil, da je imel veliki vodja rad francoski konjak in bordojska vina. Njegova ljubezen do konjaka naj bi Severne Korejce na leto stala milijon dolarjev.

Kuhar je še razkril, da je Kim Džong Ilov sin Kim Džong Un, trenutni vladar Severne Koreje, kot najstnik rad pil rusko vodko, včasih je sam popil vso steklenico. A zdaj naj bi raje imel bordojska vina. Če so resnične kuharjeve trditve, da ima rad tudi švicarski sir, potem je bordojec logična izbira.

Toda košarkar Denis Rodman, ki je bil pri njem na obisku, je pozneje medijem razlagal, da Kim Džong Un sedem dni v tednu neprestano žurira na svojem zasebnem otoku in jahti, najraje pa naj bi bil koktajle in tekilo. Južnokorejski parlament je medtem v svojem poročilu zapisal, da je mladi diktator v enem letu za pijačo zapravil skoraj 30 milijonov evrov.

Ali Kim Džong Un na spletu preverja cene vin?

Ne glede na to, katera je Kimova najljubša alkoholna pijača, so na portalu Wine-Searcher razkrili, da nekdo iz Severne Koreje pri njih išče informacije o dragih vinih. Odkrili so, da imajo na mesec povprečno 30 obiskovalcev iz Severne Koreje. Ker navadni Severni Korejci nimajo dostopa do interneta, predvidevajo, da za vini brskajo najvišji uradniki ali celo člani družine Kim. Nekdo je celo pripomnil, da verjetno preverjajo, koliko so ljudje plačali za darila ljubljenemu vodji.

Po navedbah portala največkrat preverjajo cene bordojskih vin srednjega cenovnega razreda, občasno pa tudi najdražjih Petrusov in Margauxev. Na seznamu je pogosto tudi toskanski brunello riserva iz kleti Biondi Santi s povprečno ceno okoli 500 evrov za najboljše letnike. Ne glede na nesoglasja med državami preverjajo tudi cene ameriškega vina Mercury Rising iz kleti Cinnabar. Zanimajo jih skoraj izključno rdeča vina, na seznamu je le eno belo, pa še to poceni italijansko peneče vino Maestri Cantinieri.

Sicer sta, če je mogoče verjeti reportaži ameriške revije The Atlantic, v Severni Koreji bolj kot vino priljubljena pivo in doma zvarjeni alkohol. Vino pridelujejo iz sadja, ginsenga in divje trte, ki pa naj bi bilo, milo rečeno, ogabno. Res pa je, da je vse bolj številčen severnokorejski srednji sloj, ki je večinoma obogatel s posli na črni borzi. In ti bodo prej ali slej segli tudi po vrhunskih francoskih vinih, še posebej, če jih rad pije ljubljeni vodja.

Vincent Girardin Corton Perrieres Grand Cru 2012

Vincent, vzhajajoča zvezda Burgundije, je vodenje kleti prevzel leta 1982 in kot 11. generacija nadaljuje očetovo zapuščino. Kot mlad nadobuden vinogradnik je v želji, da bi razširil posest, povečal proizvodnjo in ima zdaj v lasti 20 hektarjev vinogradov oziroma 42 parcel, od tega jih je osem v dolini Côte de Beaune, od koder prihajajo izvrstni chardonnayi in modri pinoti.

Les Perrieres je za modre pinote ena izmed najboljših leg označbe Corton Grand Cru v dolini Côte de Beaune.

Vino je intenzivne granatne barve z izjemno kompleksnimi aromami po zrelem temnordečem sadju, prevladujejo predvsem jagode, zaznamo tudi hrastove note. Nos je poudarjen, pester, nakazuje zorenje v lesu, sortno značilne cvetice, jagode in arome po dimu. V ustih je bogat, intenziven, poln slog modrega pinota. Je zelo harmoničen, ima prijetno kislino in lepo mineralnost. V odhodu zaznamo črno čokolado. Ima zelo dolg zaključek. Vino se zdi zelo elegantno, kompleksno, zaokroženo in ima lepo svežino.

Vino s tako polnim telesom, kot je ta modri pinot, postrežemo k telečjemu mesu, jagnjetini, dimljenim račjim prsim in sirom polnega okusa.

Sorta: modri pinot Stopnja alkohola: 13,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 59,90 evra, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte