Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 7. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Kino Šiška

Natisni članek

koncert rock and roll Kino Šiška advertorial

Ponedeljek, 3. 7. 2017, 7.00

2 meseca, 1 teden

Ste vedeli, član katerega benda si je želel postati Kurt Cobain?

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Kino Šiška

Poletje se je uradno začelo in z visokimi temperaturami se dviguje tudi koncertna vročica. V prihajajočih tednih bo dogajanje v Ljubljani postalo še bolj pestro in živahno. Čaka nas nekaj nepozabnih koncertov, med katerimi ne gre zamuditi legendarnih Pixies.

The Pixies | Foto:

The Pixies po 13 letih znova v Ljubljani

Ob zvokih enega najvplivnejših alter rock bendov vseh časov, ki je močno vplival na zasedbe, kot so Nirvana, Radiohead in Blur, boste vsi ljubitelji dobre glasbe lahko uživali v sredo, 12. julija, ob 20. uri, ko se v ljubljanske Križanke po dolgih 13 letih vračajo The Pixies. 

Pixies
+ predskupina Koala Voice

12. julij, Križanke, Ljubljana

Vstopnice za koncert so vam na voljo v spletni trgovini Eventim.si.

Letošnji nastop Pixies v amfiteatru sredi prestolnice bo že njihov tretji koncert na tem prizorišču. Prvič so se občinstvu v Ljubljani predstavili leta 1989, drugič pa smo jim imeli priložnost prisluhniti 15 let kasneje, leta 2004.

Njihova glasba je navdihnila tudi samega Kurta Cobaina

kurt cobain | Foto: Instagram/Getty Images Foto: Instagram/Getty Images Legendarna skupina Pixies je bila in je še vedno v navdih številnim bendom, med katerimi so nekateri odraščali ob njihovi glasbi, mlajši pa se z užitkom zatekajo v bogato glasbeno zakladnico. Bend je s komadi, kot so Where Is My Mind, Debaser, Here Comes Your Man, Monkey gone to Heaven, Velouiria in številni drugi, dodobra zaznamoval glasbeno zgodovino in postavil temelje za grunge. The Pixies je med svoje najljubše bende prišteval tudi jezni glas grunge generacije, veliki Kurt Cobain. V enem od svojih intervjujev je nekoč za revijo Rolling Stone izjavil, da Pixies zvenijo kot nekakšen zablodeli metalski fosil z vesoljske ladje. Ko je Cobain prvič slišal Pixies in njihov album Surfer Rosa, se je poistovetil z njihovo glasbo in tudi pri svojem glasbenem ustvarjanju je skušal povzeti tisti značilni "pixiejevski" zvok – distorziran zvok kitare, mešanico dinamike in mehkobe ter značilen tih in v delih kričeč vokal, podkrepljen z lucidnimi besedili. Cobain je izjavil, da bi tudi sam moral biti član skupine.

The Pixies | Foto: Pixies so bili vsaj na začetku svoje kariere zelo priljubljeni med poslušalci na Otoku in v preostalih evropskih državah, medtem ko je bila ameriška javnost do njih sprva rahlo zadržana. Kasneje se je val navdušenja razširil tudi čez lužo. Po razpadu skupine leta 1993 so začeli njihov glasbeni prispevek prepoznavati tudi tisti, ki jih prej niso poznali. Vpliv Pixies na svoje ustvarjanje so v številnih intervjujih omenjala najvidnejša glasbena rock imena zgodnjih 90. let, na prelomu tisočletja pa je bila njihova glasba pogosto uporabljena tudi v tedanjih filmih in nanizankah. Skupina se je leta 2004 ponovno zbrala in od tedaj redno polni koncertna prizorišča.

 

The Pixies | Foto:

Ob tokratnem obisku Pixies v postavi Joey Santiago (kitara), Black Francis (kitara & vokali), David Lovering (bobni) in Paz Lenchantin (bas), ki je nadomestila kultno članico skupine Kim Deal, obljubljajo energičen, nepozaben koncert. Privrženci skupine se lahko veselijo tako starejših klasik in redko slišanih biserov iz zasedbinega repertoarja kot tudi novejših pesmi s plošč Indie Cindy ter Head Carrier. Katerih točno, ostaja skrivnost, ki je ne poznajo niti člani sami. Izkušeni glasbeniki imajo za nastope v živo namreč v rokavu vedno skoraj 90 skladb, odločitev, katere bodo odigrali, pa vedno pade po trenutnem navdihu tik pred koncertom. Tudi tisti, ki so bend kot enega vrhuncev festivala ujeli leta 2014 na zagrebškem INmusicu, se lahko tako veselijo novega edinstvenega nastopa.

Glasba, ki so jo prepoznali tudi filmski ustvarjalci

Zagotovo ena najbolj prepoznavnih skladb skupine je skladba Where Is My Mind, ki se je znašla tudi na soundtracku filma Davida Fincherja Klub golih pesti (Fight club, 1999), v katerem so zaigrali Brad Pitt, Edward Norton in Helena Bonham Carter. Samo spomnimo se zadnjega prizora filma, ko skuša Edward Norton prepričati Heleno Bonham Carter, da je pred njima zgolj lepa in obetajoča prihodnost. Nato se ob zvokih legendarne pesmi Where Is My Mind svet začne dobesedno rušiti. Glasbena podlaga enega boljših koncev v filmski zgodovini je tako pripadla skupini Pixies, enemu najvplivnejših alter rock bendov vseh časov, ki ga bomo imeli priložnost videti v živo 12. julija v ljubljanskih Križankah.

Izbor nekaj legendarnih pesmi The Pixies

Poleg zgoraj omenjene Where Is My Mind tako oboževalci skupine kot tudi vsi preostali ljubitelji dobre glasbe zagotovo poznate največje hite skupine The Pixies:

Debaser

Here Comes Your Man

Monkey Gone To Heaven

Velouria

What Goes Boom

 

Pixies
+ predskupina Koala Voice

12. julij, Križanke, Ljubljana

Vstopnice za koncert so vam na voljo v spletni trgovini Eventim.si.

Ne spreglejte