Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
9.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gordon Ramsay

Torek, 16. 7. 2013, 9.03

6 let, 6 mesecev

Gordon Ramsay: nečimrni Škot, ki začinja z zmerljivkami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Najbolj razdražljiv televizijski kuhar je bolj kot po svojih kuharskih veščinah znan po kletvicah, s katerimi ne skopari.

Zdi se, da Gordona Ramsayja nihče ne mara, a vendar … kako je potem 46-letnemu prepirljivcu uspelo zgraditi kulinarični imperij, ki obsega več deset restavracij in drugih gostinskih lokalov ter več deset kuharskih knjig, nešteto televizijskih oddaj in, ne nazadnje, v celotni karieri že 15 Michelinovih zvezdic?

Od nogometaša do kuharja

Verjetno je glavni razlog trma. Mladi Gordon, ki se je z družino pri petih letih z rodne Škotske preselil v Anglijo, je bil namreč nadobudni nogometaš, ki je kljub resni poškodbi kolena še naprej treniral, saj se mu je menda obetalo mesto v moštvu Glasgow Rangers. Zaradi pretiravanja si je kmalu potrgal kolenske vezi, hočeš nočeš končal športno kariero in se vrgel v gostinstvo. Pozneje je dejal, da se je potolažil šele, ko si je (kot prvi Škot) priboril tretjo Michelinovo zvezdico.

 | Foto:

"Egoist brez prijateljev"

To mu je uspelo leta 2001 z restavracijo Restaurant Gordon Ramsay, ki jo je odprl s pomočjo tasta Chrisa Hutchesona. Z njim je uspešno – tako je vsaj mislil – sodeloval do leta 2010, ko je ugotovil, da si je tast od njunega skupnega podjetja nepooblaščeno sposojal visoke vsote denarja. Hutcheson je to zanikal, zeta označil za "egoista brez prijateljev" in njunega sodelovanja je bilo konec, Ramsay pa mu je na koncu plačal več kot dva milijona evrov, da se ga je znebil. Mediji so takrat začeli govoriti o začetku konca temperamentnega kuharja, ki mu je nekoč v 96-minutni televizijski oddaji uspelo kočljivo besedo na "f" izgovoriti kar 298-krat.

Presajeni lasje in zglajene gube

Srboritež, ki priznava, da si je dal presaditi lase ter zgladiti gube na bradi in ki je nekoč tehtal več kot 140 kilogramov, zdaj pa pravi, da kuharji ne bi smeli biti debeli, se za zdaj še drži nad vodo. A v zadnjih letih mu novi posli ne uspevajo več tako kot nekoč. Več restavracij, predvsem na drugih celinah, je bil prisiljen zapreti, tisto v Katarju po dveh letih, v Montrealu so se mu za sodelovanje zahvalili po le šest mesecih, zadnji udarec pa je bil londonski hotel Claridge's, ki mu junija po 12 letih ni več podaljšal pogodbe za vodenje njihove restavracije. Obenem pa njegova prva restavracija Restaurant Gordon Ramsay še naprej nosi tri zvezdice, s po dvema in po eno se kiti tudi več drugih, njegovo premoženje pa ocenjujejo med 35 in 40 milijoni evrov.

 | Foto:

V njegovih restavracijah kuhajo drugi

Najhujši kritiki Ramsayju očitajo predvsem to, da pravzaprav le še malo kuha oziroma da "za kuhalnico prime le še pred kamero". Ima toliko različnih restavracij ter televizijskih in drugih poslov, da nima časa dejansko voditi katerekoli od kuhinj. Pravzaprav je na vprašanje, ali v kateri od njegovih več kot 20 restavracij kuha sam, odgovoril: "Presneto, seveda ne. Ali modni kreator vsako obleko sešije sam?" Tako dandanes težko rečemo, da smo jedli pri Gordonu Ramsayju, saj je postal le logotip na jedilnem listu.

Eden od stebrov nove britanske gastronomije

Po drugi strani pa so njegove restavracije ravno zato, ker sam ne more biti v vseh kuhinjah hkrati, rodile cel val perspektivnih mladih kuharjev, ki so preživeli Ramsayjev dril. Tudi tisti, ki ga ne marajo, mu vendarle priznavajo, da je ena ključnih osebnosti pri preporodu britanske kulinarike. Ta je bila še pred 20 leti predmet posmeha, zdaj pa London velja za eno svetovnih gastronomskih prestolnic. Ne glede na število kletvic lahko nekaj zaslug za to pripišemo tudi "jeznemu mopsu" Ramsayju.

Ne spreglejte