Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 3. 2018,
4.12

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

3

Natisni članek

Natalija Verboten Nova zvezda Slovenije intervju zasebnost vrnitev

Nedelja, 4. 3. 2018, 4.12

6 let, 1 mesec

Natalija iskreno: Svet glasbe je zelo lep, a hkrati lahko tudi krut #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

3

Natalija Verboten | Foto Jure Mazgič

Foto: Jure Mazgič

Po petih letih premora se Natalija Verboten vrača na glasbene odre, v vlogi žirantke v šovu Nova zvezda Slovenije pa tudi na televizijske ekrane. Zadnja leta je posvetila vzgoji svojih dveh sinov Maxa in Oskarja, s katerima je vedno akcija, pravi. V pogovoru nam je razkrila, kako je videti njihovo družinsko življenje in kakšnih načel se bo držala kot žirantka Nove zvezde Slovenije.

Natalija se je poleg snemanja novih skladb in spotov takoj po vrnitvi lotila še enega, povsem novega izziva – kot žirantka bo ocenjevala nastope v glasbenem šovu Nova zvezda Slovenije, ki na Planet TV prihaja že marca. A ne glede na vse obveznosti, ki jih s seboj prinašajo prihodnji meseci, njene prioritete ostajajo nespremenjene. Na prvem mestu sta in vedno bosta njena sinova, sedemletni Max in triletni Oskar.

Kmalu vas bomo lahko na Planet TV gledali kot eno od žirantk v šovu Nova zvezda Slovenije. Kakšni so vaši občutki ob tej precej pomembni vlogi, konec koncev boste nekako odločali o usodi tekmovalcev?

Vsekakor je to zelo odgovorna vloga. Vsako stvar v življenju jemljem nadvse odgovorno in tudi mesto žirantke jemljem tako. Na glasbenih odrih stojim že 24 let in tudi sama sem svojo glasbeno pot začenjala podobno kot tekmovalci Nove zvezde Slovenije, na avdiciji. In če takrat ne bi nekdo v meni videl nečesa več, morda danes ne bi imela takšne kariere.

Mislim, da je treba biti v življenju iskren in realen, predvsem tudi sam do sebe, ter se zavedati, da vsi pač nismo za vse. Pa tudi kritiko moramo znati sprejeti, tako da bom tem načelom nekako sledila tudi v šovu.

Natalija se bo v prihodnjih tednih preizkusila tudi v vlogi žirantke v glasbenem šovu Nova zvezda Slovenije. | Foto: Planet TV Natalija se bo v prihodnjih tednih preizkusila tudi v vlogi žirantke v glasbenem šovu Nova zvezda Slovenije. Foto: Planet TV Pravite, da so bili vaši pevski začetki podobni, šli ste na avdicijo. Nam lahko zaupate kaj več o tem?

Spominjam se, da je bil tisti, ki je takrat prepoznal moj talent, Oto Vrhovnik. Avdicija je pravzaprav prišla čisto nepričakovano, ker sem bila zelo sramežljivo dekle. Takrat sem pela le sama zase, zaprta v svoji sobi, ko sem mislila, da me nihče ne sliši.

Potem pa me je enkrat oče presenetil, ko mi je rekel: "Natalija, skupina Rokondo iz Koroške išče pevko, bi si mogoče upala iti na avdicijo?" In če meni, ki sem strelka po horoskopu, rečeš, če bi si kaj upala, odvrnem: "Pa kaj si ne bi upala!"

Tako sem potem šla na avdicijo samo zato, da bi bila "frajerka'".No, tam svojega dela po svojih strogih merilih nisem opravila najbolje, saj sem imela veliko tremo. Ampak gospod Vrhovnik je videl nekaj več v meni. Rekel je: "Iz te punce pa še enkrat nekaj bo. Tremo ima, vidi se, da jo to ovira, dajmo ji priložnost …"

To zaupanje sem upravičila na prvih skupnih vajah, saj sem se dobro pripravila in tako se je začela moja glasbena pot … In zdaj sem tukaj.

Na odru bodo stali različno stari tekmovalci, tudi mlajši. Bo morda predvsem njim težko reči ne in jih namesto naprej v boj za zmago poslati domov?

Če gledam iz svojih izkušenj, moram reči, da ne. Vem, kaj prinesejo leta, kaj prinese delo, ki ga lahko v teh letih narediš, in česa vsega se lahko naučiš. Včasih se lahko tisti cvet, ki ga nosiš v sebi, šele po več letih dela in učenja odpre, če se stvari zgodijo prehitro, ob nepravem času, pa se morda sploh nima priložnosti odpreti.

Natalija svoja sinova Maxa in Oskarja postavlja na prvo mesto. | Foto: Facebook Natalija svoja sinova Maxa in Oskarja postavlja na prvo mesto. Foto: Facebook Kaj pa vaša sinova, ali tudi Max in Oskar kažeta pevski talent? Bi ju, če bi izrazila željo, da se preizkusita v takšnem šovu, pri tem podprli?

Glasba je pri nas doma, tako da jo imata oba zelo rada. Starejši Max je rocker, posluša Šank Rock in Rok'n'Band, mlajši pa Čebelarja Lojzeta Slaka, Romano Kranjčan in seveda tudi vse tisto, kar posluša starejši brat, ki je njegov vzor.

Seveda bi ju podpirala in spodbujala, če bi želela po tej poti, ampak hkrati bi jima svetovala, naj si, preden se podata nanjo, zagotovita čim več izkušenj in znanja, tudi odrske kilometrine. Svet glasbe je zelo lep svet, a hkrati lahko tudi zelo krut, če nanj nisi pripravljen.

Oseba, ki zaslovi s takšnim šovom, kot je Nova zvezda Slovenije, zelo hitro postane prepoznavna, kar lahko človeku prinese hude pritiske in velike preizkušnje. Te lahko preneseš samo, če si nanje pripravljen in če si dovolj zrel. Nekdo, ki se podaja na to pot, mora vedeti, da se v glasbeni karieri dogajajo tako lepe kot tudi slabe stvari. Tako pohvale kot kritike. In na neki točki zagotovo tudi medijski linč.

Kaj bi potem rekli, da je skrivni recept za to, da ob vsej medijski pozornosti ter ob vsem dobrem in slabem ostaneš prizemljen? Da te ne odnese, kot bi rekli, in da nisi muha enodnevnica?

Predvsem moraš imeti glasbo zelo rad. To je zagotovo na prvem mestu. Poleg ljubezni do glasbe moraš biti tudi zelo priden, garaški. Biti glasbenik je naporno delo, čeprav se morda navzven to ne vidi. Vidijo se lepe obleke, ličila, pričeske, skratka tisto, kar se opazi na odru, ampak zadaj je ogromno vsakodnevnih vaj in trdega dela.

Nadvse pomembna je tudi podpora domačih. Tako v času vzponov kot tudi padcev je dobro, če ti družina in prijatelji stojijo ob strani in te nekako držijo v zlati sredini. To pomaga, da te potem nikoli ne odnese, niti takrat, ko te močno hvalijo, niti takrat, ko te močno kritizirajo. To so kar močne turbulence, ko enkrat pride prepoznavnost.

Natalija pravi, da se je petletni premor zgodil spontano, je bil pa še kako dobrodošel. | Foto: Jure Mazgič Natalija pravi, da se je petletni premor zgodil spontano, je bil pa še kako dobrodošel. Foto: Jure Mazgič Zadnjih pet let vas ni bilo mogoče pogosto videti in slišati. Vzeli ste si čas zase. Kaj ste počeli? Zakaj ste se odločili za ta korak?

Pravzaprav se je premor zgodil čisto spontano. Nič ni bilo načrtovano. Ko enkrat pevka postane mama, je to precej drugače. Otroci potrebujejo mamo in tako kot mnogo žensk sem postavila družino in otroka na prvo mesto. Rekla sem si, da če ne bo prišla nobena skladba, ki bi jo res začutila, nekaj časa ne bom nič snemala in delala.

In tako je potem nastal ta premor … Zdi se mi, da mi je dobro delo, da sem se po kakšnih osemnajstih letih intenzivnih snemanj in nastopov malo spočila.

Zelo sem hvaležna, da mi je občinstvo dalo možnost, da sem lahko vsa ta leta od svoje velike ljubezni – glasbe – tudi živela, ampak premor mi je prišel prav. Malo sem si odpočila jaz in malo si je občinstvo odpočilo od mene (smeh, op. a.). Pred kratkim sem izdala novo skladbo Del mojega srca in odziv je zelo prijeten, spet so me veseli. To je dobra motivacija, poboža duša, če vidiš, da tvoje delo nekomu polepša dan.

Natalija in Dejan bosta letos poleti praznovala že deseto obletnico poroke. | Foto: Facebook Natalija in Dejan bosta letos poleti praznovala že deseto obletnico poroke. Foto: Facebook Kakšna otroka sta Oskar in Max? Sta zahtevna, vam njuna vzgoja vzame veliko časa in energije?

Z njima je ves čas akcija (smeh, op. a.). Fanta sta, in to precej zahtevna. Pri otrocih je tako, da moraš biti ves čas zraven in bdeti nad njimi. Te naše rožice je treba ves čas zalivati (smeh, op. a.). Ampak za otroka sva se odločila zato, da sva tam za njiju in z njima, da ju vzgajava sama.

Je pa res, da nama velikokrat na pomoč priskočita tudi babica in dedek, ki živita nasproti nas. Hočem biti mama v pravem pomenu besede in zame bo družina vedno na prvem mestu. Delo pa z veseljem opravljam zraven, ampak do te mere, da družinsko življenje ne bo trpelo.

Pa si znate ob tem, da ste mama in da imate tudi kariero, vzeti kaj časa samo zase?

Če bi rekla, da si ga, bi lagala (smeh, op. a.). Sem tipična mama. Škoda mi je časa, ki ga ne preživim s fantoma, in potem raje, kot da grem kam sama, vidim, da gremo kam vsi skupaj.

Je pa res, da mi tašča in tast z veseljem priskočita na pomoč. Ko vidita, da sem utrujena in da potrebujem kakšno urico, da si malo odpočijem ali da kaj v miru postorim doma, vzameta fanta in ju čuvata. Res je ogromno vredno, če ti lahko včasih babice in dedki malce pomagajo. Včasih res samo zato, da kakšno stvar narediš v miru … To je, ko si mama, neprecenljivo in ti napolni baterije za ves dan ali ves teden naprej.

Pa si morda želite še kakšnega otroka? Sta dva povsem dovolj?

Midva sva se zelo trudila za Maxa. Enkrat se je sicer zgodilo, da sem zanosila, a sem imela spontani splav. K sreči imamo pri nas na Štajerskem, v Mariboru, odlične zdravnike, ki so nama pomagali ... Po Maxu pravzaprav nisva več niti razmišljala še o enem otroku, ker so zdravniki povedali, da zaradi zapletenega stanja pri meni najverjetneje tako ali tako ne bo šlo.

Potem pa se je zgodil naš Oskar. Zdaj pa me že malo EMŠO daje (smeh, op. a.). Sicer sem si pred leti želela štiri otroke in veliko družino, a zdaj jih imam le že 41 … Presrečna sem in hvaležna življenju, da nama je namenilo Maxa in Oskarja, saj sva na trenutke že mislila, da otrok ne bova mogla imeti.

Za njo je že 24 let glasbene kariere. | Foto: Jure Mazgič Za njo je že 24 let glasbene kariere. Foto: Jure Mazgič So se vas starši v šoli in vrtcu že navadili? Ste zanje samo mama ali še vedno znana pevka?

Rekla bi, da so se me sokrajani počasi navadili. Nekateri so še vedno malce zadržani, ampak je že veliko boljše kot pred 12 leti, ko sem se preselila.

Ko peljem otroka v šolo in vrtec, sem res samo mama, torej brez ličil in neke posebne pričeske. Tam sem povsem druga Natalija, ne takšna, kot jo lahko vidite na odrih. Verjetno jim bo zdaj v mojem domačem kraju kar malo čudno, ko bom pogosto vsa naličena hodila naokrog (smeh, op. a.).

Letos z možem Dejanom praznujete tudi deseto obletnico poroke. Kaj bi rekli, da je tisti pravi recept za uspešen zakon? Sploh v teh časih, ko so ločitve v porastu …

Težko bi rekla. Mislim, da je tako kot za vse stvari v življenju tudi za uspešno razmerje potrebno trdo delo ter da se je treba ves čas truditi, negovati zvezo in partnerja ne imeti za samoumevnega. Potrebno je tudi ogromno razumevanja, spoštovanja, prilagajanja ... Ne smeta se pozabiti skupaj smejati in zabavati. Sploh po tem, ko pridejo otroci, postane vse turbulentno, vedno manj časa imamo drug za drugega, a si ga je treba najti, sicer se oddaljiš.

Pred nekaj dnevi je luč sveta ugledal videospot za novo skladbo Del mojega srca. | Foto: Agencija AVI Pred nekaj dnevi je luč sveta ugledal videospot za novo skladbo Del mojega srca. Foto: Agencija AVI Z Dejanom tudi delata skupaj, vajino zasebno in poslovno življenje sta tesno prepletena. Je to prednost ali slabost?

Ne bi rekla, da je slabost, ker v resnici ni tako, da sva zaradi dela ves čas skupaj. Res je, da imava skupno podjetje, ampak Dejan je veliko na terenu, jaz pa večinoma doma v pisarni. Kakšne dneve je toliko naokrog, da sem prav vesela, ko se končno za nekaj minut ujameva.

Prednost je vsekakor v tem, da oba dobro poznava svet zabavništva, ki pogosto zahteva delo do poznih večernih ali celo zgodnjih jutranjih ur. Če te doma čaka nekdo, ki tega ne pozna, je zagotovo težje.

Sama sem na primer v teh petih letih, ko sem si vzela premor, to izkusila na lastni koži. Dobila sem vpogled v to, kaj žene glasbenikov čutijo, ko gredo možje od doma, ko so za konce tednov in praznike same. Vsakič, ko Dejan skrbi za tehniko na kakšnem koncertu, ko ga vso noč ni domov, me skrbi, da se mu ne bi zgodilo kaj na cesti, ko se bo utrujen vračal domov.

Po premoru ste se na sceno vrnili s skladbo Del mojega srca, ki sta vam jo napisala Karmen Stavec in Martin Štibernik. Ob izdaji nove pesmi ste rekli, da lahko zdaj slišimo novo, bolj zrelo Natalijo. Kaj ste mislili s tem?

Kot 20-letno dekle ne bi znala odpeti takšnega teksta, ker ima globlji pomen. Ženska pri 41 letih, ki je v življenju prestala že marsikaj – tako vzpone kot tudi padce –, pa je druga zgodba. Kot glasbeni izvajalec potrebuješ neko zrelost za določena besedila, ki je pri 20 letih nimaš, imaš pa takrat kaj drugega. Vsako obdobje ima pač svoje prednosti in v tem smislu je skladba Del mojega srca bolj zrela in sveža.

Sem pa zelo vesela, da je skladba doživela zelo pozitiven odziv. Res sem hvaležna, da so me ljudje po petih letih premora tako lepo sprejeli. Letos imamo skupaj s Karmen in Martinom zagotovo namen skupaj narediti še nekaj skladb.

Se torej po vrnitveni pesmi obeta tudi vrnitveni album?

Zagotovo si želim tudi novega albuma, a takšnega, kot smo jih včasih delali. Da so skladbe na njem povezane, da govorijo neko zgodbo. Ne bi rada obljubljala in si s tem postavljala nekega točnega časovnega roka. Če bo šlo vse po načrtih, enkrat prihodnje leto. Ampak saj veste, takrat, ko si nekaj zadaš, gre potem rado kaj narobe, tako da … Vsekakor imamo željo in namen izdati tudi ploščo, to pa zagotovo.

Ne spreglejte