Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
20. 4. 2016,
15.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Tabu

Sreda, 20. 4. 2016, 15.09

6 let, 6 mesecev

Tabu: Nabiralka zvezd vsako noč sega v najvišjo točko neba

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

18 let ustvarjanja, sedma plošča in tretja pevka. Člani skupine Tabu so z Evo Beus izdali album Nabiralka zvezd, mi pa smo se z njimi sprehodili čez album.

Tokratna menjava pevke je za skupino Tabu potekala manj dramatično. Eva Beus je s skupino začela nastopati po zgolj dveh meseih predaha.  | Foto: Bor Slana Tokratna menjava pevke je za skupino Tabu potekala manj dramatično. Eva Beus je s skupino začela nastopati po zgolj dveh meseih predaha. Foto: Bor Slana

Ko je skupino Tabu pred desetimi leti zaradi težav z glasilkami zapustila Nina Vodopivec, si je skupina vzela premor za razmislek, kako naprej. Tokratna menjava pevke je potekala manj dramatično, Iztok Melanšek, basist in avtor večine besedil, pa je premor opisal kot "pit stop", postanek za točenje goriva.

Iztok Melanšek: Nimamo veliko skladb, ki bi jih dali na B-stran.  | Foto: Bor Slana Iztok Melanšek: Nimamo veliko skladb, ki bi jih dali na B-stran. Foto: Bor Slana

"Pri Evi je bil postanek res kratek, trajal je kakšna dva meseca, da se je Eva naučila vseh skladb, potem pa smo šli kar na oder," se spominja Melanšek, čeprav sta Evi v spominu ostala zgolj dva tedna za priprave.

Eva Beus: Vokala ne moreš zamenjati tako preprosto, kot zamenjaš kitaro.  | Foto: Bor Slana Eva Beus: Vokala ne moreš zamenjati tako preprosto, kot zamenjaš kitaro. Foto: Bor Slana

Album, ki je izšel prejšnji teden, je tako večinoma nastal po Evinem prihodu, čeprav je nekaj idej in demo posnetkov nastalo že prej.  A takoj, ko so začeli igrati skupaj, so začeli pisati tudi nov album. "Ko smo se začeli pogovarjati o sodelovanju, so mi povedali, da vsakega člana tudi kreativno sprejmejo v skupino, sploh ko gre za vokal, ki ga ne moreš zamenjati tako preprosto, kot na primer zamenjaš kitaro," se spominja Eva Beus.

Skladbe tako še vedno pišejo tako, da Tomaž Trop, sicer kitarist, napiše glasbo, potem pa na podlagi glasbe in atmosfere večinoma Melanšek napiše besedilo in tako nastane zgodba.  | Foto: Bor Slana Skladbe tako še vedno pišejo tako, da Tomaž Trop, sicer kitarist, napiše glasbo, potem pa na podlagi glasbe in atmosfere večinoma Melanšek napiše besedilo in tako nastane zgodba. Foto: Bor Slana

Skupini Tabu je že od samega začetka uspelo ujeti zvok, ki je všeč tako koncertnemu občinstvu kot glasbenim urednikom in urednicam. Leta 2012 je bila njihova skladba Poljubljena največkrat predvajana skladba na slovenskih radijskih postajah, pa tudi sicer velik delež skladb, ki jih izdajo na albumih, najde pot na radijske postaje. Po mnenju Melanška tudi zato, ker se vsakič potrudijo, da ima vse, kar dajo na album, svoj pomen. "Nimamo veliko skladb, ki bi jih dali na B-stran."

Eva Beus je tretja pevka skupine Tabu, ki je nasledila Tino Marinšek in Nino Vodopivec.  | Foto: Bor Slana Eva Beus je tretja pevka skupine Tabu, ki je nasledila Tino Marinšek in Nino Vodopivec. Foto: Bor Slana

Skladbe tako še vedno pišejo tako, da Tomaž Trop, sicer kitarist, napiše glasbo, potem pa na podlagi glasbe in vzdušja večinoma Melanšek napiše besedilo in tako nastane zgodba. Skozi zgodbe na novem albumu smo se tako sprehodili z Evo, Iztokom in Tomažem.  


Do kosti je skladba, ki je bila že od samega začetka vsem najbolj všeč, zato so takoj vedeli, da bo to singel. Sprva so jo imenovali Nazarenska, a ko so prišli v studio, je dobila novo besedilo.

 


Na konec sveta je skladba, ki je po njihovih besedah nastala najbolj organsko, vsaj kar zadeva glasbo, medtem ko je besedilo nastalo na podlagi okoliščin, pripoveduje Melanšek. "Eva je imela svojega fanta v Angliji in tako smo na vsakih vajah morali vsaj 80-krat poslušati, kako ga pogreša. Vse je gorelo, tlelo, utripalo …"

Nabiralko zvezd je navdihnil kip velenjskega kiparja Črta Valenčaka z istim naslovom. Nabiralka zvezd vsako noč sega v najvišjo točko neba in simbolizira človekovo stremljenje k najvišjim ciljem.

Album je naslov dobil po kipu Črta Valenčaka - deklice, ki ki vsako noč sega v najvišjo točko neba.  | Foto: Bor Slana Album je naslov dobil po kipu Črta Valenčaka - deklice, ki ki vsako noč sega v najvišjo točko neba. Foto: Bor Slana

Trikrat na led uresničuje napoved skupine, da bo album nekoliko bolj rockerski oziroma bolj podoben temu, kar so Tabu, ko so na odru.

Prvi zadnji je nastala na podlagi Tropove ideje, napisal pa jo je Melanšek. Govori o dveh osebah, ki ne glede na to, kaj se zgodi na zabavi, na koncu vedno končata skupaj. "Ko smo se pogovarjali o morebitnih avtobiografskih elementih skladbe, smo ves čas pogledovali proti Tropu."

Čakamo da poči ima avtobiografske prvine vseh članov skupine. Kot pravi Melanšek, lahko poči v vseh pogledih, od tega, da poči na zabavi, do tega, da "poči od političnih prepričanj ali ljubezni", je nadaljeval Beus. In česa si najbolj želijo? Vsega naenkrat.

Lunin svet je prvo besedilo, ki ga je v celoti napisal Trop. Besedilo govori o tem, kako ves čas govorimo, kaj bi radi, počnemo pa vse drugo. "Vedno je neki 'če', kaj bi, če ne bi bilo nečesa."

Greva dol je prva skladba, ki so jo naredili z Evo Beus in je nekakšno ogrevanje skupine. Nastala je spontano, iz vokalnega in ritmičnega eksperimentiranja.

Dete je drugo Tropovo avtorsko besedilo, ki se ga je dotaknila begunska kriza in govori o zgodbi matere z otrokom, ki jo prepogosto slišimo. "Ne gre za novo zgodbo, to se dogaja že stoletja," je povedal Trop.

Vile in pirati (Pismo očeta) je uspavanka, ki jo je svoji deklici posvetil Melanšek. "Da bo imela za spomin. In dovolim vsem rockerskim fotrom, da se z njo poistovetijo," je dejal v smehu.

Danko in Lola je skladba, za katero niso posneli besedila, čeprav to obstaja. Skladba je nastala še pred prihodom Eve, ki skladbo sicer poje, zabavno besedilo, ki je bilo napisano za skladbo, pa za zdaj ostaja skrivnost.

 

Ne spreglejte