SiolNET. Trendi Glasba
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po Emi 2017: Omar Naber razkril, da je zmagal z deset let staro pesmijo

10

termometer

EMA 2017, EMA
Foto: Mediaspeed

Omar Naber je že drugič osvojil kristalni kipec Eme in tudi v drugo se na izbor za Pesem Evrovizije podaja v Kijev. A pesem, s katero je zmagal tokrat, ni tako sveža, kot bi pričakovali.

Omar je stari znanec evrovizijskega odra; na Emi je nastopil že petkrat, od tega je dvakrat zmagal in tako kot prvič, leta 2005, ga bo tudi letos pot vodila v Kijev. Nad isto destinacijo ni razočaran, je povedal v smehu in dodal, da se zelo veseli ponovnega nastopa na tamkajšnjem odru.

Nam je pa po zmagi razkril nekaj zanimivega: da je pesem On My Way spisal kmalu po prvem nastopu na izboru za Pesem Evrovizije. 

"Na letošnjo Emo sem se pripravljal kar dolgo. Deset let. Ta pesem je stara deset ali pa celo 11 let. In naredil sem jo v 15 različnih aranžmajih. Potem mi je enkrat padlo na pamet, da je za to pesem treba imeti orkester. Nikoli nisem bil oboževalec orkestra, ker sem za kitare, a prevzel me je neki občutek, ko se me je preblisnilo, da bi moral biti orkester. In vedel sem, da je to to."

Preberite si intervju z Omarjem, ki smo ga opravili februarja lani.

Brata Rok in Anej Piletič sta veljala za favorita letošnje Eme. Brata Rok in Anej Piletič sta veljala za favorita letošnje Eme. Foto: Mediaspeed

Na eni strani ponos, na drugi razočaranje

Da je "to to", je vedela tudi njegova mama Alenka, sicer po izobrazbi pianistka, a je Omar kljub njenemu znanju ni prosil za mnenje. "Zelo sem ponosna, a sem kar pričakovala zmago. Rekla sem mu: 'Omar, take stvari še nisi naredil.' Pa mi je rekel, da jaz ne vem, kaj se tam (na Emi, op. p.) dogaja, da so okusi različni. Ampak tole je za vse okuse. Čisto zares," nam je povedala po zmagi.

A na vsakem tekmovanju je na eni strani ponos, na drugi pa razočaranje. Letos sta ga morda najbolj začutila brata Rok in Anej Piletič, ki tvorita duo BQL (Heart of Gold), saj sta veljala za favorita ljudstva. "Malo razočaranja je, a sva vedela, da bo Slovenija stopila skupaj za naju. Tega sva najbolj vesela," nam je zaupal Anej in še dodal, da mu je Omarjeva skladba nadvse všeč ter da si jo poje že ves dan.

Raay je v družbi žene Marjetke napisal glasbo za BQL in Niko Zorjan. Raay je v družbi žene Marjetke napisal glasbo za BQL in Niko Zorjan. Foto: Mediaspeed Razočaranja ni skrivala niti Marjetka Vovk, polovica dua Maraaya, ki je spisal glasbo za pesem Heart of Gold

"Jaz mislim, da bi morala zmagati favorita BQL iz samega dejstva, da sta absolutno prednjačila po ogledih na YouTubu in komentarjih oboževalcev Evrovizije, ki to tekmovanje spremljajo že od nekdaj. Mislim, da je pesem dua BQL trendovsko veliko bolj primerna kot zmagovalna. A naj poudarim: Omar je vrhunski vokalist in izvajalec, ampak za leto 2017, za Evrovizijo, se mi zdi, da bi imeli veliko več možnosti, če bi zmagala BQL."

Marjetka je še dodala, da se ji zdi strokovna žirija enako pomembna kot glas ljudstva, a jo je zmotilo tako raznoliko mnenje med komisijami. "Razlika se mi zdi prevelika. Ne moreta BQL od ene komisije dobiti dve točki, od druge pa 12."

Aleš Vovk - Raay, druga polovica dua Maraaya, je bil malo bolj diplomatski: "Žirija ima pač subjektivno mnenje. Bil sem sicer malo presenečen, kakšna je bila razlika med eno regijo in drugo, a okusi so različni in o njih se ne razpravlja."

Tudi on se strinja, da je Omar vrhunski pevec, ki mu v Kijevu želi vso srečo: "Zelo si je želel ponovne zmage in jaz zaradi Slovenije upam, da mu bo uspel preboj v finale ali pa še kaj več."

ManuElla pravi, da bo Omar zagotovo prepričal tudi Evropo. ManuElla pravi, da bo Omar zagotovo prepričal tudi Evropo. Foto: Mediaspeed

"Če si pošten, si vesel za tistega, ki zmaga"

Lanska zmagovalka ManuElla, ki nas je na Švedskem zastopala s pesmijo Blue and Red, je po Omarjevi zmagi dejala, da je vesela zanj, a da bi tako čutila za kateregakoli izvajalca, ki bi zmagal.

"Omar je odpel več kot korektno, vrhunsko! Skladba je zelo lepa, prepričala je Slovenijo in prepričala bo tudi Evropo, sem prepričana. Želim mu vse naj naj in sem vesela zanj."

Na vprašanje o favoritih večera pa: "Tudi meni sta bila BQL zelo všeč, a tako pač je. Na koncu si, če si pošten, vesel za tistega, ki zmaga. Točno tako tudi je: bila bi srečna tudi za BQL, vem, da bi se tudi onadva odlično odrezala, tako kot kdorkoli izmed nastopajočih. A kakorkoli, zdaj je izbran Omar in želim mu vse naj naj. Vem, da je srečen, da gre nazaj v Kijev, kjer je že bil. Mislim, da je to nekaj najlepšega, kar se mu je lahko zgodilo."

Utrinki z dogajanja po izboru:

Nika Zorjan in Raiven
1 / 15 Nika Zorjan in Raiven
2 / 15 BQL
3 / 15 Pevka skupine KiNG FOO, Aleksandra Josić, Tim Kores in Nuška Drašček
4 / 15 KiNG FOO
5 / 15 Omar Naber
6 / 15 Omar Naber
7 / 15 Omar in voditelj večera Mario Galunič
8 / 15 Omar in voditelj večera Mario Galunič
9 / 15 BQL
10 / 15 Voditeljice večera: Tina Gorenjak, Maja Martina Merljak in Tanja Kocman
11 / 15 Raiven
12 / 15 ManuElla
13 / 15 Nuška Drašček
14 / 15 Eva Boto, zmagovalka Eme 2012 in Omar Naber
15 / 15 Omar Naber

Kdo pa je sinoči bolj prepričal vas?

  • Omar Naber 511 glasov
    38,31%
  • BQL 823 glasov
    61,69%
Oddanih 1334 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 307
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin