Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2016,
19.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Kabola vino Istra Soba 102

Četrtek, 2. 6. 2016, 19.46

6 let, 6 mesecev

Kabola: prva neslovenska vina, ki so gostovala na Cankarjevi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Kabola v Sobi 102 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Hrvaška vina so tudi v Sloveniji vse popularnejša. Morda so se sosedje pozneje kot pri nas lotili prenove svojih vinogradov in kleti, a v zadnjih letih so z moderno pridelavo ujeli slovensko, pa tudi italijansko in obče evropsko vinsko sceno.

Pa ne govorimo samo o velikih pridelovalcih, kot so Agrokorjevi Belje, Laguna in Mladina ali pa Kutjevo in Ilok, ki so v zadnjih letih izpolnili proizvodnjo preprostih, a kakovostnih vin. Govorimo tudi o malih vinarjih. Ti so v zadnjih letih, predvsem v Istri, Dalmaciji in Slavoniji, trgu ponudili butična, nemalokrat zelo draga, a zelo kakovostna vina. Če posebej izpostavimo Istro, lahko rečemo, da serija malih proizvajalcev preseneča tudi izbirčen slovenski trg. Clai, Roxanich, Matošević, Kozlović, Coronica … so že stalnica na našem trgu, počasi pa se jim priključuje tudi vinska klet Kabola iz okolice Momjana.

Kabola v Sobi 102 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Kabola so tudi prva neslovenska vina, ki so gostovala v Sobi 102 na še eni v seriji vinskih degustacij. Predstavnik kleti Marko Bratović je povedal, da gre za družinski posel, ki bojda deluje že od leta 1891, da gre za četrto generacijo, ki želi na 20 hektarih delovati ekstremno ekološko, konec koncev del svojih vin hranijo tudi v amforah. Podobno kot na meji med Slovenijo to počne Joško Gravner. Mimogrede, določene serije Kabolinih vin so razprodane, zato se ni zdelo slabo, ko so namignili, da bodo proti koncu točili malvazijo amfora 2009, ki je pri njih že dolgo ni več mogoče kupiti.

Začetna zdravica z mehurčki | Foto: Bojan Puhek Začetna zdravica z mehurčki Foto: Bojan Puhek

A začeli so s penečim vinom Re, letnik 2013. Klasična metoda, malvazija in po kapljico chardonnaya in modrega pinota. Lahko, sveže, suho in pitno vino se je spojilo s hišnimi koruznimi pogačicami z gobovim namazom in svežo redkvico. Malvazija 2015, sveža verzija najbolj značilnega istrskega vina je dobila hobotnico s šparglji in jagodami v solati, medtem ko je Rosa (njihov rosé iz "terana") srečala Urbanovo verzijo angleškega "fish and chipsa" z omako kečapa, majoneze in brendija. Sijajna ideja za ulično hrano, pravzaprav.

Spomladanska hobotnica s šparglji in jagodami | Foto: Bojan Puhek Spomladanska hobotnica s šparglji in jagodami Foto: Bojan Puhek

Malvazija amfora 2009 je bila tista, zaradi katere so mnogi prišli v Sobo 102. Razprodano vino bo spet na vrsti čez kakšni dve leti, ko pride na trg letnik 2015. Jantarno vino je bilo pohvaljeno z aplavzom, čeprav v njem skoraj ni bilo več mogoče prepoznati sortnosti. Spremljala ga je teletina s krompirjem in zelenjavo. Merlot 2013 hranijo v različnih hrastovih sodih, večjih in manjših, novih in rabljenih, zato ima vonj kot pravi bordojci, v kozarcu pa se je izkazal za nekoliko preveč kiselkastega. V kuhinji so nanj seveda odgovorili po istrsko: s fuži z boškarinom.

Vrvež v odprti kuhinji je kot vedno nadziral Urban Demšar (skrajno desno), prva kuhalnica sobe 102 | Foto: Bojan Puhek Vrvež v odprti kuhinji je kot vedno nadziral Urban Demšar (skrajno desno), prva kuhalnica sobe 102 Foto: Bojan Puhek

Na koncu mora biti nekaj sladkega in pri Kaboli so se odločili za nekaj polsladkega. Za eno od treh verzij lokalne posebnosti - muškata momjanskega. Sladica je bila še močnejša: fritule ali, če hočete, miške z jagodno omako. Občinstvo je zahtevalo repete.

Ne spreglejte