Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 4. 2014,
7.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Noma Rene Redzepi Danska Köbenhavn

Torek, 29. 4. 2014, 7.43

6 let, 6 mesecev

Danska vrača udarec: Noma je spet najboljša restavracija na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Köbenhavnska restavracija Noma se je po lanskem padcu na drugo mesto spet vrnila na kulinarični Olimp in osvojila naziv najboljše restavracije na svetu.

V Londonu so v ponedeljek zvečer razkrili težko pričakovano lestvico najboljših restavracij na svetu World's 50 best restaurants, ki jo sestavlja in objavlja revija Restaurant. Večer je minil v znamenju zmagovitega povratnika, danskega kuharskega mojstra Reneja Redzepija, ki si je z moštvom iz svoje restavracije Noma v Köbenhavnu prislužil naziv najboljšega na svetu.

Za 36-letnega Redzepija je to že četrti "kulinarični oskar", le lani ga je moral predati španski restavraciji El Celler de Can Roca in se umakniti na drugo mesto. Leto 2014 pa je spet v znamenju Danske.

Najboljših deset restavracij na svetu: 1. Noma (Köbenhavn, Danska) 2. El Celler de Can Roca (Girona, Španija) 3. Osteria Francescana (Modena, Italija) 4. Eleven Madison Park (New York, ZDA) 5. Dinner by Heston Blumenthal (London, Velika Britanija) 6. Mugaritz (San Sebastián, Španija) 7. D.O.M. (São Paulo, Brazilija) 8. Arzak (San Sebastián, Španija) 9. Alinea (Chicago, ZDA) 10. The Ledbury (London, Velika Britanija)

Ob lestvici najboljših restavracij revija Restaurant podeljuje tudi več specializiranih nagrad. Že marca so tako za najboljšo žensko kuharsko mojstrico razglasili Brazilko Heleno Rizzo, na začetku aprila so nagrado za življenjsko delo podelili britanskemu mojstru Fergusu Hendersonu, letos pa so uvedli tudi nagrado za najboljšega slaščičarja. To lovoriko je odnesel Jordi Roca, ki z bratoma Joanomin Josepom ustvarja v drugouvrščeni restavraciji El Celler de Can Roca.

World's 50 best restaurants oziroma tako imenovana San Pellegrinova lestvica je v 12 letih, odkar jo revija Restaurant sestavlja s pomočjo kuharjev, kulinaričnih novinarjev in drugih strokovnjakov, postala merilo, kaj je v svetu gastronomije in in kaj je out. Prispevala je k bumu molekularne gastronomije, ko je kar štiri leta zapored za najboljšo na svetu razglasila restavracijo elBulli in kultnega kuharja Ferrana Adrio. Zagotovo pa je vsaj delno zaslužna tudi za vzpon nordijske kuhinje, potem ko je tri leta zapored, letos pa še četrtič na prvo mesto postavila Redzepija in njegovo Nomo.

Slovencev na lestvici (spet) ni, čeprav vsako leto potihoma računamo, da se bo katera od naših restavracij uvrstila vsaj v drugo polovico lestvice – sestavijo namreč lestvico sto najboljših restavracij, čeprav se lestvica imenuje 50 najboljših. Zadnjič in edinkrat smo imeli na njej predstavnika leta 2010, ko se je na 89. mesto uvrstil Janez Bratovž s svojo restavracijo JB. Morda pa prihodnje leto, kajne?

Ne spreglejte