Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
25. 2. 2017,
8.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Natisni članek

EMA EMA 2017 Evrovizija Omar Naber BQL Maraaya Marjetka Vovk Aleš Vovk - Raay ManuElla

Sobota, 25. 2. 2017, 8.05

6 let, 6 mesecev

Po Emi 2017: Omar Naber razkril, da je zmagal z deset let staro pesmijo

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

EMA 2017, EMA | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Omar Naber je že drugič osvojil kristalni kipec Eme in tudi v drugo se na izbor za Pesem Evrovizije podaja v Kijev. A pesem, s katero je zmagal tokrat, ni tako sveža, kot bi pričakovali.

Omar je stari znanec evrovizijskega odra; na Emi je nastopil že petkrat, od tega je dvakrat zmagal in tako kot prvič, leta 2005, ga bo tudi letos pot vodila v Kijev. Nad isto destinacijo ni razočaran, je povedal v smehu in dodal, da se zelo veseli ponovnega nastopa na tamkajšnjem odru.

Nam je pa po zmagi razkril nekaj zanimivega: da je pesem On My Way spisal kmalu po prvem nastopu na izboru za Pesem Evrovizije. 

"Na letošnjo Emo sem se pripravljal kar dolgo. Deset let. Ta pesem je stara deset ali pa celo 11 let. In naredil sem jo v 15 različnih aranžmajih. Potem mi je enkrat padlo na pamet, da je za to pesem treba imeti orkester. Nikoli nisem bil oboževalec orkestra, ker sem za kitare, a prevzel me je neki občutek, ko se me je preblisnilo, da bi moral biti orkester. In vedel sem, da je to to."

Preberite si intervju z Omarjem, ki smo ga opravili februarja lani.

Brata Rok in Anej Piletič sta veljala za favorita letošnje Eme. | Foto: Mediaspeed Brata Rok in Anej Piletič sta veljala za favorita letošnje Eme. Foto: Mediaspeed

Na eni strani ponos, na drugi razočaranje

Da je "to to", je vedela tudi njegova mama Alenka, sicer po izobrazbi pianistka, a je Omar kljub njenemu znanju ni prosil za mnenje. "Zelo sem ponosna, a sem kar pričakovala zmago. Rekla sem mu: 'Omar, take stvari še nisi naredil.' Pa mi je rekel, da jaz ne vem, kaj se tam (na Emi, op. p.) dogaja, da so okusi različni. Ampak tole je za vse okuse. Čisto zares," nam je povedala po zmagi.

A na vsakem tekmovanju je na eni strani ponos, na drugi pa razočaranje. Letos sta ga morda najbolj začutila brata Rok in Anej Piletič, ki tvorita duo BQL (Heart of Gold), saj sta veljala za favorita ljudstva. "Malo razočaranja je, a sva vedela, da bo Slovenija stopila skupaj za naju. Tega sva najbolj vesela," nam je zaupal Anej in še dodal, da mu je Omarjeva skladba nadvse všeč ter da si jo poje že ves dan.

Raay je v družbi žene Marjetke napisal glasbo za BQL in Niko Zorjan. | Foto: Mediaspeed Raay je v družbi žene Marjetke napisal glasbo za BQL in Niko Zorjan. Foto: Mediaspeed Razočaranja ni skrivala niti Marjetka Vovk, polovica dua Maraaya, ki je spisal glasbo za pesem Heart of Gold

"Jaz mislim, da bi morala zmagati favorita BQL iz samega dejstva, da sta absolutno prednjačila po ogledih na YouTubu in komentarjih oboževalcev Evrovizije, ki to tekmovanje spremljajo že od nekdaj. Mislim, da je pesem dua BQL trendovsko veliko bolj primerna kot zmagovalna. A naj poudarim: Omar je vrhunski vokalist in izvajalec, ampak za leto 2017, za Evrovizijo, se mi zdi, da bi imeli veliko več možnosti, če bi zmagala BQL."

Marjetka je še dodala, da se ji zdi strokovna žirija enako pomembna kot glas ljudstva, a jo je zmotilo tako raznoliko mnenje med komisijami. "Razlika se mi zdi prevelika. Ne moreta BQL od ene komisije dobiti dve točki, od druge pa 12."

Aleš Vovk - Raay, druga polovica dua Maraaya, je bil malo bolj diplomatski: "Žirija ima pač subjektivno mnenje. Bil sem sicer malo presenečen, kakšna je bila razlika med eno regijo in drugo, a okusi so različni in o njih se ne razpravlja."

Tudi on se strinja, da je Omar vrhunski pevec, ki mu v Kijevu želi vso srečo: "Zelo si je želel ponovne zmage in jaz zaradi Slovenije upam, da mu bo uspel preboj v finale ali pa še kaj več."

ManuElla pravi, da bo Omar zagotovo prepričal tudi Evropo. | Foto: Mediaspeed ManuElla pravi, da bo Omar zagotovo prepričal tudi Evropo. Foto: Mediaspeed

"Če si pošten, si vesel za tistega, ki zmaga"

Lanska zmagovalka ManuElla, ki nas je na Švedskem zastopala s pesmijo Blue and Red, je po Omarjevi zmagi dejala, da je vesela zanj, a da bi tako čutila za kateregakoli izvajalca, ki bi zmagal.

"Omar je odpel več kot korektno, vrhunsko! Skladba je zelo lepa, prepričala je Slovenijo in prepričala bo tudi Evropo, sem prepričana. Želim mu vse naj naj in sem vesela zanj."

Na vprašanje o favoritih večera pa: "Tudi meni sta bila BQL zelo všeč, a tako pač je. Na koncu si, če si pošten, vesel za tistega, ki zmaga. Točno tako tudi je: bila bi srečna tudi za BQL, vem, da bi se tudi onadva odlično odrezala, tako kot kdorkoli izmed nastopajočih. A kakorkoli, zdaj je izbran Omar in želim mu vse naj naj. Vem, da je srečen, da gre nazaj v Kijev, kjer je že bil. Mislim, da je to nekaj najlepšega, kar se mu je lahko zgodilo."

Utrinki z dogajanja po izboru:

Fotogalerija
1 / 15

Kdo pa je sinoči bolj prepričal vas?

  • Omar Naber
    38,31 %
    511 glasov
  • BQL
    61,69 %
    823 glasov
Oddanih 1334 glasov
Ne spreglejte