SiolNET. Trendi Kulinarika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gostišče Oaza: Argentina na prekmurskem ribniku

3

termometer

 | Foto:

Veliko smo v zadnjem času slišali o gostišču Oaza, ki domuje na ribniku v Mlajtincih, le kakšno minuto vožnje iz termalnega turističnega megacentra v Moravskih Toplicah.

Ambient, v katerem biva Oaza, je res enkraten. Poletna terasa, ki se kot pomol zliva z zeleno vodo in rastjem, je največ, kar ponuja gostišče, če odštejemo, da lahko korak stran pogledate stajo z dvema razigranima ponijema, oslom in kozo, ki skozi ogrado žicajo za hrano. Oazo pa čuva sicer odvezan, a poletno umirjen nemški volčjak. Parkirišča niso zgolj polna, nabita so. Avtomobilske oznake pa pričajo o pravem navalu tujcev – celo ob desetih zvečer, ko se gostilne praznijo, je bila Oaza povsem polna.

Gostišče Oaza

Mlajtinci 39, 9226 Moravske Toplice

Telefon: 051 383 141

In kaj ponujajo v sodobno oblikovanem in hudo zaželenem lokalu? Mešanico prekmurske, argentinske in balkanske kuhinje. Če si lahko predstavljate. Ponudba je za Prekmurje kar malce neobičajna, a donosi so očitno boljši, kot če bi ponujali bližnje Kodilove mesnine. V Oazi je ponudba bolj podobna tisti v kakšni industrijski coni, a povsem jasno je, da se zaradi tega ne razburjajo preveč, celo natakarji kljub očitni gneči ne izgubljajo živcev – premikajo se počasi, temperaturam primerno.

 | Foto:

Za občutek: na ribniku v Mlajtincih imajo bivoljo mocarelo s paradižnikom, balzamikom in bučnim oljem ter krožnik prekmurskih mesnin. Imajo pečene jurčke in popečen olimski sir, govejo in jurčkovo juho. Imajo argentinsko stran menija, kjer lahko v velikih količinah dobite bifteke ali ramsteke iz Južne Amerike, ki jim dodajajo vse od kuhane zelenjave do pečenega krompirja in popečenih gob. Imajo jedi z žara: čevapčiče, navadne ali ovite v slanino, pa čevap Oaza, ki je polnjen s sirom in slanino. Z žara so tudi pleskavice (recimo špikane in polnjene). Z žara pridejo piščančji fileji, razne vešalice in ražnjiči in vse skupaj tvori tudi mešano na žaru. Če se počutite preveč prekmursko, dodajo prebranac in šobsko solato. Med jedi po naročilu spadajo še ponve, v katerih se znajdejo kosi svinjskega in govejega mesa s priloženo popečeno zelenjavo in krompirjem ali pa z domačo šunko, kislimi kumaricami in šampinjoni, imajo celo ponev s piščancem s karijem in širokimi rezanci. In uganili ste – imajo tudi vse ribe od postrvi do brancina, od lignjev do orade, po želji iz tega sestavijo tudi ploščo.

Škoda, da tako široke izbire nimajo pri vinih. Od lokalcev ponujajo nekaj Talaberja, nekaj malega je vin iz kleti Verus, od Primorcev imajo Simčiča s črno nalepko (Karol, Igor, Marjan), Ždrepčevo krv (verjetno) za srbske jedi, nek malbec (verjetno) za argentinsko meso, ob domače penine pa sta se usidrala tudi prestižni Dom Perignon in Moet …

 | Foto:

Ob takšni ponudbi se je naše omizje kar težko odločalo. Dobro, kakšno kupico srebrne penine že, drugo pa … Prekmurski krožnik, po katerem se običajno da prepoznati dobro gostilno, je vseboval par rezin papricirane salame in res premalo šunke s hrenom ter mini kroglico zaseke. Za okras ali kot del jedi so dodali še dva koščka jajca. Nič bolje je nismo odnesli pri belem vinu, ki ga dela sam lastnik. Goveja juha je bila sicer brez okusa, a se je v njej vsaj dogajalo: ob rezancih in korenju je plaval povsem spodoben jetrni cmok in nakazoval, da bo meso tisto, kar pri Oazi štima. Da bi vpili še več lokalnih okusov, smo si zaželeli prekmursko ponev. Gre za goveje in svinjske medaljone v vinski in v smetanovi omaki z nekaj kuhane zelenjave in velikimi kosi pečenega krompirja. Solidna mesna jed, morda malo pretežka, a brez tega v Prekmurju seveda ne gre. Na drugi strani smo poskusili zelo dobro pripravljen in zelo velik (300-gramski) biftek z zeliščnim maslom in kuhano zelenjavo, ki je bog ve zakaj ležal na rukoli. Ob tem je šel kozarec trpkega kaberneta omenjenega Karola Simčiča.

Je pa treba vedeti, da imajo tudi pri sladicah bolj mednarodno kot lokalno zasedbo. Preskočili smo tiramisu in panakoto ter vzeli povsem solidno prekmursko gibanico. Na drugi strani pa še ledeni veter – gre za malce posiljeno rezino z jagodami, banano, kivijem, vaniljevo kremo in biskvitom iz beljakov.

Povzetek

Steak, grill, lounge Oaza, kot piše, je skoraj kaotična zmes mednarodne kuhinje (Argentina, Srbija, Mediteran, Prekmurje …), ki izkorišča izjemen ribnik in goste, ki si želijo bolj kot kaj drugega velike porcije. Najbolj jim ležijo mesne jedi, ob pametnem izboru pa tudi človek, ki si želi prekmurske hrane, ne bi smel ostati lačen.

Vinska ponudba bi lahko bila pestrejša, predvsem iz Štajerske in iz Prekmurja bi lahko našli še kakšno etiketo.

Ocena

Ocena gostilne: 3 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin