Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Kanal AMC

Foto: Kanal AMC

 

Natisni članek

advertorial ženske ženske AMC

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Pet najbolj frajerskih ženskih likov

Vsebino omogoča Kanal AMC

Foto: Kanal AMC

 

Tako kot svetu nasploh tudi Hollywoodu vladajo (belopolti) moški srednjih let. To velja tudi za scenariste, kar se pozna pri razmerju med spoloma v druščini kultnih in prepoznavnih TV-likov. Vsi poznamo Walterja Whita in Dona Draperja, belopolta antijunaka srednjih let z vprašljivimi nameni, zelo malo ljudi pa bi znalo iz glave našteti nekaj frajerskih likov ženskega spola.


Sašo Braz | Foto:

 

 

 

 

Avtor recenzije je bloger, pisec in prevajalec Sašo Braz.


Ženski liki so praviloma dvodimenzionalni in arhetipski, služijo pa predvsem kot katalizator za napredovanje zgodbe ali kot nagrada junaku.

Poznamo tečne žene, dame v težavah ali pa lepe pomočnice (z dekoltejem), ki enemu delu občinstva ponujajo počitek za oči, drugemu pa potencialne romantične elemente v zgodbi. A s frajerskimi ženskimi liki je enako kot z rdečimi bomboni Skittles: nekaj jih je v vrečki, le najti jih je treba.

Nagradna igra je zaključena.

1. Tulip O'Hare (Preacher)

Preacher AMC | Foto:

Seznam je vsekakor treba začeti s Tulip, tretjino fantastičnega tria iz Preacherja. Kot sem omenil že v članku o tej seriji, je Tulip najbolj frajerski lik ženskega spola, kar jih je proizvedla TV-produkcija v zadnjih letih. Njena zgodba, alergija na nakladanje in stalna pripravljenost na boj pogosto ukradejo pozornost, ki naj bi jo gledalec namenil čemernemu pridigarju. V stripovskem izvirniku je bila Tulip prav tako frajerska, a vse, kar je naredila, je bil odziv na pridigarjeva dejanja. Znala se je sicer tepsti, a vedno v oprijetih oblekah z dekoltejem. V seriji so jo nadgradili v jezno in visokooktansko temnopolto junakinjo, ki ima svoje motivacije in svoje cilje ter ni zgolj okrasek pridigarja. Ustvarjalci so pri Tulip izvedli najpreprostejši trik, ki pa je bil očitno do zdaj vsem skrit: ženski lik je lahko dobil lastnosti, ki so bile prej rezervirane za moške like. To ne pomeni, da je dober ženski lik tisti, ki ima moške lastnosti, ampak da so človeške lastnosti v resnici "unisex". Tulip je tako lahko postala nevarna brez primesi zapeljivosti, jezna brez konotacije kapric in nasilna brez pridiha histerije. Dober ženski lik torej lahko ustvariš tako, da opustiš klišeje in arhetipske kalupe. Lik je lahko frajerski in kultno dober ne glede na spol.

2. Skyler White (Kriva pota)

Skyler White Breaking Bad AMC | Foto: Včasih se zgodi, da se mož odloči, da bo kuhal psihotropna mamila ter nad družino poklical vse lokalne kartele in druge morilsko razpoložene like. Ne glede na prvotno plemenite namene skrbi za družino se ta mož spremeni v pohlepnega psihopata, ki družino v resnici ogroža. Takrat je potrebna druga vrsta ženske moči, ki izvira iz materinskega nagona in želje po preživetju. Skyler White resda nekaj časa pomaga svojemu možu, svežemu narkokralju, in svojo družino poskuša obdržati tako, da "sodeluje z okupatorjem", a ko je kritična masa presežena, besede in kompromisi niso več dovolj, zato je čas za taktični umik ali kuhinjski nož. Pogosto sem slišal primerjave med Skyler White in Carmello Soprano, a Skyler ni Carmella, saj ne gleda samo na palete denarja, ki jih njen mož vozi domov, niti ne zagovarja brezbrižnega pobijanja. Medtem ko se Carmella zaveda, da je kri na njenem denarju pač del "subkulture", v katero se je poročila, Skyler možu pomaga ostati zunaj zapora predvsem zato, da bi obvarovala svoje otroke. Skyler lahko sicer očitamo dvoličnost, neodločnost in druge negativne lastnosti, a vsak gledalec je navijal zanjo, ko se je borila zase in se tako ali drugače postavila po robu možu, ki je "nevarnost in tisti, ki trka".

3. Kim Wexler (Better Call Saul)

Kim Wexler Better Call Saul | Foto: Preden je Saul Goodman postal naš najljubši pokvarjeni odvetnik, je moral biti Jimmy McGill naš najljubši pokvarjeni prevarant. In ko se je odločil za odvetniški poklic in ga opravljal po svoje ter brez pravil, je potreboval prijateljico. Kim Wexler, sposobna in neustavljiva odvetnica, je ta prijateljica. V svetu, kjer hočejo vsi na vsak način zrušiti Jimmyja, je Kim edina, ki mu krije hrbet v dobrem in slabem. Njena samozavest in talent za pošteno pravo sta odlična pomoč Jimmyjevim norim idejam in talentu za malo manj pošteno pravo. Čeprav Kim Wexler ni tako samostojen lik kot druge ženske na tem seznamu in je v seriji bolj ali manj oproda glavnemu liku, je preveč frajerska, da bi jo izpustil. Kim Wexler je zgrajena na arhetipu uspešne ženske, a ustvarjalci so iz nje naredili kompleksen lik z več dimenzijami. Vključno z njeno naravo zunaj odvetniške pisarne, ki je po sarkazmu in vulgarnosti enakovredna Jimmyjevi.

4. Angela Burr (Nočni receptor)

Angella Burr Night Manager AMC | Foto: Napeti vohunski triler Nočni receptor je v središče postavil boj med dvema moškima. Na eni strani neusmiljeni plejboj in preprodajalec orožja (Hugh Laurie), na drugi pa čeden hotelir, ki ni ravno prepričan, ali hoče biti del nevarnih igric. A za velikim lovom za neulovljivim gospodarjem vojne stoji Angela Burr, tiha, pogumna, pametna in vztrajna vohunka, ki je odločena, da bo po desetih letih ujela trgovca s smrtjo. To ji uspe kljub majhni ekipi, ki ji nihče od nadrejenih ne zaupa; mimo polen, ki jih meče obveščevalna srenja; med visoko nosečnostjo. Tako je, Angela Burr je noseča in serija tega ne obeša na veliki zvon. Ne prikaže je kot nebogljene ubožice, ki potrebuje nežnost in ujčkanje. Angela ostane neizprosna vohunka, le da ima v sebi slepega potnika. Ko ji praktično vsak moški svetuje, naj se spočije in zaradi otroka zapusti nevaren svet vohunov ("saj tvoj mož dobro zasluži"), da vsakemu vedeti, kaj si lahko vtakne kam in kako globoko. Mnogi so na družbenih medijih pozivali, naj bo naslednji Bond igralka Olivia Coleman, ki je upodobila Angelo. Mogoče je res čas, da dobimo Jasmino Bond.

5. Vdova (Into the Badlands)

Widow Into the Badlands AMC | Foto: Postapokaliptični svet serije Into the Badlands ni ravno prijazno okolje, saj je polno nasilja in brutalnih ljudi. Svet je razdeljen na sedem fevdalnih območij, in če hočeš biti eden od fevdalcev, moraš biti hudičevo velik kaliber. Najnovejša baronica je Vdova, ki je odlična mojstrica borilnih veščin in zelo spretna z meči. Sprva se zdi, da je Vdova glavna antagonistka, a čeprav je morilsko razpoložena, je vse prej kot to. Kot idealistka, ki hoče enakost med spoloma, poskuša to utopijo doseči z nasiljem, saj je to edini jezik, ki ga razumejo v Badlands. In prvi korak do enakosti je močna ženska na prestolu, v svetu, kjer so ženske ponavadi v ozadju. Vdova je največja feministična junakinja sodobne televizije, svoje znanje pa prenaša na svoje prav tako smrtonosne pastorke. Svet po apokalipsi je odlično okolje za ustvarjanje močnih ženskih likov, saj je to edini način, da tak lik preživi. Tako smo dobili frajersko fevdalko, ki ubija z mešanico joge in baleta, izkorišča slabotno moško naravo (beri: nagone) in je ob tem še hudičevo pametna.

Zanimivo je, da imata oba spola v svetu TV-serij na koncu istega sovražnika, ki ustvarja konflikt in pelje zgodbo naprej. Moški liki imajo predvsem nasprotnika v sebi, včasih tudi v drugih moških. Ženski liki pa morajo biti močni, če hočejo preživeti v svetu, ki so ga ustvarili moški. V literaturi nam avtorji že dolgo ponujajo dobro izdelane ženske like, televizija pa se je popravila v zadnjih letih. Mogoče še nismo v času, v katerem bi serija z antijunakinjo zasedla prestol med najbolj gledanimi serijami, smo pa na pravi poti.
Ne spreglejte