Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 9. 2015,
12.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Željko Joksimović koncert Stožice begunci

Torek, 22. 9. 2015, 12.38

8 let

Željko Joksimović: Srbija je do beguncev pokazala pravo mero gostoljubnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Srbski glasbenik in avtor številnih uspešnic te dni predstavlja šesti album, oktobra pa prihaja koncertirat v Ljubljano. Pred tem smo z njim spregovorili nekaj besed.

Željko Joksimović se slovenskega občinstva po dveh letih premora zelo veseli, 17. oktobra bo namreč nastopil v ljubljanskih Stožicah, kjer se mu bo na koncertu pridružil slovensko-srbski simfonični orkester. "Vodil ga bo priznani dirigent iz Novega Sada Fedor Vrtačnik," je pojasnil srbski zvezdnik.

Igra na 14 inštrumentov Čeprav je Joksimoviću glasba blizu že vse od otroških let, ko je sodeloval na mnogo glasbenih festivalih, pri dvanajstih zmagal na prestižnem glasbenem festivalu v Parizu in postal Prva harmonika Evrope, mu je svetovno slavo prinesel nastop na Evroviziji leta 2004, ko je s pesmijo Lane moje zasedel drugo mesto in prejel tudi nagrado za najboljšega skladatelja festivala Evrovizije. Srbijo je znova zastopal leta 2012, ko je s pesmijo Nije ljubav stvar dosegel tretje mesto.

Diplomirani glasbenik igra kar 14 inštrumentov, ustvarjal je glasbo za različne gledališke predstave, leta 2000 pa je izdal svoj prvi album, ki je bil tudi najbolje prodajani album leta.

Perfekcionist: za vsako pesem več aranžmajev Znan je po svojem perfekcionizmu, k novemu albumu pa je pristopil na drugačen način. Za vsako pesem je pripravil nekaj različnih aranžmajev in se na koncu odločil, katera različica pesmi gre na album. Za glasbeno ustvarjanje je kupil zelo stare inštrumente, s katerimi je želel posneti in ustvariti drugačen zvok, v pesmi pa tako vložil veliko energije in časa.

Album je posvetil svoji ženi Jovani, s katero se je poročil leta 2012, medtem ko ima s prvo ženo danes 20 let staro hči Mino. Dekle se precej pojavlja na družbenih omrežjih, nas pa je zanimalo, ali mu je zaradi nje že osivel kakšen las.

"Mina je zelo zrela osebnost, v njeno zasebno, intimno življenje se na maram vmešavati, čeprav ji dam kakšen nasvet. Prepričan sem, da me posluša," je o svoji hčeri, na katero je neizmerno ponosen, povedal Joksimović.

O beguncih: Hudo je gledati te ljudi Po hčeri je poimenoval tudi produkcijsko hišo Minacord, ki jo je ustanovil leta 2004. Ker so Srbijo, še bolj kot Slovenijo, preplavili begunci iz Sirije, nas je zanimalo njegovo mnenje o aktualni temi.

"Mislim, da smo v Srbiji pokazali pravo mero gostoljubnosti do obiskovalcev, do ljudi, ki so prišli v našo državo. Žalostno je videti ljudi, med katerimi je veliko otrok, veliko nezaščitenih, kako se znajdejo na tej poti. Kaj je njihov končni cilj, ne znam povedati, kot gledalcu in opazovalcu pa mi je hudo," je povedal Joksimović.

Ne spreglejte