Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2013,
9.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo vino Bordeaux Marjan Simčič sauvignon

Četrtek, 29. 8. 2013, 9.11

6 let, 7 mesecev

Bogati Kitajci najraje pijejo Château Lafite, Slovenci pa Simčiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premožni Kitajci so postali pomemben člen globalne trgovine z vinom.

Nedavna raziskava med 551 kitajskimi bogataši je preučevala njihove pivske navade. Če verjamemo rezultatom, imajo radi rdeča vina in konjak. Pri prvih prisegajo na Château Lafite Rothschild, med konjaki na Rémy Martinov Louis XIII. Vino je postalo tudi prava zbirateljska strast – rdeče vino je na tretjem mestu med najbolj pogostimi stvarmi, ki jih kitajski bogataši zbirajo, takoj za dragocenimi urami in klasično kitajsko umetnostjo. In če je leta 2011 steklenice vina zbiralo le 11 odstotkov kitajskih bogatašev, je letos ta številka poskočila na skoraj 30 odstotkov. Château Lafite Rothschild je tudi edina vinska med prvimi petnajstimi znamkami, ki jih kitajski milijonarji najraje podarjajo.

Kar zadeva pivske navade, 70 odstotkov kitajskih bogatašev, vključenih v raziskavo, pije alkohol, od tega polovica najraje rdeča vina, 16 odstotkov viski, tik za tem 15 odstotkov kitajske pijače, 12 odstotkov šampanjec in osem odstotkov konjak. Med šampanjci je najbolj priljubljen prestižni cuvée Belle Epoque vinske hiše Perrier-Jouët. Kot rečeno, pa je med vini daleč spredaj Château Lafite.

Kaj nam pove ta raziskava? Da so kitajski bogataši res novi bogataši, ki prisegajo na preizkušene prestižne znamke, s katerimi si potrjujejo svojo pozicijo uglednega meščana. Do takrat, ko si bodo upali eksperimentirati in si bodo za najljubša vina izbrali kakšno vino novega sveta ali – ob svetem nikoli – recimo kakšnega Slovenca, se bo Zemlja še neštetokrat zavrtela okoli Sonca. Bogataši povsod po svetu so pač predvidljivi potrošniki. Brez raziskave bi si upali trditi, da so med slovenskimi premožneži med najbolj popularnimi vina Marjana Simčiča. Ker so pač in.

Marjan Simčič Sauvignon Opoka 2009 Marjan Simčič je za številne najpomembnejši slovenski vinar, ki poskuša vsako leto na našem in še bolj na tujem trgu ponuditi najvišjo kakovost z zmernimi cenami. Njihova klet je v Ceglem pri Medani, v osrčju Goriških brd, kjer pridelujejo vina izključno iz grozdja, ki je zraslo v njihovih vinogradih. Imajo tri linije vin – bela etiketa predstavlja sveža, lahka vina, druga, kompleksnejša linija se imenuje Selekcija, njihova najprestižnejša linija pa je poimenovana Opoka. Opoka je narečna beseda za lapornato prst, značilno za Brda, ki leži na vrhovih gričev, vina iz te linije pa so preprosto najboljše od najboljšega.

Vino je rumene barve z zlatimi odtenki in kompleksnimi aromami. Vonj je zelo privlačen, izstopajo predvsem arome breskve, hruške, paprike, listov paradižnika in seveda bezga, ki je značilen za to sorto vina. Marsikateri sauvignon nas s privlačnim vonjem navduši, v ustih pa razočara. Tu ni tako. Izjemna eleganca, mineralnost in harmoničnost ter neverjetna dolžina nas preprosto ne pustijo ravnodušnih. Veliko vino z izjemnim potencialom staranja.

Bo odlična kombinacija k zelenjavnim jedem, testeninam in rižotam ter morski hrani. Bo pa tudi odlična izbira za vse posebne priložnosti, ko ne boste vedeli, katero vino bi si danes odprli in se "posladkali".

Sorta: sauvignon Stopnja alkohola: 14,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 36 evrov, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte