Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2017,
4.19

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Dobrna Štajerska ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 21. 12. 2017, 4.19

6 let, 4 mesece

Gostilna Koren: po nedeljsko v toplicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Ocena gostilne: Koren | Foto Miha First

Foto: Miha First

Tradicija domačih gostiln, ki ob nedeljah ponujajo enostavna in obilna kosila, je v Sloveniji še kako živa. Ena od takšnih je na cesti med Celjem in Velenjem, malo pred Dobrno.

Gostilna Koren je povsem običajna gostilna, kakršnih v Sloveniji srečate na desetine. Kmečka hiša z velikim parkiriščem in dodatno zastekljeno jedilnico, v kateri se dobro počutijo predvsem praznovanja željne skupine.


Gostilna Koren

Pristova 11, 3204 Dobrna

Telefon: 03 781 81 50


Podobno je bilo tudi tisto nedeljo, ko smo se po zasneženi cesti pripeljali po megleni pokrajini. V veliki jedilnici je bila skupina, ki je prepevala božične uspešnice, v naši sobi pa so gostje jedli predvsem nedeljske menije, mesnega ali ribjega z juho, solato in sladico, prvi po 11,50, drugi 12,50 evra.

Ocena gostilne: Koren | Foto: Miha First Foto: Miha First

Odklonili smo ponujeno in se sprehodili po jedilnem listu. Morda smo sicer prijazno osebje kar presenetili, ko smo se odločili za hladno divjačinsko ploščo. A na koncu je prispela. Pršut divje svinje s pripadajočo pikantno divjačinsko pašteto. Solidno, a malo, sploh za 6,5 evra. Še dobro, da so zraven primaknili še nekaj sušenega paradižnika in nekaj Podpečanovega sira. V isti seriji so imeli še karpačo domače govedine in rezine hobotnice.

Pršut divjega prašiča in divjačinska pašteta | Foto: Miha First Pršut divjega prašiča in divjačinska pašteta Foto: Miha First

Gostilne, kot je Koren, imajo ponavadi zelo dobro govejo juho in niso se izneverili. Bogata z zelenjavo in mesom, skoraj pregosta ob obilici rezancev. Za 2,5 evra težko dobite boljšo. Le malo je zaostajala čebulna juha, krepka, po francosko gratinirana s sirom.

Morda je največja težava gostilne pri vinu. Vinske karte nimajo, katera vina so na voljo, pa poskuša povedati osebje. Spomnili so se Kristančičeve rdeče Medane, ki smo jo na koncu tudi naročili, imeli so še refošk in sivi pinot iz Jeruzalema ter cabernet, za katerega niso bili prepričani, da ga še imajo. Škoda, ob širšem izboru bi gotovo še nekaj več pojedli.

Ocena gostilne: Koren | Foto: Miha First Foto: Miha First

Tako pa smo se lotili fileja štajerskega goveda z zelenim poprom, ki ga podložijo z omleto ter mu dodajo sirove štruklje in brstični ohrovt. Meso bi lahko imelo lepše zapečeno skorjico, sicer pa mu drugega ne moremo očitati, prav tako ne prilogam, ki so pametno sledile sezoni - ni malo gostiln, ki tudi sredi zime popečejo bučke in papriko. 

Na drugi strani smo se lotili hišne specialitete, kamor sicer spadajo vse jedi iz ponvice, kot jim pravijo. Šlo je za trakove teletine v pikantni omaki s papriko in smetano, ki se je izkazala za ne preveč pikantno, kot priloga so sodelovali izvrstni kroketi.

Hišna ponvica s pikantno teletino | Foto: Miha First Hišna ponvica s pikantno teletino Foto: Miha First

Pri Korenovih za glavno jed pripravijo tudi brancina, postrv in lista, a največ je jedi iz lignjev, tudi tris (žar, ocvrti, polnjeni). Pri mesnih jedeh pa je ob naštetih, ki smo jih naročili, največ piščančjega in svinjskega mesa. No ja, tudi kakšna mesna plošča se najde.

Kaj pa sladice? Sufleja ni bilo, potico so predbožični veseljaki zmazali sami, a na srečo so imeli velike porcije tako borovničevega kot jabolčnega zavitka, ki ju izboljšajo z borovničevo kremo.

Borovničev zavitek | Foto: Miha First Borovničev zavitek Foto: Miha First

Povzetek

Domača, kmečka, kakor hočete, gostilna, ki je ob nedeljah običajno napolnjena do zadnjega kotička. Zato, ker imajo velike družbe, in zato, ker imajo ne predraga kosila. Manj je hladnih in toplih predjedi, več stavijo na juhe, predvsem na govejo, in seveda na mesnine. Kosila so okoli 11 ali 12 evrov, po naročilu se boste najedli že za kakšnih 20 na osebo.

Vinska ponudba je slaba, še huje, ni povsem jasno, kaj sploh imajo. Kristančič in Puklavec sta očitna, na policah smo videli tudi Zlati grič in Baguerija, a se zdi, da sta bila bolj za okras.

Ocena

Ocena gostilne: 3 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte