Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 1. 2016,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ocenili smo vino

Petek, 15. 1. 2016, 12.43

8 let

Francoska regija, kjer vinograde ogrevajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Chablis je najbolj severno vinorodno območje Burgundije. Tamkajšnje hladno podnebje je popolno za chardnonnay, zato je Chablis postal globalni sinonim za to vino.

Hladna klima regije in specifika apnenčastih in glinenih tal je pripomogla k temu, da ima tamkajšnji chardonnay specifično mineralnost in svežino. In prav zaradi hladnih noči, predvsem pomladi, pa tudi zaradi zimske zmrzali, so v regiji leta 1959 iznašli poseben način ogrevanja vinogradov, t. i. chaufferettes, ki so nekakšni grelni dimniki.

Pozebe, ki so uničile večino pridelka

Pred tem so velike pozebe večkrat uničile ves pridelek. Leta 1957, na primer, je pozeba uničila skoraj vso letino in v najboljših vinogradih, tistih z oznako grand cru, so pridelali le hektoliter vina. Letnike vina, ko so bile hude zime in so v vinogradih uporabljali grelce, pa posebej označujejo še danes.

Chablis se deli na štiri podregije, ki si sledijo po kakovosti – od najprestižnejše Chablis Grand Cru prek Chablis Premier Cru in Chablis do Petit Chablis. Najboljših vinogradov, Grand Cru, je le sedem in prispevajo vsega tri odstotke vsega letnega pridelka regije, ki sicer na leto pridela okoli 40 milijonov steklenic vina. Vseh sedem je na griču severozahodno od kraja Chablis, po katerem se imenujeta tako regija kot vino, ki iz nje prihaja.

V pol stoletja osemkrat več vinogradov Tako kot druge slavne francoske vinorodne pokrajine ima tudi Chablis tisočletno zgodovino vinogradništva. Belo vino iz te pokrajine se je proslavilo v 15. stoletju, ko so ga izvažali v Anglijo. Toda leta 1568 so kraj napadli hugenoti in ga popolnoma uničili. Da so se ponovno vrnili na poti stare slave, so potrebovali skoraj dve stoletji. Toda nato so vinograde napadle bolezni, zmrzal, zgodili sta se še dve svetovni vojni in leta 1950 je bilo v Chablisu komaj 500 hektarov vinogradov. Zdaj jih je okoli 4000 hektarov, za kar se imajo v veliki meri zahvaliti chardonnayevemu bumu v drugi polovici 20. stoletja.

Mnogi vinoljubci trdijo, da ne marajo chardonnaya, radi pa imajo chablis. Ta je pač vedno in samo le chablis, ki velja za najčistejšo in najbolj vrhunsko obliko chardonnaya.

La Chablisienne Mont de Milieu 2013, Chablis Premier Cru

Domaine La Chablisienne je zadruga v najsevernejšem delu Burgundije. Kar 300 različnih vinogradnikov iz Chablisa se je leta 1923 povezalo v eno zadrugo, ki zdaj obvladuje 25 odstotkov celotne površine v Chablisu. Proizvodnja vina se giblje okoli 250 tisoč hektolitrov letno in prav zaradi vsega naštetega je področje Chablis prvo v pridelovanju belih vin v Burgundiji. Vsa vina so sortna, in sicer chardonnayi, kateremu daje prst v Chablisu poseben pečat mineralnosti.

Chablis, na pol poti med Parizom in Beauneom, tvori nekakšna vrata v Burgundijo, ki je pravi vinski zaklad. Vinogradi ležijo na obeh straneh reke Sereine in pokrivajo 4700 ha površine. Mont de Milieu je lega premiere cru, ki leži na desnem bregu reke Serein in ima odlično južno ekspozituro, čisto zraven lege Montee de Tonnerre.

Vino je slamnato rumene barve z zlatimi niansami. Ima zelo diskretne arome, med katerimi prevladujejo citrusi, zeleno jabolko in limonina lupina. V ustih vino deluje kremasto, arome breskve in mandlji v ozadju pa vino naredijo še bolj privlačno. Zelo lepo so izražene tudi mineralne zaznave, svežina in lepa kislina. Ima zelo dolg zaključek. Vino deluje zelo elegantno, zaokroženo in harmonično.

Vino s tako polnim telesom, kot je Mont de Milieu, lahko priporočamo k jedem, ki so bolj polnega okusa. Postrežemo ga lahko k vsem jedem z gobami, školjkam, morski hrani in testeninam s tartufi.

Sorta: chardonnay Stopnja alkohola: 13,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 22,90 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte