Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2021,
7.03

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek pecivo kuhanje

Torek, 1. 6. 2021, 7.03

2 leti, 10 mesecev

Dobra posoda za peko je prvi korak k ustvarjanju okusnih domačih mojstrovin

Oglasno sporočilo

Ena izmed stvari, ki se je v času pandemije neverjetno razbohotila, je priprava hrane doma. Peka, kuhanje, dušenje, praženje, cvrenje, vokanje. Več smo se torej začeli s hrano ukvarjati v udobju domače kuhinje. Kaj se je dejansko zgodilo?

pekači posode | Foto:

Raziskava je pokazala, da smo spremenili svoje prehranjevalne navade

Inštitut za nutricionistiko je že pred letom dni opravil raziskavo vpliva epidemije covid-19 na prehranjevalne navade Slovencev. Izsledki med drugim kažejo, da smo manj pogosto opravljali nakupe živil, namesto tega smo se odločali za večje nakupe enkrat tedensko. Povečale so se tako domače zaloge hrane, skrbnost načrtovanja priprave obrokov kot zanimanje za samo-oskrbo.

Hrana je dobila večji pomen, tokrat ne toliko v gurmanskem smislu, ampak ker smo se morali sami začeti bolj aktivno ukvarjati z njo. Restavracije in gostilne so zaprle svoja vrata, in čeprav so mnoge izmed njih omogočile spletno naročilo, je dostava pripravljene hrane na dom še vedno v veliki meri pomenila bolj občasno kot redno izbiro.

A čeprav je za marsikoga dnevno naročanje hrane iz gostilne prevelik finančni zalogaj, se je dostava na dom v splošnem smislu povečala. Preko dostave in spletnega naročila smo kupovali in še vedno kupujemo računalnike, svežo zelenjavo, posode za peko ter vse ostale potrebščine.

Posoda za peko – nova najboljša prijateljica?

Nismo pa začeli več kuhati in peči doma samo zaradi nuje. Veliko jih je na svoje lastno presenečenje odkrilo strast do priprave lastnih obrokov. Različni avtorji poudarjajo, da se je ta premik zgodil zato, ker smo v tem času potrebovali početi nekaj koristnega. Na plano smo tako privlekli razne posode za peko tort, vse vrstne aluminijaste pekače za domač kruh ter zaprašene pekače za pite s snemljivim obodom.

Ko kuhanje in pečenje ni samo vsakodnevna obveznost, ker pač rabimo jesti, se lahko spreobrne v okusen užitek pri ustvarjanju.

Ko mesimo testo za kruh, ustvarjamo z svojimi rokami. Počnemo nekaj fizičnega, gibanje pa je pogosto tista stvar, ki nas premakne iz naših lastnih glav. Negotovost vzbuja strah, najprej smo zaprti v lastna stanovanja, potem spet ne, spet zaprti in spet ne več. Koliko časa bo to še trajalo? Vse te slabe novice, ki se stalno vrtijo okoli nas, nas spravljajo v stisko. Vrtimo se v svojih mislih, kjer ponavljamo ene in iste strašljive scenarije. Ustvarjanje nečesa okusnega, ko položimo testo v pekač za peko, ga potisnemo v pečico in zadovoljno gledamo vzhajati, nas prizemlji. Spravi nas ven iz nekoristnih misli, ven iz neprezračenih glav. Peka kruha in mesenje testa nas pomirjata, ker nas osredotočita v dani trenutek. Tako kot je okopavanje gredic marsikomu trenutek sproščene meditacije, enako velja za kuhanje in pečenje.

Pravokoten pekač za kruh ali zaobljen pekač za peko kruha – preko klika na dom

Vivre, trendovska spletna stran za pohištvo, tekstil in ostale hišne pripomočke, deli navdušenje nad vsem, kar se tiče doma. V dobrih 8 letih je na tem področju postala najbolj priljubljena izbira v Srednji in Vzhodni Evropi. Kot spletno podjetje nam je dostava na dom že stara znanka. Čeprav se je morda komu pred pandemijo zdelo nenavadno kupovati pekače za peko na spletu, je to povsem varen in udoben proces, ki ga lahko opravimo z nekaj kliki.

Kruh, kot naš dolgoletni namizni spremljevalec, ima rad svoj lasten pekač, ki je malo ožji in višji, uspeva pa tudi v okroglih pekačih. Poznamo veliko različnih vrst in oblik kruha. Imamo podolgovate in široke, podolgovate in ozke kot francoske bagete, lepo zaobljene in take z odsekanimi robovi. Poznamo bele, črne, take s semeni, s kvasom ali brez, iz koruzne ali ajdove moke, mehko puhaste, hrustljavo skorjaste, sadne in božične, posute z ovsenimi kosmiči ali polne čokoladnih koščkov.

Pri izbiri pekača za kruh in vrste kruha resnično nismo omejeni. Ajdov z orehi. Bananin kruh s čokolado. Babičin sadni kruh s kandiranim mangom. Koruzni z bučnimi semeni. Rženo-pirin, posut s sončničnimi semeni. Česnov, prelit z masleno polivko in začimbami. Le domišljija je potrebna. In dober pekač za kruh, seveda.

Pekači za torto, okrogli pekači za pito, šarkelj pekač – vse na Vivre.si

Posoda za peko, ki nam pomaga pripraviti slastne borovničeve muffine ter vabljive čokoladne rezine s kokosom, lahko penasto limonino pito (s posebnim pekačem prav za pite), bogato obloženo pico z mocarelo, opojni vanilijev sufle z limetino kremo ter tortni pekač, ki poskrbi za bogatost jogurtove torte z orehi.

Za ustvarjalnost potrebujemo tudi dobre pripomočke. Pekač za pito, naj bo v slani ali sladki izvedbi, bo poskrbel, da bomo na mizo postavili pito kot se šika. Pekač za peko muffinov nas bo razveselil s 4, 6 ali 12 muffini, košarice za muffine pa bodo vsakega posameznega še barvno popestrile. Pekač za torto bo glavni sodelavec pri pripravi rojstnodnevne zabave. In se še spomnite šarklja? Peciva iz kvašenega testa z rozinami, ki izhaja iz nemških dežel, čeprav naj bi njegov izvor segal že v čas Rimljanov. Dober tudi brez rozin, če nam ne pašejo, zahteva poseben pekač – pekač za šarkelj. Šarkelj pekač ima v sredini luknjo, ki omogoča, da se sredica enakomerno zapeče. Ne brani se ga niti potica, orehova, kostanjeva ali potratna.

Naročnik oglasnega sporočila je Vsi.si.

Ne spreglejte