Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
13.56

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept sladica marmelada bezeg

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 13.56

10 mesecev, 2 tedna

Boste letos poskusili narediti bezgovo marmelado?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bezeg ima številne zdravilne lastnosti, med drugim pomaga pri senenem nahodu, spodbuja delovanje znojnic, niža vročino in odpravlja prehlad. Zakaj ga ne bi večkrat uporabili tudi v kulinariki?

Bezeg je uporaben v celoti. Uporabljamo lahko namreč prav vse od listov do poganjkov, cvetov in jagod. Najprej zgodaj spomladi naberemo mlade poganjke in liste, pozneje pa že cvetove, za katere je pomembno, da jih nabiramo ob sončnem vremenu.

Najbrž je še najbolj znana uporaba bezga v obliki bezgovega soka, našli smo pa tudi nekaj preprostih receptov za popestritev dnevne kuhinje.

Bezgov sok Sestavine: • 30 bezgovih cvetov • 3 litri vode • 3 kilogrami sladkorja • 6 dekagramov citronske kisline • nekaj limon • nekaj steklenic

Očiščene bezgove cvetove prelijemo z vrelo vodo in pustimo namočene 24 ur. Potem precedimo, dodamo citronsko kislino in sladkor ter mešamo tako dolgo, da se raztopi. Sok nalijemo v vroče steklenice ter jih shranimo v hladnem in temnem prostoru. Količino sladkorja in citronske kisline lahko prilagajamo svojemu okusu.

Ocvrto bezgovo cvetje Sestavine: • 4 bezgovi cvetovi • 2,5 decilitra mleka • 50 gramov moke • 3 jajca • 1 žlica sladkorja • sladkor v prahu

Najprej gladko razžvrkljamo mleko, moko, jajca in sladkor. Testo naj počiva vsaj 30 minut. Bezgove cvetove splaknemo pod tekočo hladno vodo, jih otresemo in temeljito posušimo. V posodi segrejemo olje. Suhe bezgove cvetove sproti pomakamo v pripravljeno testo in jih spustimo v vročo maščobo, v kateri jih zlatorumeno ocvremo. Ocvrte cvetove položimo na papirnato brisačo, da se nekoliko odcedijo, in jih po potrebi posladkamo s sladkorjem v prahu.

Bezgova limonada Večji vrč napolnimo do roba s svežimi cvetovi bezga in nekaj rezinami limone. Dodamo vodo, da so cvetovi prekriti. Pokrijemo in pustimo za en dan. Precedimo in dodamo sladkor po okusu.

Bezgova marmelada Sestavine: - 1 kilogram bezgovih jagod, - 30 dekagramov sladkorja, - 2 žlici limoninega soka

Bezgove jagode osmukamo, jih operemo, damo v posodo in zavremo. Ko jagode popokajo, jih pretlačimo skozi cedilo, da odstranimo čim več koščic, ki so v jagodah. Spet zavremo za deset minut ter šele nato dodamo limonin sok in sladkor. Lahko dodamo še malo želirnega sladkorja ali sredstva, ki postopek pospeši. Približno deset minut po tistem, ko zavre, prenehamo kuhati in nadevamo v kozarce. Kozarce damo v temen prostor in pustimo, da se hladijo kakšen dan ali dva. Marmelado lahko še popestrimo, in sicer dodamo jabolka in/ali hruške ter približno tretjino predpisane količine bezgovih jagod. V tem primeru najprej skuhamo neolupljena jabolka in/ali hruške, nato dodamo bezgove jagode in vse skupaj prekuhamo.

Ne spreglejte